Foto: klassiek-fornuis-bron_keukenstyle_nl

Keukenapparatuur: fornuis, oven en magnetron

Het fornuis, de oven en magnetron van je keuze, hebben direct te maken met de bereiding van je favoriete gerechten.

Guido van Loon

Foto boven: klassiek fornuis van Falcon.

Het klassieke fornuis

Het klassieke fornuis komt volledig tot zijn recht in combinatie met rvs, hout en natuurtinten.

Het landelijke fornuis

Een landelijk fornuis is een combinatie van ouderwetse elementen met moderne belijningen. Met de uitstraling van vroeger is het landelijk fornuis van alle hedendaagse technische snufjes voorzien!

Landelijk fornuis. Bron: Viking.

Het moderne fornuis

Het moderne fornuis wordt voornamelijk getypeerd door strakke basislijnen. Wanneer de overige keukenapparaten in dezelfde stijl worden gekozen, maken frisse kleuren het een jong en dynamisch geheel.

Het moderne fornuis. Bron: Falcon.

Het Victoriaans fornuis

Het Victoriaans fornuis wordt gekenmerkt door zijn ronde vormen en oude elementen. Het fornuis is vervaardigd uit meerdere soorten materiaal, van chroom tot gietijzer.

Victoriaans fornuis. Bron: La Cornue.

De gietijzeren cookers zijn weer terug!

Het gaat om gietijzeren gasfornuizen met veelal zes branders en tot wel vier ovens: een conventionele oven, een heteluchtoven, een sudderoven plus een keramische grilloven. Eigentijdse techniek voor ‘ouderwets’ koken. Ook nostalgische houtfornuizen zijn tegenwoordig weer als replica verkrijgbaar.

Gietijzeren fornuis. Bron: Wolf.

Oven

De oven is al heel lang een vertrouwd apparaat in de keuken. We onderscheiden tegenwoordig twee hoofdgroepen ovens. De conventionele ovens werken net als de klassieke gasovens door verwarming van de boven- en onderwand. Voordeel van moderne conventionele ovens is dat de onder- en bovenverwarming vaak apart in te stellen zijn. Zo kun je, door alleen de onderverwarming aan te zetten, pizzabodems afbakken of een vochtige quiche netjes garen.

Multifunctionele ovens bevatten naast de conventionele wandverwarming nog andere manieren om gerechten in de oven te bereiden: hetelucht, grill, magnetron en stoom.

Fornuis met oven. Bron: Smeg.

Heteluchtoven

Door middel van een ventilator wordt hete lucht door de oven geblazen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige temperatuur in de oven. Een heteluchtoven is zeer geschikt om grote stukken vlees gelijkmatig te garen.

Hetelucht oven. Bron: IKEA.

Grilloven

De oven bevat een grillelement dat een gerecht een krokant korstje geeft. Dit is handig als je bijvoorbeeld een ovenschotel wilt gratineren, of een kip wilt braden. Altijd een groot succes bij de visite wanneer je een gezellig etentje geeft.

Grilloven. Bron: Siemens.

Magnetronfunctie

Ovens die beschikken over een magnetronfunctie maken het mogelijk om een gerecht te garen met magnetron en aan de buitenzijde te bruinen met bijvoorbeeld de grill of hetelucht. Ook kunt u de magnetron gebruiken voor de gewone snelle opwarmklusjes, zoals warme melk voor in de koffie of een flesje voor de baby.

Magnetronfunctie. Bron: Gaggenau.

Combimagnetron

Een magnetron om snel iets op te warmen of te ontdooien? Of liever een full service magnetron, waar serieus kook- en bakwerk kan worden verricht? Bij de keuze tussen deze twee manieren van koken speelt het vermogen een grote rol. Hoe meer je van je magnetron verlangt, des te hoger het vermogen moet zijn. Een combimagnetron of -oven is een echte alleskunner. Het gaat hier om een combinatie van magnetron, (hetelucht)oven en/of grill die in feite álles kan: ontdooien, opwarmen, koken, bakken en grillen. Deze functies zijn apart of gecombineerd in te schakelen.

Combimagnetron. Bon: Siemens.

Stoomoven

De stoomoven is een absolute trend! Het grote voordeel van stomen is dat vitamines, geur- en smaakstoffen dankzij een snelle verhitting onder hoge druk, optimaal bewaard blijven. Overkoken en aanbranden is verleden tijd. In relatief weinig tijd worden gerechten knapperig en sappig.

Er zijn grofweg drie typen stoomovens: ovens die koken op basis van hoge druk (principe snelkookpan), drukloze ovens (stoom circuleert om het gerecht) en combi-stoomovens. Bij de meeste stoomovens is het mogelijk om op meerdere niveaus tegelijk te koken. Zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd aardappelen, groente en vlees bereiden. Belangrijk: hogedruk stoomovens hebben altijd een eigen groep nodig met 'krachtstroom' en een (vaatwasser)aansluiting voor de aan- en afvoer van water. Modellen met een uitneembaar waterreservoir hebben deze aansluiting niet nodig.

Stoomoven DGC XL. Bron: Miele.

Bakken of braden met keukenapparatuur

Nu de keuken een meer centrale plek krijgt in het huishouden, worden de wensen van de koks steeds specifieker. Het liefst beschikken de koks van nu over apparatuur waarmee alle denkbare gerechten bereid kunnen worden. Een echte uitkomst is daarom een model dat meerdere ovens en een uitgebreide kookplaat heeft.

Zou het niet heerlijk zijn over een traditionele bakstenen bakkersoven te beschikken om met een gelijkmatige warmte brood te bakken? Of over een braadoven waarin je de meest heerlijke vlees- en groentesoorten kunt grillen? De stralingswarmte van een oven als deze is namelijk te vergelijken met een houtskoolgrill. Een sudderoven is ook uitermate geschikt voor het stomen van vis of een pan wintergroenten.

In een sudderoven kunt u gerechten urenlang of zelfs een hele nacht laten sudderen. Voor de beste roerbakgerechten is een intense, geconcentreerde hitte nodig. Een kookplaat kan hier uitstekend aan voldoen. Informeer bij verschillende aanbieders en merk dat er meer mogelijk is dan je misschien denkt.

Bakken of braden. Bron: AEG.

Levensduur keukenapparatuur

Gelukkig zijn de ovens van tegenwoordig aan de binnenkant voorzien van speciaal materiaal dat zowel het schoonmaken als de levensduur ten goede komt. Bij de betere ovenmodellen behoort poetsen helemaal tot het verleden. De pyrolitische zelfreiniging (verkolen van vetresten bij zeer hoge temperaturen) doet het werk. Maar ook op andere manieren word je ontzien: handig is de vaatwasmachinebestendige ovenlade die in zijn geheel uit de oven gehaald wordt en zo de vaatwasser in kan.

Levensduur keukenapparatuur. Bron: Neff.

Overzichtelijke keukenapparatuur

Een moderne oven bevat veel functies. Fabrikanten hebben verschillende oplossingen om de bediening overzichtelijk te houden. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van het design. Ergonomie wordt hierbij steeds belangrijker. Fabrikanten gebruiken draaiknoppen, tiptoetsen, druktoetsen of een combinatie hiervan. Verder worden elektronische displays steeds meer toegepast. Hierop kun je allerlei informatie aflezen, zoals de temperatuur van de oven, de ingestelde functies, de resterende bereidingstijd, enzovoorts. Een oven met kinderbeveiliging is een aanrader bij ondernemende kinderen.

Overzichtelijk. Bron: Pelgrim.

Accessoires keukenapparatuur

Veel fabrikanten bieden accessoires aan die passen bij de door jou gekozen oven. Een vleesthermometer meet of de juiste temperatuur van jouw vlees bereikt is. Een telescopische geleider laat je bakplaat of rooster heel soepel de oven in en uit 'rollen'. Of een pizzasteen, waarop je zelfgemaakte pizza’s klaarmaakt net zoals in een originele Italiaanse pizza-oven. Veel van deze accessoires zijn opties waarvoor je moet bijbetalen.

Accessoires keukenapparatuur. Bron: Miele.

Meer weten over keukenapparatuur? Lees dan ook de volgende artikelen:

Met welke pan ga jij koken?

Goede afzuiging in de keuken

Keukenmixer: mixen, kneden of pureren

Koffiezetapparaat: in vele soorten en maten

Koelkast & Vriezer: belangrijk in elke keuken

Koken is niet moeilijk; gebruik keukenapparatuur

Semi- of volautomatische espressomachine voor thuis

Inbouwapparatuur: houd je keuken ruim en overzichtelijk

Meer weten over keukens? Lees dan ook de volgende artikelen:

De financiering van je nieuwe keuken

Keukenfronten: de keuken aangekleed

Warm water: onmisbaar in elke keuken

Vloer en wand: de afwerking in de keuken

Installatie keuken: zelf doen of laten doen

Maatwerkkeukens: al jouw wensen verwezenlijkt

Keukenkraan: fraai vormgegeven en functioneel

Opbergen in de keuken: Optimale keuken kasten

Achterwand keuken: welk materiaal, welke eisen?

Keukenrenovatie: geef je keuken een ander gezicht

Spoelbakken: allerlei mogelijkheden voor je keuken

 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties