Foto: illy-semi-espressoapparaat

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Een espresso drink je niet meer alleen in een restaurant of op een terras. Met een semi- of volautomatische espressomachine kun je thuis elke dag genieten van een vers kopje espresso.

Guido van Loon

Foto boven: Illy.

 

Ook espressoapparaten bestaan er in verschillende soorten. Het verschil tussen een koffiezetapparaat en een espressoapparaat is de zetmethode. Een espresso wordt gezet onder hoge druk van tenminste negen tot wel vijftien bar. Door heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie te persen krijgt de koffie zijn herkenbare en smaakvolle karakter. Met een espressoapparaat kun je naast espresso ook gewone koffie zetten.

Er zijn drie soorten espressomachines: volautomatisch espressoapparaat, semi-automatisch espressoapparaat en cupmachines, zoals Nespressoapparaten. Daarnaast heb je ook nog het espressopotje.

Kleurrijke espresso kopjes. Bron: www.kokentafelen.nl

Volautomatisch espressoapparaat

Bij een volautomatisch espressoapparaat kost het geen enkele moeite om een perfecte espresso te maken. Alles is voorgeprogrammeerd, dus het werkt heel eenvoudig. Met een druk op de knop heb je een heerlijke Italiaanse espresso, ristretto of latte macchiato. Maar ook een gewoon kopje koffie is in een handomdraai gezet.

Saeco Intelia HD8752/41 Volautomaat Espressomachine

Met de Philips Saeco Intelia HD8752/41 espressomachine, uit de Seaco collectie van Philips, kun je genieten van een perfecte espresso. Dit stijlvolle volautomatische espressoapparaat heeft een duidelijk en overzichtelijk bedieningspaneel. Deze wordt gecombineerd met het brede, kraakheldere display. Dat display zorgt voor een ongekend hoog gebruiksgemak.

Deze volautomatische espressoapparaat bereidt ook nog eens volautomatisch cappuccino's en andere melkspecialiteiten. De Philips Saeco Intelia is heel eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Dit voornamelijk dankzij de automatische reiniging en ontkalking en de vaatwasser bestendige cappuccinatore. 

Philips Saeco Intella espressoapparaat. Bron: Philips.

Bosch TES50621RW espressoapparaat

's Ochtends beneden komen, even rustig wakker worden met een cappuccino of latte macchiato. Het enige wat je moet doen met de Bosch TES50621 is op de knop drukken. De Bosch Bosch TES 50621RW heeft een handige One-Touch functie. Je favoriete koffie is dus zo gemaakt! Welke koffievariant je ook wilt. Met de Bosch TES-50621RW maak je hem in een handomdraai. Makkelijk, snel en precies op smaak. Bereid de perfecte espresso, cappuccino of latte macchiato met versgemalen bonen. Het Bosch espressoapparaat zorgt voor een volautomatische bereiding van koffie, espresso en heet water. Het apparaat beschikt over een LCD-tekstdisplay, die te bedienen is met behulp van twee draaiknoppen. Het geavanceerd 'SensoFlow system' zorgt voor snelle opwarming en een constante temperatuur van het water. Je kunt twee kopjes koffie of espresso tegelijkertijd zetten in twee maal- en brouwsessies. De Bosch TES50621RW is ook voorzien van extra ruimte voor het plaatsen van hoge latte macchiatto glazen.

Bosch TES50621RW espressoapparaat. Bron: Bosch.

Siemens espressomachine EQ.8

Koffieliefhebbers kiezen voor het Siemens EQ.8 TE809201RW Espressoapparaat. Razendsnel zet deze espressomachine overheerlijke koffie voor je. Je hoeft alleen maar op de knop te drukken om van een overheerlijke bak koffie, espresso, cappuccino of latte macchiato te kunnen genieten. Deze koffie wordt bovendien gemaakt van versgemalen koffiebonen. Lekkerder kan gewoon niet. De Siemens EQ.8 espressoapparaat heeft een LCD-display met een interactief menu waarop alles duidelijk getoond wordt wat voor koffie je aan het bereiden bent. De tekst die op het display getoond wordt kan ook aangepast worden. Nederlands is één van de te selecteren talen. 

Deze espressomachine van Siemens is makkelijk schoon te houden dankzij het automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma Calc'n'Clean. Daarnaast beschikt het apparaat over een volautomatisch spoelprogramma bij het in- en uitschakelen.

 

Siemens EQ.8 espressoapparaat. Bron: Siemens. 

Semi-automatisch espressoapparaat

Bij een semi-automatisch espressoapparaat moet je het één en ander zelf nog doen. Je hebt dus zelf nog enigszins invloed op de smaak van jouw eigen espresso. Je kunt bijvoorbeeld de hoeveelheid koffie, de druk van het apparaat (bar) en het water dat je gebruikt zelf afstellen en regelen. Bij een volautomatische espressomachine moet je die hoeveelheden van tevoren programmeren. Uiteindelijk heb je dus zelf meer invloed op de smaak en kwaliteit van je espresso als je een semi-automatisch espressoapparaat koopt.

Solis Espressomachine Barista Pro 114

Geniet van een heerlijk verse espresso met de Solis Barista Pro 114. Met dit professionele espressoapparaat lijkt het alsof de koffie in Italië gezet is. Verse koffie met een pure smaak. De Barista Pro heeft een speciaal compartiment voor koffiebonen. Het reservoir is geschikt voor 200 gram koffiebonen, dat is genoeg voor meer dan 25 kopjes espresso!

Het speciale Italiaanse maalsysteem is instelbaar. Hierdoor kan de espresso iets sterker of juist minder sterk van smaak worden gemaakt. De Solis Barista Pro 114 is voorzien van een voorperculatiefunctie. Dit zorgt ervoor dat de koffie eerst besprenkelt wordt met heet water voordat de koffie doorloopt. Hierdoor komen er nog meer aroma's vrij tijdens het bereiden van de espresso. Dit espressoapparaat is voorzien van een hoge drukpomp en drukmeter. Deze Solis espressoapparaat is uitgevoerd met een automatisch ontluchtingssysteem.

Solis Barista Pro espressomachine. Bron: Solis.

Bugatti Diva Espressoapparaat

Met de Bugatti Diva Espressoapparaat maak je de lekkerste koffie, espresso, cappuccino, latte macchiato en thee. De Bugatti Espressoapparaat is geschikt voor gemalen koffie en koffiepads. Het is mogelijk één of twee kopjes tegelijkertijd te zetten. Je bepaalt zelf de sterkte en temperatuur van je koffie. De temperatuur kan je namelijk bijhouden met de temperatuurmeter op de voorzijde. Ook beschikt dit espressoapparaat over een kopjesverwarmer, waarmee je porseleinen kopjes alvast kunt voorverwarmen. Aan de achterzijde vind je het uitneembare waterreservoir, waar het water wordt gefilterd door de kalkfilter. 

De Solide bronzen boiler zorgt voor een constante temperatuur. Hierdoor wordt de hoeveelheid kalk zoveel mogelijk gereduceerd. De Bugatti Diva is ook snel opgewarmd door de krachtige verwarmingselementen. Voor een heerlijke kop cappuccino beschikt dit espressoapparaat ook over een stoompijpje. Met het stoompijpje kan je de melk opschuimen. Schakel de stoomfunctie in en met de druk die het apparaat geeft kan deze krachtig droog stoom geven. Hiermee heb je snel en makkelijk een heerlijke, echte Italiaanse cappuccino. Wanneer je meer zin hebt in een kop thee, is het ook mogelijk om uit de stoompijp heet water af te tappen. Het stoompijpje is afneembaar en daardoor is het espressoapparaat makkelijk schoon te maken.

Bugatti Diva espressoapparaat. Bron: Bugatti.

KitchenAid Artisan Espressoapparaat

De KitchenAid Espressoapparaat heeft het prachtige Artisan design. De ronde vormen worden gecombineerd met hoogwaardige materialen zoals rvs en gegoten metaal. Het geheel is strak, robuust en zeer duurzaam. Daarnaast is dit apparaat juist door het stijlvolle ontwerp ook zeer makkelijk in het onderhoud.

KitchenAid espressomachine creme. Bron: KitchenAid.

Deze professionele Artisan espressoapparaat van KitchenAid is voorzien van twee afzonderlijke boilers voor stoom en espresso. Dankzij die twee boilers kan het espressoapparaat ononderbroken gebruikt kan worden zonder dat dit afbreuk doet aan de smaak van de espresso of cappuccino. Dit espressoapparaat is door de twee verwisselbare filterbakjes van roestvrij staal geschikt voor gemalen en koffiepastilles. Met dit prachtige apparaat kan een heerlijke pittige koffie gemaakt worden die vooral uitblinkt door zijn overheerlijke, intense aroma.

 

KitchenAid espressomachine rood. Bron: KitchenAid.

Nespressoapparaat 

Net zoals bij de volautomatische espressoapparaten kost het zetten van een espresso geen enkele moeite bij een Nespressoapparaat. Je doet een capsule in het apparaat, drukt op een knop en een heerlijke espresso wordt zo voor je klaargemaakt.

Nespresso koffie capsules.

Krups XN730T Nespresso CitiZ & Milk XN730T

De Krups Nespresso CitiZ & Milk is volautomatisch en werkt met een pompdruksysteem van negentien bar door middel van Thermoblock. Dankzij een handige melkopschuimer bereid je niet alleen een heerlijke espresso, decafé of lungo. Maar in een handomdraai ook een cappuccino of latte macchiato. Dit koffiezetapparaat bestaat eigenlijk uit twee apparaten: een apparaat voor het maken van de koffie en een tweede apparaat voor het opschuimen van de melk. Met de Aeroccino wordt melk automatisch verwarmd en opgeklopt. 

Bij de CitiZ & Milk is het door middel van een automatische afslag mogelijk om zelf de hoeveelheid koffie in te stellen. Het waterreservoir van 1 liter is makkelijk bij te vullen omdat deze uitneembaar is. De gebruikte Nespresso capsule in het apparaat wordt automatisch verwijderd en belandt in een uitneembaar opvangbakje, waarin ruimte is voor tien gebruikte capsules. De Krups Nespresso CitiZ & Milk heeft daarnaast een opklapbaar roostertje, ene aan/uitschakelaar en twee controlelampjes waarvan de rode gaat branden op het moment dat het waterreservoir bijgevuld moet worden. 

Krups Nespresso CitiZ&Milk. Bron: Krups.

Krups Nespresso Apparaat Essenza Automatic Earth

De Krups Nespresso Apparaat Essenza Automatic Earth is een unieke machine voor een smaakvolle espresso. Steeds weer het genot van een espresso met een romige cremalaag en een onvergetelijke smaak. Deze compacte machine van Krups werkt eenvoudig en snel. Plaats de Nespresso capsule in de machine en binnen no time geniet je van een heerlijke koffie. Met energiezuinige standby modus die na negen of 30 minuten automatisch inschakelt. Deze machine is lekker compact, uniek en neem weinig ruimte in beslag. Ideaal dus.

Kurps Nespresso Essenza Automatic Earth. Bron: Krups.

Espressopotje

Het espressopotje is in Italië in vrijwel elk huishouden te vinden. Ook in Nederland is het espressopotje vrij bekend. De 'echte' espressopotjes dragen de naam Moka Express van de firma Bailetti. Alfonso Bailetti was de uitvinder van het espressopotje. Deze achthoekige potjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar: vanaf 1-kops formaat tot potten voor 18 kopjes. 

Espresso potje. Bron: LaCafetière.

Bialetti Dama Gran Gala 6 Kopjes

Geniet van de lekkerste koffie met de Bialetti Dama Gran Gala 6 kopjes. Deze cafetière geeft je iedere ochtend precies datgene wat je nodig hebt om de dag door te komen. Je koffie smaakte nog nooit zo goed. De Bialetti Dama Gran Gala werkt ook nog eens uitzonderlijk gemakkelijk. Je hoeft alleen maar wat water in het waterreservoir en wat koffie in het filterplaatje te doen en je kunt aan de slag. Plaats de Bialetti Dama Gran Gala vervolgens op het fornuis en de koffie wordt direct voor je bereid. Maak je na afloop geen zorgen dat het handvat te warm is om beet te pakken, want deze is gemaakt van siliconen en wordt dus niet warm. Zodra je een sissend geluid hoort, is de koffie klaar. Dan is het dus tijd om te genieten.

Bialetti Dama Gran Gala. Bron: Bialetti.

Bialetti Venus Induction 10 kopjes

De Bialetti Venus Induction 10 kopjes gebruik je moeiteloos op een inductiekookplaat of een keramische kookplaat. Iets wat met de meeste cafetières onmogelijk is. De Bialetti Venus Induction is namelijk van speciale, athermische materialen gemaakt. Hierdoor is hij beter bestand tegen een snel opwarmende inductieplaat dan andere espressopotjes. Dus heb je thuis een inductie of keramische kookplaat, dan is de Bialetti Venus Infuction de geschikte cafetière voor jou.

Bialetti Venus Induction. Bron: Bialetti.

 

Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan de volgende artikelen:

Met welke pan ga jij koken?

 

Goede afzuiging in de keuken

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk


Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

De financiering van je nieuwe keuken

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties