Foto: keuken_kraan_1

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Keukenkraan: De knop omzetten, de hendel omhalen of alleen een knopje aantippen, in onze wereld is het vanzelfsprekend dat water uit de kraan komt.

Guido van Loon

Foto boven: Dornbracht.

Een fraai vormgegeven keukenkraan geeft iedere keuken iets extra's. Toch moet deze kraan meestal toch aan een aantal eisen voldoen. Hij moet passen bij de uitstraling van jouw keuken, het materiaal moet overeenstemmen met bijvoorbeeld het materiaal van jouw inbouwapparatuur en de keukenkraan moet het gewenste bedieningsgemak leveren. Toch is de techniek van een kraan minstens zo belangrijk. En het is natuurlijk een gebruiksvoorwerp, dus ook het gebruiksgemak is een belangrijke factor voor de uiteindelijke keuze. Let er bij de plaatsbepaling van de kraan op dat je goed in de hoeken van de spoelbak (ken) kunt komen.

Kalk en jouw kraan

Een mooie kraan is een, maar belangrijker nog is dat de kraan het goed doet en blijft doen. Dag in, dag uit, moet de kraan zonder problemen vele malen open en dicht kunnen. Geen gespetter en gelek! Nu leertjes verleden tijd zijn, is het binnenwerk veel minder gevoelig voor kalk. Belangrijk, zeker in gebieden met hard water, is dat de kraan goed bestand is tegen kalkaanslag. Minder kalk betekent minder slijtage en dus kun je beduidend langer genieten van jouw kraan.

Keukenkraan. Bron: Grohe.

Duurzame kwaliteitskranen

Wie denkt dat de kraan in de keuken een element is waar makkelijk over gedacht kan worden, heeft het mis. Ga maar eens na hoe vaak je de kraan open en dicht draait voor een glas water of de afwas. Het aanbod van kranen is enorm. Wat je goed moet weten is dat de verschillen in kranen zeker niet ongegrond zijn. Het begint allemaal bij het vervaardigen van de kraan. Eerst wordt de kraan gegoten. Vanaf dat moment begint het echte werk van vele malen schuren en polijsten. Wist je dat ondanks de komst van de robots er per kraan nog ruim 45% handwerk aan zit? In de fabriek zijn vakmensen dagelijks met de hand de kleinste krasjes uit de kraan aan het polijsten. Als de kraan eenmaal is goedgekeurd wordt deze verchroomd. 

Na het proces van schuren, polijsten en verchromen wordt de kraan in elkaar gezet. De onderdelen worden stuk voor stuk met de hand samengevoegd en getest. Als de kraan handmatig in elkaar is gezet en afgewerkt, is het wachten op een nieuwe thuishaven voor de kraan. Een thuis waar de kraan minimaal tien jaar lang zal functioneren als eigentijdse watervoorziening. Dat is ook meteen de reden waarom je voor een goede kraan met een langere levensduur iets dieper in de buidel dient te tasten. Je betaalt niet enkel het materiaal van de kraan, ook de ambachtelijke vervaardiging kost nu eenmaal iets extra's.

Keukenkraan. Bron: Grohe.

Hot water

Je kunt ervoor kiezen om de warmwatervoorziening via jouw cv-ketel uit jouw bestaande kraan te laten lopen. Het nadeel hiervan is echter wel dat deze vaak op de bovenverdieping of zolder geplaatst is. Hierdoor duurt het langer voordat u in de keuken warm water hebt. Dit kost tijd, maar bovenal ook vele liters drinkwater. Als alternatief kun je kiezen voor een keukenboiler of een kokend-waterkraan. Kokend water wordt in de keuken veel gebruikt. In de eerste plaats natuurlijk voor het koken van de maaltijd, maar ook voor een kopje thee of instantsoep, het aanlengen van een sausje of het ontvellen van tomaten. De keuze tussen water opzetten of water van 100 graden direct uit de kraan tappen, is dan misschien snel gemaakt. De kokend-water-kraan staat op het aanrecht, en het reservoir wordt geplaatst in het kastje eronder. Een kraan waar kokend water uitkomt, is overigens altijd veilig (en kindvriendelijk) door de speciale bedieningsknop en wateruitstroom.

Heet water kraan. Bron: Grohe.

Filteren!

Zuiver water zuivert het lichaam, tenminste dit wordt ons voorgehouden. De vraag naar waterzuiveringsapparatuur is daarom ook enorm groot. Fabrikanten spelen daar op in en komen onder andere met de drie-in-een kraan: een mengkraan voor warm, koud en gezuiverd water. In het kraanhuis zit dan een patroon verwerkt dat chloorsmaak en verontreinigde deeltjes wegfiltert. Helaas verspillen sommige waterfilters onnodig veel water. Vooral omdat het Nederlandse water al heel schoon is. Gelukkig zijn er ook filtersystemen die geen chemicaliën of elektriciteit gebruiken en geen extra water.

Keukenkraan. Bron: Grohe.

 

Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

De financiering van je nieuwe keuken

 

Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Met welke pan ga jij koken?

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Goede afzuiging in de keuken

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties