Foto: 2017-10/eettafel.jpg

Lekker lang natafelen: tafels in alle soorten en maten

Eten, werken, studeren, lezen, knutselen en nog veel meer, een tafel gebruiken we voor de meest uiteenlopende activiteiten.

Guido van Loon

Foto boven: Maisons du Monde.

Van tafels hebben we meestal meerdere exemplaren in huis. Naast de salontafel is er een belangrijke rol weggelegd voor de eetkamertafel, die een prominente plaats inneemt in veel huishoudens. Van tafels kunnen we niet genoeg krijgen lijkt het wel. Een mooie bijzettafel in de woonkamer en een speciale (knutsel) tafel voor de kinderen, tafels zijn praktisch en op veel verschillende manieren inzetbaar.

Lekker lang natafelen. Bron: Woood.

Eetkamertafel

Voor velen van ons is de eetkamertafel samen met de zitbank het belangrijkste item in het interieur. De huizen van nu zijn meestal voorzien van een open keuken met aansluitend de eethoek. De eetkamertafel en -stoelen worden meestal in dezelfde lijn gekozen als de andere meubelen in de woonkamer, waardoor eenheid ontstaat. De eetkamertafel heeft een centrale plaats in de huiskamer: er wordt aan gegeten, gewerkt, gelezen en noem het maar op. Ook lekker lang natafelen is voor velen een moment van ontspanning en gezelligheid. We kiezen graag voor een grote eetkamertafel, die makkelijk te onderhouden is. Als je in de fortuinlijke positie bent dat je woning een woonkeuken heeft, dan neemt de eetkamertafel daar helemaal een centrale positie in. Een eetkamertafel in de woonkeuken wordt veelal aangepast aan de stijl van de keuken. Ook hier staat functionaliteit voorop en moet er echt aan geleefd kunnen worden.

Eetkamertafel. Bron: Meubella.

Ovale tafel

Een tafelvorm die we tegenwoordig steeds vaker zien is de ovale tafel. De ovale tafel heeft een wat toegankelijkere uitstraling doordat hij wat informeler oogt. En er kunnen meer mensen aanschuiven! Eten, borrelen, lezen of een spelletje spelen; een ovale eettafel maakt het nog gezelliger door zijn toegankelijke vorm.

Salontafel

Voor sommigen een onmisbaar meubelstuk, door anderen de woonkamer uitgebannen. Soms vervangen door een of meerdere kleinere (bijzet)tafeltjes of door de hocker behorende bij het bankstel. Toch zien we in de meeste huizen nog wel een salontafel, uiteraard ook weer in allerlei uiteenlopende vormen en van de de meest uiteenlopende materialen. In veel woonprogramma's passen de salontafel en de eetkamertafel uitstekend bij elkaar. Vooral in woningen met de woonkamer en het eetgedeelte in één ruimte geeft dit een mooi, uniform beeld. Wil je juist iets heel anders? Kies dan je salontafel en eetkamertafel van heel verschillende modellen, materialen of vorm, dit kan een heel leuk effect geven.

Salontafel. Bron: At Home woondecoratie.

Buitentafel

Lekker buiten eten en genieten van de tuin, ook buiten zitten we graag aan tafel. Sommige tafels zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Voor buiten is ook een verrijdbare tafel erg makkelijk. Zo neem je de tafel makkelijk mee als de zon op een ander deel van je tuin staat. Bij een buitentafel moet je er op letten dat het materiaal wel geschikt is om buiten te staan, anders kun je al na één winter op zoek gaan naar een andere buitentafel. Tegenwoordig willen we buiten net zo lekker zitten als binnen. De zit- of loungebanken zijn dan ook niet meer weg te denken in de tuin. Ook bij deze zithoeken voor buiten zien we veelal een bijpassende salontafel van hetzelfde materiaal als de banken en fauteuils. Helemaal luxe zijn de tafels met met ingebouwde buitenhaard. Ideaal om een lange zomeravond buiten te blijven zitten.

Buitentafel. Bron: Garden Impressions.

Design

Tafels zijn een geliefd item voor ontwerpers, er zijn in de loop van de jaren ontelbare ontwerpen voor gemaakt. Sommigen zijn klassiekers geworden, sommigen zijn bijna niet als tafel te herkennen, maar bijzonder zijn ze wel. We zien ook veel ontwerpen terug van eigen bodem in het tafeldesign. Opvallend is dat Nederlandse ontwerpers veel gebruik maken van duurzame materialen en hun werk vaak op een ambachtelijke manier vervaardigen. Een combinatie die erg wordt gewaardeerd in deze tijd, waarin we allemaal wat bewuster proberen te leven.

Designtafel. Bron: Branch by Marc Th. van der Voorn

Bijzettafel

Ook weer helemaal terug van weggeweest is de bijzettafel. Het maakt niet uit welke vorm, hoogte of materialen je gebruikt. Helemaal trendy is het bijeenzetten van een aantal verschillende bijzettafeltjes. Perfect om wat mooie accessoires op te zetten, maar natuurlijk ook ideaal naast je luie fauteuil. Wanneer je kiest voor een aantal bijzettafels in je woonkamer, kan dit ook de salontafel vervangen. Alles mag, zolang je maar gemak van je tafel hebt!

Bijzettafel. Bron: Zuiver.


Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties