Foto: press_2013/Eigen-montagedienst_Tieleman-Keukens_1.jpg

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Voldoet je huidige keuken nog prima, maar wil je een nieuwe uitstraling? Keukenrenovatie is een goed alternatief!

Guido van Loon

Foto boven: Tieleman Keukens.

Het vervangen van kastdeuren en keukenfronten geeft in de meeste gevallen de keuken al een nieuw en fris uiterlijk. Maar ook het werkblad, de achterwand of andere deurgrepen en scharnieren, inbouwapparatuur, kranen en spoelbakken kunnen bijvoorbeeld vervangen worden. Met simpele werkzaamheden kun je zelf aan de slag, maar er zijn ook bedrijven die zich helemaal toeleggen op het renoveren van keukens.

Keukenrenovatie. Bron: Tieleman Keukens.

In twee dagen een nieuwe keuken

Een hele nieuwe keuken is vaak een hele uitgave. Je kunt er bij een renovatie van de keuken vanuit gaan dat je ongeveer een kwart kwijt bent aan wat je bij het kopen van een nieuwe keuken kwijt zou zijn. In veel gevallen kan de renovatie in een tot twee dagen gerealiseerd zijn, veelal zonder hak- en breekwerk.

Nieuwe keuken. Feenstra Keuken en Bad.

Overspuiten in een kleur naar keuze

Bent je nog steeds tevreden met het model van de keukendeurtjes, maar bevalt de kleur je niet meer? Dan is het mogelijk de deurtjes over te laten spuiten in een kleur naar keuze. Dit gebeurt bij een gespecialiseerde meubelspuiterij, die de deurtjes met een ijzersterke lak zal bewerken; de deuren hebben immers veel te lijden.

Keukendeurtjes nieuwe kleur. Bron: Colora.

Trends in fronten

Wil je alleen nieuwe kastdeuren? Ook dat is mogelijk. Helemaal van nu zijn de hoogglans deuren. Maar ook houtdecor is nog steeds graag gezien in de keuken. Het is tijdloos en combineert prachtig met glas en roestvaststaal. Wie iets meer uit wil geven gaat voor Titanium of Corian, zeer duurzame materialen. Wil je iets origineels en zeer persoonlijk? Je kunt je favoriete foto laten printen op de keukenkasten!

Keukendeurtjes. Bron: Gerard Hempen.

Werkbladen

Werkbladen zijn er in allerlei varianten, van kunststof tot massief hout, van natuursteen tot glas of beton. Over het algemeen bieden kunststoffen meer kleuren dan natuurlijke materialen. Maar alle fabrikanten breiden hun kleurenpalet regelmatig uit. Stem de kleur af op de kleur van de keukenkasten en de vloer of kies juist een contrasterende kleur; zo maakt u een statement. Aanrechtbladen worden tegenwoordig extreem dik of juist heel dun uitgevoerd. Ook de randafwerking van een aanrechtblad is een punt van aandacht. Je smaak geeft de doorslag.

Nieuw werkblad. Afzuigsysteem: Bora.

Afzuigen maar!

Bij het koken onstaan heerlijke geuren, maar het liefst ben je deze wel zo snel mogelijk weer kwijt. Een goede afzuiging is dan ook een must. Bovendien is ventilatie van belang in verband met de ontstane warmte. De blikvangers van nu combineren design met de meest geavanceerde technieken. Afzuigkappen zonder afzuigkanaal worden steeds meer toegepast in de keuken; uiteraard ideaal in appartementen. Nagenoeg alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig uitgerust met een warmteterugwininstallatie (WTW), of een mechanisch ventilatiesysteem; systemen die het woonklimaat 24 uur per dag regelen. Een afzuigkap plaatsen is dan aan bepaalde regels gebonden en het is een absolute aanbeveling om u vóór de aanschaf van een afzuigkap eerst goed te laten informeren over wat wel en niet kan, c.q. gewenst is.

Afzuigkap. Bron: Miele.

Gemak

Als je je keuken onder handen gaat nemen, denk dan eens na over apparatuur die je heel wat werk uit handen kan nemen. Als je toch gaat verbouwen, overweeg dan een vaatwasser, vrijstaand of inbouw. De moderne vaatwasser is geheel instelbaar, fluisterzacht, milieubewust en heeft een buitengewoon schoon resultaat. Speciaal voor de kleinere keukens zijn er ook modellen van 45 cm breed beschikbaar. Supergemakkelijk is een kokendwaterkraan, een extra kraan op het aanrecht waar je direct kokend water uit kunt tappen. Ook de stoomoven is een populaire optie. Het grote voordeel van stomen is dat vitamines, geur- en smaakstoffen dankzij een snelle verhitting onder hoge druk optimaal bewaard blijven. De stoomoven is als vrijstaand of als inbouwmodel verkrijgbaar. Soms is een eigen groep nodig met krachtstroom en een (vaatwasser)aansluiting voor de aan- en afvoer van water. Hou hier rekening mee met verbouwen.

Keuken gemak. Bron: Bauknecht.

Tip

Inventariseer goed van tevoren wat voor soort sfeer je in de keuken wenst en wat er aangepakt moet worden. Als je dit goed in beeld hebt, kun je of een effectieve wijze offertes aanvragen en deze met elkaar vergelijken.

Keukenrenovatie. Bron: Keller by Tieleman Keukens.

Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

De financiering van je nieuwe keuken

Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Met welke pan ga jij koken?

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Goede afzuiging in de keuken

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties