Foto: press_2013/keuken_fronten.jpg

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Creeër de juiste sfeer. De juiste keukenfronten dragen bij aan je ideale keuken.

Guido van Loon

Foto boven: TEAM 7.

Maar dit is niet de enige reden waarom je je thuisvoelt in je eigen keuken. Creëer door middel van kastfronten, ladegrepen en sfeerverlichting een ruimte waar je graag bent.

Fronten

Wat betreft gebruikersgemak zit er achter de kastfronten een scala aan mogelijkheden voor de meest efficiënte kastindeling. Ook belangrijk is de esthetiek. Fronten springen namelijk direct in het oog en zijn bepalend voor de uitstraling. Gelukkig kunnen we uitgebreid kiezen tussen verschillende kleuren, materialen en reliëf.

Keukenfronten. Bron: Siematic.

Zoveel mensen, zoveel smaken; zoveel keukens, zoveel fronten. Hoe kies je nu uit zoveel moois? Bepaal eerst de stijl; landelijke nostalgie, klassieke symmetrie of modern design? Kies je voor gesloten of (half) open kasten, dichte deuren of met glas? Bij een landelijke sfeer zal het front vaak reliëf bevatten, in de moderne uitstraling zijn deuren eerder vlak. En naar welk materiaal gaat je voorkeur uit; een natuurlijk materiaal of een kunststof?

Keukenfronten. Bron: Zeyko.

Materialen

Alle toonaangevende materialen uit de huidige interieurmode vinden we terug in de keukenfronten; hout, rvs, glas, titanium, aluminium, kunststof, Corian, mdf en folie.

Kunststof

Folie en fineer zijn over het algemeen prettig geprijsd en gebruiksvriendelijk. Andere voordelen: het is krasvast, licht- en kleurecht en bestand tegen de gebruikelijke schoonmaakmiddelen. Met fineer kun je alle kanten op. Door de fotografische decorlaag zijn de kleuren en dessins onuitputtelijk; van metallic en houtlook tot steendecors.

Keukenfronten kunststof. Bron: Siematic.

Hout

Naast alle nieuwe materialen blijft hout toch een absolute topper voor keukenfronten. Het is tijdloos en combineert prachtig met glas en roestvaststaal. Er wordt onderscheid gemaakt in het lichte hout: essen, beuken, berken en de zwaardere houtsoorten kersen, eiken, mahonie en noten. Met transparante beitsen, borstelen of kalken kan hout een kleurtje krijgen. Bij hout speelt naast de houtsoort en afwerking, ook de nerftekening een belangrijke rol. Een horizontale nerftekening versterkt de horizontale belijning van lades, een verticaal nerfpatroon doorbreekt die juist.

Keukenfronten hout. Bron: Zeyko.

Titanium en Corian

Keukens van dit materiaal zijn bijzonder duurzaam (tevens ook relatief duur). Corian kan in elke vorm gegoten worden en krasjes zijn makkelijk weg te poetsen.

Keukenfronten titanium en corian. Bron: Wolf.

Finishing touch

Qua kleur is er absoluut geen beperking. Natuurlijke materialen bieden over het algemeen minder kleuren dan de kunststof materialen. Maar alle fabrikanten breiden hun kleurenpalet regelmatig uit. Er zijn keukenleveranciers die wel 2000 kleuren voeren. Kleuren kunnen warm of koud zijn, tijdloos of juist trendy; het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat. Echt een trendy kleur is er op het moment niet. We zien veel zwart of wit afgewisseld met een felle kleur, rvs gaat goed samen met een metallic lak, in de nostalgische keuken zien we vooral veel beige, wit en olijfgroen en in de natuurlijke uitstraling zien we hout in verschillende kleurnuances. Wat betreft de afwerking bieden vrijwel alle materialen de keuze tussen mat of glanzend, ook de kunststoffen. Verder zien we veel reprodecors, microlakken en geglazuurde fronten. Bij hout is de finish in olie of lak.

Keukenfronten. Bron: Snaidero.

Vlak, kader, bol of met reliëf

Fronten zijn er in allerlei verschillende vormen. Vlakke fronten, kaderfronten, reliëffronten en gebombeerde fronten; dat wil zeggen bol staande fronten. Kaderfronten zijn opgebouwd uit een omlijsting (kader) en een paneel. Reliëffronten hebben een voelbaar patroon met dieptewerking, bijvoorbeeld ribbels. Bolle fronten geven de keuken al snel iets organisch of futuristisch; afhankelijk van de gekozen kleuren en materialen.

Keukenfronten. Bron: Zeyko.

Open of gesloten

De keuze voor (semi-) open of gesloten kasten heeft invloed op de ruimtebeleving in de keuken. Open vakken maken de keuken gezellig, maar soms ook rommeliger. Wil je het beste van twee werelden, kies dan voor deurtjes van melkglas. Die breken de keuken optisch open en verbergen toch de achtergelegen 'rommel'. Gesloten vlakken zorgen voor rust, maar tegelijkertijd verkleinen ze de keuken optisch. Zeker als de kasten tot aan het plafond reiken.

Keukenfronten. Bron: LEICHT Küchen.

 

Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

De financiering van je nieuwe keuken


Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Met welke pan ga jij koken?

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Goede afzuiging in de keuken

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties