Foto: keuken_vloerwand

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Betegelen, stuken, verven of behangen, er zijn verschillende afwerkingmogelijkheden die de uiteindelijke sfeer in de keuken bepalen. De afwerking van de keuken is dan ook van groot belang.

Guido van Loon

Foto boven: Keller Keukens.

Vloeren en wanden kennen naast een functionele functie ook de kracht van manipulatie. Door een andere vloer en wand kan de keuken ineens ruimer of warmer lijken. Vloeren en wanden kunnen jouw keuken laten spreken met tegelwerk in een opvallende kleur of stijl, of je kunt ervoor kiezen om deze juist sober te houden om het interieur meer nadruk te geven. Daarnaast vormen vloeren en wanden ook het fundament voor afbouw- en verwarmingssystemen. Denk aan de afvoer van jouw gootsteen en vaatwasser, elektriciteit, verlichting en verwarming. Er zijn verschillende wandafwerkingmogelijkheden zoals rvs, glas, stucwerk en tegels.

Tegels

De keuze in tegels is gevarieerder dan ooit. Op de vloer of (gedeeltelijk) aan de wand, van mozaïek tot robuuste XXL tegels. Kleur, afmeting, legrichting en kwaliteit zijn allen van invloed op het ruimteaspect. Vloertegels zijn duurzaam, onderhoudsarm, zo goed als onslijtbaar en te leggen op verschillende ondergronden, zoals een cementdekvloer of een houten ondergrond, maar ook tegel over tegel en op vloerverwarming. Wandtegels zijn hygiënisch, vochtbestendig en zeer makkelijk in onderhoud. Het leuke van wandtegels is dat er niet echt een trend in te onderscheiden is, je zet in principe zelf de trend.

Keuken wand en vloer. Bron: KOL Tegels.

Plafond

Het plafond wordt vaak letterlijk en figuurlijk over het hoofd gezien. Volkomen ten onrechte, want het plafond kan een ongekend effect hebben op de totale uitstraling van jouw ruimte. De mogelijkheden zijn te vinden in bijvoorbeeld een houten plafond, een lamellenplafond of een stucplafond. Houten plafonds bestaan uit massief hout (schrootjes) of ze zijn gefineerd met een edelhout toplaag (eiken, kersen) op een spaanplaat of andere ondergrond. Lamellenplafonds zijn gemaakt van aluminium en zijn vochtbestendig. Daarmee is dit plafond zeer geschikt voor de keuken. Als het gaat om uitstraling zijn stucplafonds zeer geliefd, zowel voor nieuwe als bestaande plafonds.

 

Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

De financiering van je nieuwe keuken

 

Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Met welke pan ga jij koken?

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Goede afzuiging in de keuken

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk

Guido van Loon - Wonen.nl

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
Anderen bekeken ook