Foto: stoere-boomstamtafel-1

Van een (stoere) tafel geniet je nooit alleen

Een tafel is meer dan een functioneel gebruiksobject waar aan gewerkt en gegeten wordt.

Guido van Loon

Belangrijker is de symbolische functie van de tafel: samenkomen, met elkaar rond de tafel. Het spreekwoord ‘Van een mooie tafel eet je nooit alleen’ is daarom niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk op te vatten. Aan tafel komt een familie samen om – natuurlijk – te dineren én de dagelijkse bezigheden te bespreken. In het weekend wordt er aan de tafel gegeten, gedronken én gelachen met vrienden of dient de tafel als mediator bij een romantisch diner. Want zeg nou zelf, hoe leuk is voetje vrijen zonder tafel?!

Eettafel

Samen eten is samen genieten. Met z’n allen aan de eettafel is – vooral tijdens de feestdagen – een must en dit vereist grote, stevige tafels. Nieuwe eetkamertafels zijn lang en steeds vaker worden dezelfde ontwerpen in verschillende groottes aangeboden. Zo kun je precies de tafel kopen die bij de gezinsgrootte past. Fabrikanten zijn zich ervan bewust dat men speciaal voor sommige gelegenheden – zoals het kerstdiner – een grote tafel wil, maar op andere momenten juist behoefte heeft aan een kleinere omvang. Hier wordt op ingespeeld door tafels waarvan het tafelblad vergroot kan worden door middel van uitschuifbare elementen. De tafel is daardoor aan te passen aan elk moment en elke ruimte. Qua vormgeving zijn de nieuwe eettafels robuust en sterk. Of ze nu van metaal, hout of kunststof zijn gemaakt: stoere, maar eenvoudige vormen domineren. Voor het onderstel zijn industriële schragen populair, of in elk geval de look ervan. Bij sommige tafels wordt de illusie van een schragen-onderstel gewekt: wel het stoere uiterlijk, maar niet de negatieve gevolgen ervan, zoals instabiliteit. Het archetype van de ‘vierpootstafel’ wordt steeds vaker vervangen voor een ‘tweepootstafel’ waarbij twee grote, brede poten het tafelblad in het midden – in plaats van op de hoeken – ondersteunen. Ook gesloten onderstellen zien we vaker; deze geven de tafel nog meer die robuuste uitstraling. Ze komen het voetje vrijen helaas niet ten goede. Voorbeelden zien? Bekijk hier de stoere tafels van Robuustetafels.nl.

Koffietafel

Na het diner verschuift men vaak van de eet- naar de salontafel om daar het Grote Genieten voort te zetten. Aan een koffie- of salontafel wordt – de naam zegt het al – vaak koffie of thee gedronken. Deze tafel bevindt zich in de salon- of zitkamer waar men bijvoorbeeld een kopje koffie drinkt, al bladerend door een (koffietafel)boek. Opvallend is een verschuiving in de vormgeving van salon- en koffietafels. Waar het archetype bij de eettafel nog herkenbaar is (poten onder een tafelblad) zijn salontafels steeds vaker massief van vorm en vervaardigd uit één geheel, zo laag dat er bijna geen sprake is van tafelpoten, tevens functionerend als opbergmeubel (houten kisten) of gemaakt als decoratief kunstobject met ‘tafelfunctie’. Qua materialen domineren (blank) hout, al of niet gekleurd metaal en er is een revival van glas ophanden. Ook een combinatie, van hout en metaal of glas en metaal, is populair. In veel tafeltjes zien we de stijl en vormentaal van de fabulous fifties (woonmodetrend Fashion Model) terug, in gestroomlijnde en afgeronde vormen, slanke en ranke poten, de kleuren zwart, bruin, beige en greige en fijne patronen geïnspireerd op de jaren vijftig.

Bijzettafel

Waar de eet- en salontafels nog vanuit een functioneel oogpunt zijn ontworpen, zijn kleine bijzettafels steeds vaker een accessoire waarbij het meer draait om schoonheid dan om functionaliteit. Bijzettafeltjes zijn een trend: in alle soorten en maten zijn ze te zien op internationale beurzen. Een groepje van dezelfde of verschillende bijzettafeltjes vormt een ‘eilandje’ in het interieurlandschap en is op zichzelf al decoratief. Dat de tafeltjes kunnen dienen om fotolijstjes, beeldjes, boeken, souvenirs of – in de decembermaand – kerstdecoraties op uit te stallen is een fijne extra. Veel nieuwe bijzettafeltjes zijn uitgevoerd in metaal; koper- en bronskleuren zijn erg populair.

Reacties