Foto: press_2013/keuken_spoelbak_1.jpg

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

Een goede spoelbak sluit perfect aan op het aanrechtblad, waardoor je geen last hebt van opstaande randen of richeltjes. Het water veeg je eenvoudig van het aanrecht de bak in en vuil krijgt geen kans zich in de kieren te nestelen.

Guido van Loon

Foto boven: Blanco.

Een kleine greep uit de mogelijkheden: een enkele, dubbele of anderhalve bak, met of zonder afdruipblad, rond, vierkant of asymmetrisch en zelfs complete spoelcentra behoren tot de mogelijkheden. Voor iedere keukenwens is wel een passende spoelbak leverbaar. Om groente- en fruitafval te scheiden zijn er dubbele afvalbakken of geïntegreerde afvalkokers. Snij-afval kan dan rechtstreeks van het aanrecht de (luchtdicht afgesloten) afvalzak in. Luxe vrijstaande elementen zoals een achterwand met rekjes of ingebouwde verlichting passen goed thuis in het modulaire keukenconcept. Tevens zijn er voor vrijwel elke spoelbakaccessoires leverbaar zoals snijplanken, inzetbakjes en afdruipschalen.

Spoelbak. Bron: Blanco.

Materiaal van de spoelbak

De meeste spoelbakken worden gemaakt van rvs, kunststof of composiet. Rvs is een metaallegering, waarin de belangrijkste elementen chroom en nikkel zijn: chroom geeft het materiaal zijn glans, nikkel maakt dat rvs roestvast is. Spoelunits van kunststof of composietmaterialen (mengsels van kunstharsen en mineralen) zijn geliefd, omdat ze leverbaar zijn in vele structuren en trendy kleuren. Voor de nostalgische keukens zijn er spoelbakken van koper, porselein en zelfs van uitgefreesd natuursteen. Apart is de retro-spoelbak die in elke gewenste kleur betegeld kan worden.

Verder is maatwerk in diverse materialen vrijwel altijd een mogelijkheid. Bespreek jouw wensen met gespecialiseerde keukenbouwers.

Spoelbak. Bron: Franke.

Spoelbakmodellen

Spoelunits kunnen op de verschillende manieren worden ingepast:

Inbouw 

De spoelbak hangt met de opstaande rand op het werkblad (opbouw) of wordt aan de onderkant van het werkblad (onderbouw) gemonteerd.

Geïntegreerd

De spoelunit wordt in het aanrechtblad aangebracht, zodat spoelunit en werkblad naadloos in elkaar overlopen.

Frontbouw

De spoelbak zit aan de voorkant volledig in het zicht en steekt vaak iets uit het werkblad. Een mooi voorbeeld zijn de stenen of keramische spoelbakken, die we veelal in cottage-style keukens vinden.

Opbouw

Er wordt een uitsparing gemaakt in het keukenblad, waar de bak vervolgens in wordt gelegd. De randen vallen over het werkblad.

Naadloos model spoelbak

Het naadloos inlassen van spoelbakken in werkbladen is mogelijk in een breed scala merken en modellen. Bijzonder zijn de haakse spoelbakken. Deze zijn in een brede variatie van maatvoeringen te verkrijgen. Nieuw zijn de minimalistisch vormgegeven spoelbakken. Deze spoelbakken hebben een radius van 10 mm op alle zijden. Hierdoor ontstaat een totaal eigen karakter.

Spoelbak. Bron: Franke.

Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

De financiering van je nieuwe keuken

 

Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Met welke pan ga jij koken?

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Goede afzuiging in de keuken

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties