4 tips om het verbruik van jouw elektrische boiler te verminderen

Ontdek een aantal tips om het verbruik van een elektrische boiler te verminderen. Zo kun je genieten van warm water, maar blijven de kosten beperkt.

Guido van Loon 13 Januari 2022

Je hebt zojuist een heerlijke wandeling over het strand of door het bos gemaakt. De thermoskan met koffie is halverwege al opgegaan en door de frisse temperaturen van de Nederlandse winter ben je flink afgekoeld. Het is tijd om naar huis te gaan en jezelf lekker op te warmen. Het is tijd voor ontspanning. En wat is er op zo’n moment nu lekkerder dan het nemen van een warme douche of even uitgebreid in bad liggen? 

Dit klinkt natuurlijk aanlokkelijk, maar elke dag een warm bad gaat flink in de kosten lopen. Wist je dat je tijdens het nemen van een bad of douche al snel 50 liter water verbruikt? En helaas loopt een elektrische boiler niet vanzelf. In dit artikel geven wij jou daarom een aantal tips om het verbruik van een elektrische boiler te verminderen. Zo kun je wel genieten van warm water, maar blijven de kosten enigszins beperkt.

Hoe werkt een elektrische boiler eigenlijk?

First things first. Voordat we een aantal tips geven is het natuurlijk handig om eerst uit te leggen hoe een elektrische boiler precies werkt. Een elektrische boiler is apparaat waarmee het water in huis verwarmd wordt. Het bestaat uit een geïsoleerd vat, waarin water wordt opgeslagen. In dit vat zit een warmtespiraal die het water kan opwarmen naar de gewenste temperatuur. 

Het water wordt altijd op temperatuur gehouden, zodat je snel kunt beschikken over het warme water. Je kunt een boiler eigenlijk zien als een soort warmwateropslagtank. En dit zorgt ervoor dat jij lekker kunt genieten van een warm bad of lekkere douche. Handig, hè?

Tips om het verbruik te verminderen

Je weet nu hoe een elektrische boiler werkt. En zoals je zult begrijpen verbruik je flink wat stroom als je veel warm water wilt gebruiken. Het moet immers toch opgewarmd worden. En het gaat hierbij vaak om grote aantallen. Wist je dat er boilers van 80 liter, 150 liter en zelfs van 300 liter zijn? Dan begrijp je nu ook dat de kosten op kunnen lopen. Daarom geven wij jou een aantal tips:

Installeer een timer op de boiler

Je kunt een timer op de boiler installeren om kosten te besparen. Op deze manier kun je namelijk instellen wanneer de boiler aan gaat. En omdat het verbruik van elektriciteit ’s nachts goedkoper is dan overdag is het raadzaam dit dan ook in de nacht te doen. Elke dag van 23.00 uur tot 07.00 maak je gebruik van het nachttarief. Dit geldt overigens ook voor de weekenden. Nu weet je precies wanneer je de elektrische boiler het beste kunt activeren.

Verlaag de temperatuur van de boiler

Het water in een boiler kun je maximaal tot 90 graden opwarmen. Net voor het kookpunt. Maar is dit per se nodig? Wij denken van niet. Je kunt net zo goed een iets lagere temperatuur aanhouden. Hierdoor bespaar je best wat geld. Voor elke 6 graden die je er afhaalt, bespaar je tot 5% energie. Reken maar door. 

Zorg dat je boiler de juiste grootte heeft

Zoals eerder aangegeven zijn er elektrische boilers in verschillende maten. Dit loopt tot in de honderden liters. Maar gebruik je dit echt allemaal? Het is zonde als je veel energie gebruikt voor water dat je helemaal niet gebruikt. Wij raden daarom aan een inschatting te maken van het water wat jij gebruikt. Ben jij bijvoorbeeld alleen? Dan heb je niets aan een boiler capaciteit van 300 liter. Je gebruikt toch niet al het water. En je betaalt uiteindelijk veel meer, aangezien de aanschafwaarde van een grote boiler vanzelfsprekend veel duurder is dan die van een kleinere. 

Het isoleren van jouw elektrische boiler

Het komt regelmatig voor dat het opgewarmde water in jouw boiler niet wordt gebruikt. Dit water wordt vervolgens toch opgeslagen in de boiler. Op het moment dat de boiler niet aanstaat, zal de temperatuur van het water afnemen. Je kunt dit proces echter vertragen door de boiler goed te isoleren. Dit kun je al doen met isolatiedekens of piepschuim. Wanneer je dit om de boiler heen plaatst, merk je al snel dat de daling van de watertemperatuur langzamer gaat. 

Je hebt nu een aantal tips gekregen hoe je een elektrische boiler het beste kunt gebruiken. En hoe fijn is het als je er net zo veel van kan genieten, maar er wel iets op kan besparen? Jij blij. En je portemonnee blij. Dan kan je misschien tijdens je volgende strand- of boswandeling een extra thermoskan meenemen en kom je niet zonder warme thee of koffie te zitten.

 

Reacties