Foto: press_2013/design-boekenkast-woonkamer.jpg

Opgeruimd staat netjes: kasten in alle soorten en maten

Het meest praktische meubelstuk in de woonkamer is de kast. Onmisbaar in ieder interieur, want multifunctioneel. Perfect om spullen in op te bergen, maar ook om mooie accessoires op te zetten of je prachtige collectie tentoon te stellen.

Guido van Loon

Foto boven: ID Design.

Ook in kasten zijn de mogelijkheden eindeloos. We nemen een aantal kasten onder de loep. Geen huis zonder kast. Het liefst hebben we er veel, in alle soorten en maten. Voor de woonkamer kiezen we het liefst een mooie én functionele kast. Meestal hebben we meerdere soorten in verschillende vormen. Kasten kunnen bij elkaar passen of juist van een compleet andere stijl zijn, maar toch eenheid uitstralen. Kies jouw kast altijd weloverwogen, het is een prominent meubelstuk die een huiskamer een duidelijk stempel geeft. Welke kast komt bij jou het best tot zijn recht?

Wandkast, opgeruimd staat netjes. Bron: Poliform.

Dressoir

Het dressoir bestaat al sinds de middeleeuwen en bestaat uit een halflage kast met laden. In de jaren '50 van de vorige eeuw was het echt een pronkstuk in de woonkamer. Later werd het dressoir gezien als kleinburgerlijk en verdween de kast tijdelijk uit het interieur. Door de combinatie van veel opbergmogelijkheden en het decoratieve karakter is het dressoir nu echt een blijvertje geworden. Doordat de kast laag is, houdt het de kamer ruimtelijk. Ook is het plaatsen van accessoires op een dressoir een goede mogelijkheid. Dressoirs zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar, van landelijk hout tot glad en glimmend kunststof tot zelfs 'zwevende' modellen.

Wandkast, dressoir. Bron: De Ruijter Meubel.

Boekenkast

Waar boeken eerst in speciale boekenkisten werden bewaard, worden ze nu mooi tentoongesteld in een boekenkast. De kast is oorspronkelijk bedoeld om de boeken in goede conditie te houden, maar gold ook een tijdlang als intellectueel statussymbool. Een boekenkast geeft een interieur altijd een huiselijke uitstraling en past zowel bij klassieke meubels als een modern of strak interieur. Heb je veel boeken, dan is een boekenkastwand een goede optie, eventueel op maat gemaakt. Voeg daar een echte bibliotheektrap aan toe en je creëert uw eigen bibliotheek in huis.

Wandkast, boekenkast. Bron: GoskerOntwerp.

Secretaire

Deze kast annex bureau dankt zijn naam aan het simpele feit dat er vroeger vooral gebruik van werd gemaakt door secretarissen. De originele, houten secretaires zien we niet zoveel meer in het hedendaagse interieur, maar het blijft een klassieker. In feite is een secretaire een bureau, eventueel met een uitschuifbaar bureaublad met rondom laatjes en kastjes. Dichtgeschoven of geklapt ontstaat een dichte kast. Ook voor het moderne interieur is een secretaire zeker een optie. Er zijn veel varianten op de klassieke secretaire op de markt die ook in een hedendaags interieur op hun plaats zijn. Een secretaire blijft een praktische oplossing om bijvoorbeeld de laptop en de dagelijkse post en administratie in op te bergen, zonder dat je huiskamer een rommelige indruk krijgt.

Wandkast, secretaire. Bron: Maisons du Monde.

Vitrinekast

Jouw bijzondere verzameling of speciale glasservies staat goed beschermd en komt het best tot zijn recht een vitrinekast. Er bestaan diverse varianten, zoals als een buffetkast met het bovengedeelte als vitrinekast of in de vorm van een soort boekenkast, maar dan met deurtjes. De meest uitgesproken vitrinekast is er één met glas rondom en met glazen planken. Vitrinekasten vaak voorzien van verlichting, zodat de inhoud ervan mooi wordt tentoongesteld.

Wandkast, vitrinekast. Bron: Maisons du Monde.


Meer weten over meubels? Lees dan ook de volgende artikelen:

Lekker lang natafelen

Stoelen voor bij de eettafel

Stoel: fauteuil, design of leer

Banken in alle soorten en maten

Tips voor het zoeken naar een bank

Meubels stofferen: je stoel in een nieuw jasje

Geef je interieur een oppepper met design meubels

Je meubels een nieuwe look geven? Hier vind je tips!

Tv-meubel: ruim al je apparatuur, snoeren en afstandsbedieningen op

Meer weten over woonaccessoires? Lees dan ook het volgende artikel:

Woonaccessoire: hoe fleur ik mijn woonkamer op?

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties