Foto: 2018/Kokend-water-kraan-1.jpg

Alles wat je wilt weten over de kokend-water-kraan

In veel huishoudens is tegenwoordig een kokend-water-kraan te vinden.

Lenette Hermsen

Quooker was het merk dat hier het eerste mee op de markt kwam. Dit merk klinkt je dan ook wellicht bekend in de oren. Maar wat is een kokend-water-kraan precies? En wat maakt het zo anders dan een normale kraan? Laten we dat samen in dit artikel gaan ontdekken. 

Wat is een kokend-water-kraan?

Simpelweg gezegd een kraan waar direct kokend water uit komt. Dit is mogelijk als er een reservoir wordt aangesloten op de waterleiding waardoor het water elektrisch wordt verwarmd. Het wordt aangeraden om dit door een monteur te laten doen. Door de druk op de waterleiding wordt het water verhit tot maximaal 108 Celsius. Op het moment dat je de kraan opendraait, zal het water naar een lagere druk toe willen. Het resultaat hiervan is dat het kookpunt zakt van 108 Celsius naar 100 Celsius. 

Naast kokend water is het ook mogelijk om koud en warm water uit een kokend-water-kraan te krijgen. Quooker begon in eerste instantie met het concept dat je een kokend-water-kraan naast je gewone kraan kon installeren. Nu is dat veranderd naar een drie-in-1 of zelfs vier-in-1 kraan. Een drie-in-1 kraan bevat koud, warm en kokend water. Een vier-in-1 kraan biedt nog een extra filterfunctie waardoor het water gefilterd de kraan uit komt. 

Wat zijn de voordelen? 

Ten eerste werkt het erg gemakkelijk en snel. Je hoeft niet meer een paar minuten te wachten totdat de waterkoker eindelijk klaar is. Je zet nu gewoon de kraan aan en kan direct een kop thee of koffie maken. Ook tijdens het koken is dit ideaal. Bijvoorbeeld als je pasta gaat koken. Het scheelt tijd als je direct kokend water in je pan kan schenken en gelijk aan de slag kunt. Wachten tot het water kookt wordt dan opeens verleden tijd.

Ten tweede is ook het besparen van energie een groot voordeel van de kokend-water-kraan. Zo blijkt Quooker de meest energiezuinige waterwarmvoorziening voor de keuken te zijn en worden alle merken, naast Quooker, die kokend-water-kranen aanbieden (Selsiuz, GROHE en Franke) gewaardeerd met energielabel A. 

Als je veel energie wilt besparen is het aan te raden om een goed geïsoleerd model te kiezen met een zo laag mogelijk verbruik in stand-by modus (10 watt). Gebruik ook alleen kokend water als je het echt nodig hebt en dus niet om bijvoorbeeld een bord mee af te spoelen. Dit scheelt namelijk een hoop energie. Hoeveel bespaar je met een kokend-water-kraan? En ben je een tijd van huis weg? Zet de kokend-water-kraan dan uit. In drie weken scheelt dit 5 tot 15 kWh stroom.

Waar moet je rekening mee houden?

Veiligheid is een belangrijk punt waar je aan moet denken als het gaat om het gebruik van de kraan. Vooral met kinderen in de buurt! Gelukkig hebben alle kokend-water-kranen een kindveilige bediening. Quooker heeft bijvoorbeeld een bedieningsknop ontworpen die eerst twee keer moet worden ingedrukt en waar vervolgens aan moeten worden gedraaid. Dan pas komt er kokend water uit de kraan. Selsiuz en Franke werken met ditzelfde systeem. Op het moment dat de knop van de kraan niet meer wordt ingedrukt, stopt de kokend waterstraal onmiddellijk. Op de kokend-water-kraan van GROHE zit een knop gevestigd met een slot erop. Hierdoor kunnen kinderen de kraan niet openen. Alle kranen van bovenstaande merken worden bovendien aan de buitenkant niet warm.

Welke verschillen zijn er?

Quooker heeft verschillende modellen uitgebracht. Hier staan ze voor je op een rijtje:

Flex: de Flex een kokend-water-kraan en mengkraan in één bevat een uittrekslang voor warm en koud water. Hierdoor wordt het schoonspoelen van de wasbak of een grote snijplank een stuk gemakkelijker. De Flex is te koop vanaf € 1.195.
Leuk feitje: De Flex is de winnaar van de Dutch Design Awards van 2017.

Fusion: de Fusion is ook een kokend-water-kraan en mengkraan in één. Deze bevat echter geen uittrekslang. Hij is verkrijgbaar in zowel een ronde als vierkante uitloop. Ook heb je keuze uit vier verschillende finishes, waaronder een matzwarte. Zowel de Fusion Round als Fusion Square zijn te koop vanaf €1.195.

Nordic Twintaps/Nordi single taps: de Nordic Twintaps zijn in hoogte verstelbaar waardoor het je gemakkelijker wordt gemaakt om een pan te vullen zonder te spatten. De kraan wordt dan ook in twee delen geleverd. Echter is het ook mogelijk de twee kranen apart te bestellen. De Nordic Twintaps zijn te koop vanaf €1.250 en de Nordic Single taps vanaf € 995.

Ook Selsiuz heeft verschillende modellen uitgebracht:

De 3-in-1 Selsiuz: deze kokend-water-kraan heeft Selsiuz in verschillende kleuren uitgebracht: zilver, goud en koper. Het doel was om het zo veel mogelijk op een normale kraan te laten lijken. Het draaisysteem voor kokend water zit dan ook in de hendel van de kraan zelf verwerkt. De kraan is te koop vanaf € 899. 

Selsiuz XL Copper: Selsiuz heeft ook een XL-versie van de kokend-water-kraan uitgebracht. Op de kraan zit een spoeldouche waarmee je gemakkelijk de spoelbak schoon kunt maken. Door de omstelknop is het mogelijk om te schakelen tussen een normale waterstraal of een douchestraal. De XL Copper is te koop vanaf € 1.149,-.

Franke heeft ook enkele kokend-water-kranen opgenomen in hun collectie:

3-in-1 kokend-water-kraan: de kokend-water-kranen van Franke worden geïnstalleerd met de M-Box. Dit is één compacte box waarin de inlaatcombinatie, mengset, kleppenset en control box zijn verwerkt. Hierdoor is het mogelijk om de kraan binnen een half uur volledig te monteren. De kraan is te koop vanaf € 1.160,-. De M-Box zelf is los te koop vanaf € 349,-.

 

4-in-1 kokend-water-kraan: de 4-in-1 kraan van Franke bevat een extra functie waarmee het water gefilterd kan worden. De voordelen hiervan is dat je het gefilterde water kan gebruiken voor bijvoorbeeld je strijkijzer, koffiemachine of stoomoven en dit ervoor zorgt dat de producten een langere levensduur hebben. Ook is het beter voor je gezondheid, gezien er metalen en andere resten uit het water worden gefilterd. De kraan is te koop vanaf € 1.485,-.

De kokend-water-kraan van GROHE: 

GROHE Red: GROHE biedt een titanium boiler aan die wordt geplaatst in het keukenkastje. Hierdoor komt er direct kokend water uit de kraan. Op de kraan zit een knop bevestigd waar een slotje op staat afgebeeld. Dit is een slot die ontworpen is voor kinderen, zodat ze de kraan niet kunnen openen. De kraan is te koop vanaf € 700,-.

Fan van bruisend water? Dan heb ik goed nieuws!

Naast koud, warm en koken water nu ook bruisend water uit dezelfde kraan. Het is mogelijk! Zo is Quooker onlangs met een nieuwe innovatie op de markt gekomen genaamd CUBE. Met dit nieuwe systeem geeft een Quooker-kraan koel bruisend water. Handig voor als je graag cocktails maakt of je limonade nóg lekkerder wilt maken! De CUBE komt in het keukenkastje te staan, naast het reservoir.

Bekijk onze etage over kokend-water-kranen hier.

Reacties