De barkruk, vroeger en nu

Wellicht denk je dat de barkruk is ontstaan toen het cafébezoek een gewoonte werd.

Guido van Loon 14 Februari 2021

In saloons en pubs die in films over die tijd worden getoond, zijn er immers altijd barkrukken te zien naast tafeltjes met stoelen. Maar de (bar)kruk bestaat al veel langer. Als er standbeelden van doden werden genaakt in het Oude Egypte, rustten die meestal op een krukje. Een niet erg comfortabele zitplaats en het is dan ook niet duidelijk waarom hiervoor werd gekozen.

Barkrukken met houtsnijwerk

In de middeleeuwen werd de kruk de zitplaats voor de ambachtsman. Er waren diverse hoogten mogelijk passend bij diverse beroepen. Ook in de huizen van de adel en de rijken kwamen krukken veelvuldig voor in het interieur. Die waren echter bestemd voor het huispersoneel. De mensen van betere stand zaten op een stoel met leuning en steun in de rug. Ondanks het feit dat de krukken beduidend minder comfortabel waren dan stoelen, moet je niet denken dat deze meubelstukken eenvoudig waren uitgevoerd. Er zijn ware kunststukken bewaard gebleven met schitterende voorbeelden van houtsnijwerk. Al waren de krukken dan ook bedoeld voor het lagere volk, de meubelstukken maakten wel deel uit van een voornaam huis.

Barkrukken als onderdeel van een modern interieur

Een industriële inrichting in de woning is eigenlijk niet compleet zonder een bar met krukken. Hierbij is de bar niet alleen meer een plaats om even wat te drinken. Het is de plaats waar je een hele avond kan doorbrengen met familie en kennissen. Lekker babbelen of een spelletje doen, alles is mogelijk. Denk bij het plaatsen van een bar wel aan de harmonie. Voor een strakke moderne bar, zijn er barkrukken met veel metaal en strakke lijnen. Als je het geluk hebt om een originele oude bar op de kop te kunnen tikken, kan je gaan voor de retro look.

Er zijn nieuw gemaakte krukken te koop met de allure van vroeger. Daarmee haal je barkrukken in huis die een 19e eeuws tintje hebben, maar gemaakt zijn van moderne materialen. Bovendien zijn ze heel betaalbaar. In hoeverre een barkruk comfortabel is, blijft natuurlijk een subjectieve vraag. Barkrukken zijn in ieder geval erg populair voor een moderne, sfeervolle keuken.

Barkrukken elders in huis

Als jouw interieur zich er voor leent kan je ook elders in de kamer een aantal lage barkrukken plaatsen. Deze kunnen dan dienst doen als tafeltje of een plaats om een mooie plant of ander object te plaatsen. Uiteraard zijn ze ook geschikt als zitplaats voor de kids.
Ook de keuken is een ideale plaats voor barkrukken. Die kan je uiteraard gebruiken voor een snelle hap of een tussendoortje. Maar ook in onze moderne tijd moet er nog gewerkt worden en daarvoor is de barkruk nog steeds een optie. Als jij een modern keukeneiland hebt, is dat in het algemeen te hoog om een stoel te gebruiken. Een hoge barkruk is echter wel een optie. Kies hiervoor in hoogte verstelbare krukken om een goede werkhouding te realiseren. Tenslotte gebruik je in de keuken scherpe voorwerpen en is het belangrijk om stabiel te zitten op een kruk.

Reacties