Foto: kitchenaid-artisan-keukenmachine

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Een keukenmixer gebruik je al lang niet meer alleen om beslag te mixen. Een mixer kun je gebruiken om ingrediënten te mixen, kneden of te pureren.

Guido van Loon

Foto: KitchenAid

Er zijn verschillende soorten mixers; zoals de handmixer, staafmixer en keukenmachine. De keukenmixer is in bijna elke keuken te vinden. Dit apparaat kan mengen, kneden of pureren. Wel zo handig, want je moet er toch niet meer aan denken dat je jouw beslag voor de pannenkoeken of je cakebeslag met de hand zou moeten bereiden.

 

Handmixer

Een handmixer is vooral geschikt voor kloppen, mengen en kneden. Erg handig voor het bereiden van beslag en deeg. Een handmixer beschikt over het algemeen over twee (afneembare) kloppers en/of deeghaken. Bij deeghaken moet je erop letten dat de haken op de juiste plaats worden gezet. Dit wordt bij de meeste handmixers aangegeven. Als de deeghaken niet goed geplaatst worden, zal het deeg als het ware omhoog kruipen. Bij juist gebruik van de deeghaken blijft het deeg in de kom. Sommige handmixers beschikken over een mengkom. Handmixers zijn vaak voorzien van meerdere snelheden. De meeste handmixers beschikken over twee of drie snelheden, je kunt dus zelf de juiste snelheid kiezen.

Keukenmachine

Keukenmachines bestaan er in diverse kleuren en materialen. De meest gebruikte materialen zijn plastic in allerlei kleuren, metaal en rvs. Een keukenmachine mengt, klopt, raspt, snijdt en kneedt ingrediënten. Een keukenmachine is voorzien van een mengkom waarin alle ingrediënten gedaan kunnen worden. Bij een handmixer zonder mengkom moet je nog iets doen doordat je de mixer vast moet houden. Bij een keukenmachine stop je de ingrediënten in de mengkom en laat de keukenmachine het werk doen.

 

Keukenmachine. Bron: Clatronic. 

Staafmixer

De hoofdfunctie van elke staafmixer is pureren. Ook de allerkleinste hoeveelheden kunnen door staafmixers helemaal fijn gepureerd worden. Dat is handig voor het bereiden van soepen, sauzen en babyvoeding. Een staafmixer kan en doet veel: kloppen, mengen, roeren, vermalen, mixen, pureren, hakken en snijden. Kortom: een perfecte hulp voor het bereiden van voedsel.

Tegenwoordig bestaan er ook staafmixers die draadloos kunnen functioneren. Doordat deze staafmixers geen snoer hebben, heb je de vrijheid om overal voedsel te bereiden.

Braun staafmixer Multiquick 5. Bron: Braun.

 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties