Profielfoto van X-Tiles
X-Tiles
De Zodeslagen 5, 4233 GK Ameide
maandag
08:00 - 17:00
dinsdag
08:00 - 17:00
woensdag
08:00 - 17:00
donderdag
08:00 - 17:00
vrijdag
08:00 - 17:00
zaterdag
09:00 - 17:00
zondag
Gesloten

Geef je tegelwand een persoonlijke touch met schilderwerk

Wil je jouw tegelwand een persoonlijke touch geven, maar je weet niet precies hoe? Dan zijn wellicht Friese witjes als wandtegels een juiste optie!

Een wandtegel met eigen ontwerp

De geschiedenis van de Friese witjes begint ruim 500 jaar terug. Omstreeks 1550 is de tegelkunst ontstaan in Friesland, waarbij de tegels in de maatvoering van circa 13x13 werden gemaakt. Destijds werden de tegels veelal gebruikt voor vochtige ruimten zoals keuken en kelder. 

De wandtegels hebben een glazuurlaag die verkrijgbaar is in vele kleurtinten, waarbij een zachte cremetint de hoofdkleur is. Het bijzondere van de Friese witjes, is dat deze kunnen worden beschilderd met een afbeelding naar keuze. 

Destijds werden de witjes voornamelijk gebruikt om taferelen die zich in die tijd afspeelden, af te beelden. Bekende voorbeelden hiervan zijn de kinderspelen, ambachtslieden als ook plassers en kakkers. 

Witjes beschilderd door plateelschilders

De witjes worden beschilderd door zogenaamde plateelschilders. Dit zijn echte vakmensen die vrijwel elke afbeelding van jou kunnen omzetten naar prachtig schilderwerk op terracotta zoals de Friese witjes. Uiteraard kun je ook kiezen uit een afbeelding van de grote catalogus beschilderingen die op de website van x-tiles te vinden is. 

Met een beschildering op deze handgemaakte wandtegels weet je zeker dat jouw droomwand uniek en bijzonder is en de aandacht zal trekken. Wil je een echte eyecatcher op jouw droomwand, dan kun je kiezen voor een afbeelding beschilerder op meerdere tegels. Dit wordt ook wel een afbeelding in tableau vorm genoemd. Zoek je een afbeelding om je droomwand net wat op te fleuren, maar moet het niet té opvallend zijn, dan is een beschildering op één tegel ook mogelijk. Deze worden vaak als strooitegel in een wand verwerkt. Vaak is dit terug te zien achter fornuizen of achter een kachel.