Foto: press_2013/meubels-opknappen-groene-tafel-1-bron_vtwonen_nl.jpg

Je meubels een nieuwe look geven? Hier vind je tips!

Ga je je oude meubels opknappen? Wij geven tips over hoe je het beste die grenen kast kunt verven of in welke kleur je je houten meubels kunt schilderen.

Guido van Loon

Je oude meubels opknappen

Oude meubels opknappen is weer helemaal van deze tijd. Met een beetje handigheid tover je je oude meubels of leuke afdankertjes, die je ergens goedkoop op de kop kunt tikken, om in ware pronkstukken die zo weer jaren mee kunnen. Want ga maar eens naar een winkel voor een salontafel, je betaalt er zo een vermogen voor. Als je weet hoe je oude meubels moet opknappen, kan je in een paar uur een meubelstuk een volledige transformatie geven. In dit artikel helpen we je al een eind op weg.

Houten meubels stap voor stap behandelen

Houten meubels zijn een prachtige blikvanger in een interieur. Toch kan na verloop van tijd de glorie van het houten meubelstuk afnemen. Je kunt dan eenvoudig je houten meubel zijn glans teruggeven door de volgende stappen te doorlopen.

Waarmee is het meubel behandeld?

Het opknappen van houten meubels heeft vaak veel waarde. Daarom wordt het hier stap voor stap beschreven. Vooraf is het belangrijk om te weten waarmee het hout is behandeld. Doe dit door een druppeltje terpentine aan te brengen op het meubel. Wanneer het druppeltje het hout blank maakt, betekent dat dat je meubel behandeld is met een olie- of waslaag. Alle andere gevallen betreft lak, vernis of politier.

Meubels behandelen: Stap 1 – Oude lagen verwijderen

– Haal alle sloten en ijzeren plaatjes weg van het meubel.
– Een oude waslaag verwijder je met een staalborstel.
– Wasbenzine verwijder je met wasremover.
– Verwijder oude lak met een afbijtend middel en een kwast. Wacht vervolgens een tijdje totdat je de oude laag eraf kunt krabben met een krabber of mesje.
– Verwijder een laklaag met een schuurmachine wanneer de laag te hardnekkig is.
– Zorg dat je meegaat met de nerf van het hout.

Meubels behandelen: Stap 2 – Reinigen

– Zodra de oude lagen zijn verwijderd, kun je het hout reinigen met water en ammonia of aceton (bij eiken, noten, mahonie en beuken).
– Let op dat je niet te veel water gebruikt bij het reinigen!

Meubels behandelen: Stap 3 – Meubel in de was zetten

– Breng met een zachte borstel of doek de was aan.
– Gebruik hierbij ronddraaiende bewegingen.
– Bij kwetsbaar hout is het nodig meerdere lagen aan te brengen.

Meubels behandelen: Stap 4 – Nabehandeling in was zetten

– Laat het meubel een nacht lang drogen.
– Wrijf vervolgens het meubel schoon met een zachte doek.

Meubels behandelen: Stap 5 – Meubel in olie zetten

– Je kunt een houten meubel ook opknappen met een oliebeurt; gebruik hiervoor teak- of lijnolie.
– Breng de olie aan op een doek en volg de nerven van het hout.
– Je kunt de olie laag afwerken met een laklaag zodat het meubel beter bestand is tegen krassen.

Meubel een antiek-effect geven

Antieke meubels zijn charmant en kunnen ware eyecatchers zijn in je interieur. Nadeel van zo'n antiek stuk is natuurlijk de prijs. Maar als je de techniek weet, kun je zowel oude als nieuwe meubels voordelig een antieke look geven.

Meubels opknappen. Bron: Maisons Du Monde

Je kast een antieke look geven

Vale kleuren, butsen, verf die afgebladderd is; veel mensen zien dit als een toevoeging aan het uiterlijk van het meubel. Zeker als je houdt van brocante en antiek. De lagen lak, was en verf zorgen dat het meubel een eigen karakter krijgt, zo komt het meubelstuk tot leven. Veel meer karakter dan een nieuw geverfd meubel.  

Verf bij je meubel doorschuren

Maar hoe krijg je die bijzondere look? Een veelgebruikte manier is diverse kleuren verf aan te brengen en de lagen verf te schuren. Dit is niet al te ingewikkeld en het zorgt voor een prachtige meubel. Je kunt dit op verschillende manieren toepassen: ruig maar ook subtiel. Dit is vaak afhankelijk van de grootte van het meubel. Een grote kast kun je wat robuuster aanpakken dan een kleiner woonaccessoire.

Meubels opknappen. Bron: VandenAdel

In welke kleur ga je je kast verven?

Welke kleur ga je toepassen voor je kast? Ga je voor standaard op wit op donkere ondergrond. Veelgebruikt (en erg mooi in een landelijk interieur). Maar er zijn natuurlijk meer kleurcombinaties mogelijk. Bijvoorbeeld meer verflagen (en kleuren) over elkaar heen, zo krijg je een effect van een kast (of ander meubelstuk) met meerdere verflagen. Als je verf gaat doorschuren kun je het beste een matte verf gebruiken, bijvoorbeeld krijtverf is hier prima voor geschikt. 


Meubels opknappen. Bron: Goedinstijl

Je meubel opknappen met een oude look

Met verschillende verftechnieken kun je je oude meubels een mooie make-over geven. Dus pak dat oude kastje uit de schuur en ga aan de slag met deze uitleg waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je die mooie verweerde look krijgt.

Al met een klein beetje witte verf geef je een oud meubel een prachtige brocante 'look'. Nog leuker is het als je ook de prachtige uitstraling ven een oude waslaag en verweerde verflaag kan simuleren. Dit is prima te realiseren met diverse verftechnieken.

Meubels antiek maken met kaarsvet

Kaarsvet blijkt ideaal om je meubels een antieke look te geven. Het kaarsvet zorgt er namelijk voor dat de eerste laag niet goed hecht. Zo kun je het meubel op een eenvoudige manier van 'antieke' accenten voorzien. Wrijf het meubel in met druppels kaarsvet op de plekken waar je wilt gaan schuren.

Wat heb je nodig?
– Kwasten (geschikt voor acrylverf)
– Donkergekleurde verf voor de basislaag
– Kaarsvet
– Verf voor de toplaag (bijvoorbeeld krijtverf)
– Schuurpapier

Meubels opknappen: voorbereiden voor antiek maken

Begin bij het begin: bereid je meubels voor. Controleer of een oude waslaag aantreft op het meubel. Met een wasverwijderaar of staalwol is deze oude waslaag goed te verwijderen. Maak daarna het meubel goed droog (eventueel kun je het nog met een ontvettingsmiddel behandelen). Vervolgen ga je het meubel goed opschuren. Belangrijk is om voornamelijk in de nerfrichting te schuren. Het hout moet bovendien stofvrij zijn wanneer je gaat verven.

Meubels opknappen. Bron: Maisondumonde

- Stap 1: Zorg dat je meubelstuk opgeschuurd en (boen)was- en vetvrij is.
- Stap 2: Oude meubels bevatten in veel gevallen diverse verflagen. Dit zorgt ervoor dat er verschillende kleuren verf door de slijtplekken komen. Gebruik twee donkere kleuren (bijvoorbeeld groen en bruin) als basislaag. Breng de kleuren niet over elkaar aan. Geef vervolgens het geheel goed de tijd om te drogen.
- Stap 3: Op de donkere basislaag breng je kaarsvet aan, daar waar je de slijtplekken wilt hebben. Dit doe je met een goede kwaliteit dinerkaars. Zorg dat je niet te recht, te rond of teveel figuurtjes 'tekent'. Bedenk je van te voren waar bij jarenlang intensief gebruik daadwerkelijk slijtplekken zouden kunnen ontstaan. Want de slijtplekken moeten wel net echt lijken.
- Stap 4: Maak nu de toplaag met de lichte (krijt)verf en laat deze drogen. Deze laag mag nonchalant met een kwast aangebracht worden voor het rustieke effect. Breng naar wens eventueel nog een tweede lichte laag aan.
- Stap 5: Als laatste ga je de plekken doorschuren waar eerder het kaarsvet is aangebracht. Doordat het vet de verf (op waterbasis) afstoot, kun je heel gemakkelijk en gecontroleerd slijtplekken maken. Schuur altijd met de nerf mee. En klaar is het verweerde meubelstuk!

Meubels opknappen. Bron: Rawmaterials

Al met een klein beetje witte verf geef je een oud meubel een prachtige brocante 'look'. Nog leuker is het als je ook de prachtige uitstraling ven een oude waslaag en verweerde verflaag kan simuleren. Dit is prima te realiseren met diverse verftechnieken.

Meubels opknappen. Bron: Meubeluniek wordpress

Hoe weet je wanneer nieuwe verf 'pakt' op oude verf?

Neem een stukje plakband, plak het op de verf en trek het er in een ruk weer af. Als de verf aan het stukje plakband blijft hangen, is de verflaag slecht en zul je helaas de oude verflaag moeten verwijderen. Oud verfwerk dat er nog wel goed uitziet, hoef je er niet af te krabben, maar je moet het wel schuren en ontvetten.

Hier vind je meer verftips:
Verftips
Aan de slag met verf
- Hoe verven lukt en leuk is!
Soorten verf: de mogelijkheden op een rij

Oude meubels opknappen met krijtverf

Een makkelijke manier om je oude meubels op te knappen, is om ze opnieuw te verven. En dat is makkelijker dan je denkt. Met een likje krijtverf heb je binnen de kortste keren een compleet nieuw meubel. We leggen hier alles uit wat je moet weten om met het verven van je meubels vandaag nog aan de slag te gaan om je keukenkastjes, kledingkasten, boekenkasten, stoelen, tafels en andere meubels een grondige opknapbeurt te geven.

Krijtverf

Krijtverf bestaat al heel lang, maar de laatste jaren is het weer helemaal in. Geen wonder, want het is eenvoudig om te verwerken en krijtverf heeft een schitterende, zachte uitstraling. Om gebruikte meubels te restylen, is krijtverf een handig product om te gebruiken. Het geeft een mooie matte uitstraling en je kunt er verschillende technieken mee uitvoeren. Doorschuren gaat met krijtverf ook gemakkelijker dan met glansverf en laat ook geen krasjes achter.
Krijtverf is op waterbasis en blijft poreus waardoor de ondergrond niet wordt afgesloten. Maar is toch goed dekkend om het meubel van een nieuwe uitstraling te voorzien.

Voordelen:
– Veegvast
– Is te reinigen
– Makkelijk te verwerken
– Ruikt niet
– Op elke ondergrond toepasbaar
– Kan verdund worden
– Milieuvriendelijk
– Zowel buiten als binnen toepasbaar

Beschermen van je meubels

Oppervlaktes die veel te duren zullen hebben, die geverfd zijn met krijtverf, kun je met boenwas een goede bescherming geven. Maar ook een vernis is prima bescherming.

Het verschil is dat een boenwas fuseert met krijtverf en er natuurlijker uitziet. Gebruik je een vernis, dan komt er een laagje over het krijtverf heen wat dan toch net even een andere uitstraling geeft.

Abbondanza krijtverf

Abbondanza krijtverf is milieuvriendelijk, ademend, vochtregulerend en is verkrijgbaar in 170 verschillende kleuren. Een krijtverflaag is enigszins poreus en sluit de muren niet af. En dat is goed voor het klimaat in huis. Omdat er vochttransport mogelijk is, zal de verf niet snel bladderen. Bladderen ontstaat namelijk als het vocht onder de verflaag niet weg kan. Abbondanza krijtverf is op waterbasis, reukarm en sneldrogend.

Abbondanza krijtverf kan binnen en buiten worden aangebracht op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, (behang)papier, stucwerk, muren, etc. Oude verf- of laklagen hoeven er niet altijd af. Gewoon goed ontvetten en dof schuren is bijna altijd voldoende.

Annie Sloan Chalk Paint

Annie Sloan ontwikkelde haar beroemde Chalk Paint omdat ze de behoefte had aan een veelzijdige verf, met toepassingen als 'limewash' to effect van oude geschilderde meubels. Verder had ze een goede selectie van kleuren nodig, die zo nodig door de gebruiker verder kan worden uitgebreid. Deze verf is zeer makkelijk in het gebruik, omdat er niet geschuurd en gegrond hoeft te worden, kunnen mensen direct creatief bezig zijn. Verder kun je gemakkelijk van gedachten veranderen, want de verf is makkelijk overschilderbaar, zelfs nadat een waslaag is aangebracht.

Antiekwas

Antiekwas zorgt voor een doorleefd karakter op de verflagen van je meubel. Welke tint antiekwas past het beste bij jou? Donker zorgt voor een roomwitte kleur bij witte meubels en maakt felle kleuren minder fel. 

Meubels whitewashen. Bron: Brady Santos

Je meubels schilderen in whitewash

Ook die fraaie, gebleekte look voor jouw meubels, vloeren of accessoires? Dat kan met behulp van white wash verf. Dankzij white wash krijgt het houten oppervlak een kalkachtige, witte uitstraling. De originele ondergrond blijft altijd wat doorschijnen en zo zorgt white wash verf iedere keer weer voor een unieke, eigen en stoere uitstraling. Afhankelijk van de ondergrond zal je voor een beter dekkende afwerking gaan: bij meer noesten en een karakteristiek patroon kun je beter een lichte dekking kiezen, anders voor een wat vollere dekking.

Je meubel een gebleekte uitstraling

Je meubel krijgt met white wash dus een gebleekte uitstraling. De houtnerf blijft hierbij zichtbaar. Met whitewash blijft de kleur van de ondergrond altijd blijft doorschijnen. Een donkere houtsoort zal een ander effect geven dan een lichte houtsoort.

Whitewashen. Bron: Historiemeubelen

Het craqueleren van meubels

Om te zorgen voor een craqueleereffecct van meubels, kun je dit effect twee soorten lak gebruiken. Deze hebben verschillende droogtijden.

Geef je meubels een gebleekt kalkeffect

Een landelije effect van grenen of eikenhout met een brocante look of witte waas.

Whitewashen. Bron: Lubbersen Steigerhout

 

Kalkwas

Ga je voor kalkwas? Dan krijgt je meubel een lichte, luchtige kleur. Een zeer geschikte houtsoort voor kalkwas is eikenhout. Kalkwas kan niet gebruikt worden bij houtsoorten met een meer dichte structuur. Dat komt omdat de kalkwas zich hierbij niet kan hechten.

Kalkpasta

Bij kalkpasta moet je denken aan een product dat waterverdunbaar is om gebeitst of onbehandeld hout te kalken. Ook kalkpast is niet geschikt voor hout met een dichte structuur of hard hout.

Verdunde krijtverf

Werken met verdunde witte krijtverf is een snelle manier om te whitewashen. Een ander voordeel hiervan is dat je veel mogelijkheden hebt om het eindresultaat te beïnvloeden, bijvoorbeeld door langer of korter te laten intrkken of meerdere lagen aan te brengen.

Witte verniswas

De voordelen van vernis, maar de karaktervolle uitstraling van was: watergedragen verniswas wit. Verniswas beschermt (en kleurt) alle houtsoorten. Het is bovendien watervast, duurzame, vlekbestendig en hittebestendig. Bovendien hoef je verniswas niet af te werken.

Lekker lang natafelen

Stoelen voor bij de eettafe

Stoel: fauteuil, design of leer

Banken in alle soorten en maten

Tips voor het zoeken naar een bank

Meubels stofferen: je stoel in een nieuw jasje

Geef je interieur een oppepper met designmeubels

Opgeruimd staat netjes: kasten in alle soorten en maten

Tv-meubel: ruim al je apparatuur, snoeren en afstandsbedieningen op

Guido van Loon – Wonen.nl

Reacties
Luc-Van-Eeghem

leerrijke site

6 jaar geleden
Christel-van-Bragt

meer ideeen in het boek "krijtverf & Kalkwas"

6 jaar geleden
Pieter van Halsteren

Fijn om te weten welke verf je kan gebruiken om hout oud te laten lijken. Ik heb thuis nog wat houtstukken die ik wil verven om het oud te laten lijken. Verder wilde ik daar mijn tuin mee decoreren. Dank!

8 jaar geleden
Petra-Zoon

Ik heb een eikenhouten dressoir.Deze is gewoon houtkleur, en wil deze antiek turquoise gaan schilderen, alleen niet met kaarsvet. Is er ook een andere methode?

8 jaar geleden