Foto: Keuken_warmwater

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Of het nou is om jouw handen te wassen of de afwas te doen, warm water is onmisbaar in de keuken. Een warmtevoorziening zorgt ervoor dat het water warm is en daarom is het belangrijk dat je er één kiest die geschikt is voor jouw huis.

Guido van Loon

Foto boven: Quooker.

Iedereen heeft andere eisen op het gebied van warmwatercomfort. Kijk bij de aanschaf van een ketel niet alleen naar de verwarmingcapaciteit, maar ook naar het aantal warmwaterpunten in jouw woning en jouw gezinssamenstelling. Ook de soort douche die je gebruikt kan van belang zijn, denk maar aan de extra grote en dubbele douchekoppen. Om de warmwaterlevering te krijgen die bij jouw wensen past dient zorgvuldig naar jouw watergebruik en woning gekeken te worden. Ook type woning, jaartal en woonoppervlakte zijn namelijk van belang. Voor de keuken kun je kiezen tussen een algemeen systeem voor jouw gehele woning of een voorziening die speciaal geschikt is voor de keuken.

Wat is een boiler?

Een boiler houdt water op voorraad warm. Direct warm water zonder wachttijd en waterverspilling! Het water wordt door elektriciteit verwarmd tot 85 graden C. Koud water komt van onderaf in de boiler en blijft in een goed geïsoleerde ketel op temperatuur. De boiler heeft geen afvoer nodig, alleen een elektriciteitsvoorziening. De inhoud varieert van 30-200 liter en is daarom zeer geschikt voor grotere gezinnen. Er zijn boilers met twee tankjes, waarvan er een 's nachts verwarmd wordt en een overdag. Nachtstroom scheelt in energiekosten! En zo is er altijd een reservevoorraad warm water bij de hand. Naast grote modellen zijn er zeer compacte keukenboilers die netjes weggewerkt kunnen worden onder het aanrecht. De meest compacte boiler past zelfs achter de plint van de meeste keukenkastjes.

Boiler. Bron: Blanco.

Wat is een geiser?

Een warmwatertoestel dat direct een onbeperkte hoeveelheid heet water levert is de geiser. Onnodig energieverlies omdat het water warm gehouden moet worden heb je niet. Een geiser is verkrijgbaar in open en gesloten uitvoeringen. Bij de open uitvoering wordt de zuurstof aangezogen uit de ruimte waar de geiser geïnstalleerd is. Bij de gesloten uitvoering komt de zuurstof van buiten. De variogeiser is een modulerende brander die ervoor zorgt dat de vlamhoogte automatisch wordt aangepast aan de hoeveelheid water die door het apparaat stroomt. Dat maakt het ook mogelijk om op meerdere punten tegelijkertijd warm water te tappen.

Wat is een close-in boiler?

Een close-in boiler wordt meestal als losse warmwatervoorziening in de keuken geplaatst. Er zijn elektrische en, meer zuinige, gasboilers. De elektrische close-in boiler is het meest geschikt voor in een keukenkastje. De inhoud kan variëren van 10 tot 30 liter.

Wat is een zonneboiler?

Wees goed voor het milieu en kies voor een zonneboiler. Hiervoor dien je weliswaar wel wat dieper in de buidel te tasten, maar op langere termijn verdien je jouw investering terug door de lage verbruiks- en onderhoudskosten. Wel staat een zonneboiler maar voor de helft van het waterverbruik in dus heb je een bijkomende warmwaterinstallatie op elektriciteit of aardgas nodig. Dit betekent echter nog steeds dat u energie bespaart. Koud water verwarmen kost veel meer tijd en energie dan lauw water. Het door de zon verwarmde water stroomt door buizen in het opslagvat en verwarmt zo het water in het opslagvat zelf.

Cv-/combiketels

De combiketel verwarm je woning én zorgt voor warm water in de keuken en de badkamer. Voordeel hiervan is dat je maar één apparaat nodig hebt, waarmee je bespaart op onderhoudskosten en ruimte. Je beschikt constant over warm water, doordat dit in de combiketel wordt verwarmd als het door het toestel stroomt. Het vermogen is afhankelijk van je persoonlijke leefomstandigheden.

 
Kokend water kraan. Bron: Franke.

Duurzame ketels

Een ketel gaat gemiddeld minimaal 15 jaar mee. Maar wanneer uw ketel ouder is dan 10 jaar heb je waarschijnlijk wel te maken met een verouderde techniek. Moderne ketels zijn bijzonder energiezuinig, zo kun je aanzienlijk minder gas gaan gebruiken en kun je je investering snel terugverdienen.

Verschil hr en vr

Een hoog rendement ketel (hr) benut extra warmte die ontstaat bij de verbranding van aardgas. Dit is milieuvriendelijk en energiebesparend. Een hr-ketel heeft een rendement van minimaal 100% op de onderwaarde en is interessant vanaf ca. 1.500 m3 gasverbruik per jaar. Bij een verbeterd rendement ketel (vr) gaat de warmte van de verbrandingsgassen verloren. Een vr-ketel heeft een rendement van minimaal 80%.

Kokend-water-kraan

Als welkome aanvulling of ter vervanging van de fluitketel of waterkoker, stijgt de kokend-water-kraan in populariteit. Uit het kleine reservoir onder het aanrecht kan via de speciale kindveilige kraan direct kokend water getapt worden. Dit bespaart tijd (en gas) tijdens het koken en u hebt altijd snel een kop thee of soep gemaakt. Door de goede isolatie zijn de energiekosten minimaal; de kosten voor de stand-by functie bedragen slechts 3 eurocent per dag. Bovendien is dit systeem waterbesparend, aangezien er steeds precies de juiste hoeveelheid water getapt wordt. Een aparte heetwatervoorziening in de keuken is een aantrekkelijke optie. Het is handig, bespaart tijd, energie, water en dus geld.

Kokend water kraan. Bron: Blanco.

 

Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

De financiering van je nieuwe keuken

 

Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Met welke pan ga jij koken?

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Goede afzuiging in de keuken

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties