Foto: press_2013/eetkamerstoel-3.jpg

Meubels: stoelen voor bij de eettafel

De ideale eethoek is voor iedereen anders. Maar het belangrijkst is dat je lekker aan je tafel kunt zitten op je stoel.

Guido van Loon

Foto boven: Zuiver.

De tafel staat centraal in je eethoek, maar eigenlijk zijn het de stoelen die belangrijk zijn. Hier moet je comfortabel op kunnen zitten zodat je gemakkelijk lang kunt natafelen of deze moeten praktisch zijn voor het geval je regelmatig op moet springen om je kinderen een beetje schoon door het diner te kunnen loodsen. Naast goede stoelen kun je ook nog kiezen voor krukjes of een eethoekbank.

De ideale eethoek is voor iedereen anders. Maar het belangrijkst is dat je lekker aan je tafel kunt zitten op je stoel. Bron: Leolux

Welke stoel past het beste?

De ingredienten voor een perfect passende stoel zijn eigenlijk zeer eenvoudig; het juiste materiaal, een stabiel frame en een stoffering die ondersteuning biedt. Het zitcomfort is een persoonlijke aangelegenheid dus schroom niet om voor de aankoop van jouw nieuwe stoelen te gaan proefzitten in verschillende winkels. Naast het zitcomfort is natuurlijk ook het uiterlijk van jouw stoelen van belang. Passen de stoelen niet bij de rest van het interieur? Dan is het zo goed als zeker dat je snel op jouw nieuwe stoelen uitgekeken raakt. Het aanbod aan verschillende stoelen is enorm; van houten stoeltjes tot leren fauteuils en van een royale eetkamerzitbank tot hoge barstoelen.

Eetkamerstoelen. Bron: Woood.

Een gezonde zithouding

Algemene kenmerken van een juiste zithouding zijn het ontspannen van de spieren, geen krampachtige houding aannemen en de rug recht houden. Zorg ook dat je regelmatig beweegt en dat je een niet te grote druk uitoefent op de huid om de bloedsomloop niet te belemmeren. Allereerst is het natuurlijk van belang dat de stoel past bij jouw lichaam. Hierbij moet je onder andere denken aan jouw lengte, breedte en gewicht. Maar zelfs de beste stoel verliest zijn voordelen wanneer de tafel niet op een passende hoogte staat. Ook zijn de activiteiten die je aan jouw hoge tafel doet vrij belangrijk, want verschillende taken lokken verschillende zithoudingen uit. Lezen en schrijven doe je over het algemeen terwijl je vooruit buigt, telefoneren of praten met andere mensen aan tafel achterwaarts. Typen blijkt voorwaarts of in een middenpositie te gebeuren.

Om overbelasting van nek-, schouder- en rugspieren te voorkomen, is het belangrijk dat je een goede lichaamshouding aanneemt. Verder moet je eraan denken dat je af en toe van houding verandert en regelmatig even in beweging komt.Eetkamerstoelen. Bron: Maron Meubels & Keukens.

Stoelen

In de meest eenvoudige vorm is een stoel een zitmeubel met een of meer poten, een plateau om op te zitten en een rugleuning voor steun in de rug. Ook kun je kiezen voor een stoel met of zonder armsteunen.

Eetkamerstoelen. Bron: Gruppo Sintesi.

De zitting 

Stoelen met een zitting van hout, gestoffeerd of met een zacht kussen. De ene stoel vang de drukkrachten van het zitvlak meer of minder op dan de ander. De zit van een stoel is zeer persoonlijk; misschien zit je graag op een dik kussen of zit je ook prima op een hardere zitting.

Eetkamerstoel zitting. Bron: Pomax.

Rugondersteuning 

Wanneer je achterwaarts in je stoel zit, wordt je rug het minst belast. In praktijk blijkt dit niet altijd mogelijk omdat de taak de houding bepaalt. Wel moet je weten dat het belangrijk is te kiezen voor een stoel met een rugleuning waar het wel mogelijk is je gehele rug te ondersteunen. Koop dus geen stoelen met een rugleuning die te laag is voor de lengte van je rug.

Eetkamerstoel Joos met rugsteun.

Armsteunen 

Armsteunen vangen het gewicht van de armen op zodat dit gewicht niet inwerkt op de rug. De juiste hoogte, breedte en diepte zorgen voor een comfortabele steun. Natuurlijk kan het zo zijn dat je een stoel met armsteunen niet mooi vindt of dat het simpelweg te veel ruimte in beslag neemt, maar dit is een persoonlijke keuze.

Eetkamerstoel armleuning. Bron: Eleonora.

Stoelen in alle soorten en maten

Tegenwoordig kiezen mensen graag voor een grote eetkamertafel. De meeste tafels hebben dan ook zes stoelen nodig. Kleinere tafels kunnen ook, maar die vragen dan om vier stoelen. Het heeft natuurlijk allemaal te maken met de afmetingen van de ruimte die je hebt. Het formaat van de stoelen is ook bepalend voor de afmeting van de tafel. Eetkamerstoelen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. Kies altijd een materiaal dat bij je past, want je bent degene die er de meeste keren op moet zitten.

Soorten stoelen. Bron: vtwonen.

Leren stoelen 

De leren eetkamerstoelen van nu zijn zo divers en gevarieerd dat de mogelijkheden wat kleuren en vormen betreft, praktisch eindeloos zijn; een prachtige aanvulling op je interieur. Een leren eetkamerstoel kan modern of klassiek zijn. Tegenwoordig wordt er vooral gebruikgemaakt van kunstleer voor deze soort stoelen. Maar wens je liever echt leer? Is dit uiteraard ook mogelijk. Een mooi opgedekte tafel met een rij van zes leren eetkamerstoelen ziet er prachtig uit en maakt indruk op je gasten.

Leren eetkamerstoel Olympic.

Designstoelen 

Omdat een eetkamer vaak gezien wordt als een gezellige ruimte moet je ervoor waken dat je geen kille sfeer creëert met te hippe designstoelen. Het is namelijk niet makkelijk de juiste designstoel bij je interieur te vinden. Daar staat tegenover dat een goed uitgekozen interieur met mooie designstoelen.Designstoel. Bron: Zen Lifestyle. 

Stoelen van riet of wicker

Stoelen van riet of wickerkunnen het interieur van je eetkamer bijzonder strak maken, maar toch warmte meegeven. Rieten eetkamerstoelen zijn ook de perfecte aanvulling als je een eetkamer gezellig wilt houden en geen fortuin wilt uitgeven. Deze eetkamerstoelen zijn er in veel soorten en maten, van design rieten eetkamerstoelen tot meer rustieke stoelen en traditioneel vormgegeven rieten eetkamerstoelen. De rieten eetkamerstoelen kunnen zijn gevlochten of gebonden. Wicker stoelen (gevlochten kunststof) kunnen ook buiten staan.

Eetkamerstoel riet. Bron: DOK 2.

Barok

Sinds een tijdje zijn meubelen uit de barok weer helemaal een trend. Barokke eetkamerstoelen kunnen een magnifieke aanvulling zijn op je inrichting, mits de rest van het interieur ook bij deze stijl past. De prachtige barokke uitstraling van deze eetkamerstoelen is indrukwekkend als het op de juiste manier gebruikt wordt. Bij een barokontwerp wordt veel gebruikgemaakt van kussens, leder en soms verguld werk en verniswerk. Een robuuste eetkamertafel gecombineerd met zes barokke eetkamerstoelen staat prachtig bij bijvoorbeeld een planken vloer of een rustieke keuken.

Barok eetkamerstoel. Bron: Fred's Stoffeerderij.

Mix & match

Ook leuk is om verschillende stijlen stoelen door elkaar te mixen. Maar let er dan wel op dat ze matchen in kleur. Bijvoorbeeld hele strakke designstoelen naast een barokke stoel, allemaal in het wit.

Mix & Match. Bron: A Beautiful Mess.

Barkrukken en -stoelen

Aangezien een bar in de keuken of woonkamer weer helemaal terug is van weggeweest is het ook wel handig wanneer je hier passende stoelen bij hebt. Met de termen barkruk en barstoel wordt eigenlijk hetzelfde bedoeld en de woorden worden door elkaar gebruikt. Barstoelen zijn er in vele soorten, maten, kleuren en hoogtes. Uiteraard kunnen deze ook gestoffeerd zijn of van leer, hout of kunststof. 

Barkruk stoelen. Bron: Maisons du Monde.

Trendy: de eethoekbank 

De perfecte plaats om heerlijk te vertoeven en helemaal trendy: de eethoekbank, ook wel dining sofa genoemd. Een heerlijke bank maar dan langs de eettafel, natafelen wordt een op deze manier een feest. Uiteraard is ook deze bank in vele maten en uitvoeringen leverbaar en zelfs mogelijk bij een ronde of ovale tafel. Wil je er stoelen bij? Of een paar poefjes? Alles is mogelijk.

De eethoekbank. Bron: Interiors DMF.

Meer lezen over de verschillende stoelen? Lees dan ook het volgende artikel:
Stoel: fauteuil, design of leer
Meubels stofferen: je stoel in een nieuw jasje

Op zoek naar een leuke meubelwinkel om zelf inspiratie op te doen. Neem eens een kijkje bij Goossens Wonen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties