Foto: Rolf-Benz-bankstel

Zo kies jij uit alle soorten banken degene die bij je past

Een 3 zits bank, met of zonder hocker of chaise longue of zelfs een 5 zits.Ontdek de verschillen in bankstellen en waar je op moet letten.

Guido van Loon

Foto boven: Rolf Benz.

De bank is een belangrijk element in het interieur van een woning en heeft een grote invloed op de sfeer en uitstraling van de inrichting. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de vormgeving van je bank; de kleur, het materiaal en het ontwerp. Bij het uitzoeken van een nieuwe bank wordt ook gekeken naar het comfort en het beschikbare budget. Een nieuwe bank kopen is misschien een lastige, maar vooral ook een hele leuke bezigheid. Om jezelf een heleboel loze zoektochten te besparen is het verstandig eerst jouw wensen op een rij te zetten. Zo vallen er al een heleboel banken af, wat het uitzoeken van een nieuwe bank zal versoepelen. 

Banken in alle soorten en maten. Bron: Moduplus.

Bank of bankstel?

De woorden bank en bankstel worden regelmatig door elkaar gebruikt, nu blijkt dat we dan niet helemaal over hetzelfde praten. In de meeste gevallen bedoelen we met een bankstel een zitbank; een zitmeubel waar men met twee of meer personen op kan zitten. De term bankstel staat voor een combinatie van een zitbank en (meestal) twee stoelen. Soms hoort hier ook nog een salontafel bij. In dit artikel gebruiken we het woord bank om het zo algemeen mogelijk te houden.

Soorten banken: kleuren, materiaal en vorm

Er zijn veel verschillende soorten banken en dan hebben we het niet alleen over de kleuren en het materiaal. De vormgeving en het zitcomfort is vaak doorslaggevend voor de keuze die je maakt. 

Soorten banken. Bron: House Doctor.

Hoekbank of loungebank

Een hoekbank is een bank die gekoppeld is zodat er een hoek ontstaat. Deze bank kan in vele verschillende formaten uitgevoerd worden en je kunt zelf kiezen waar in de bank de hoek komt. Ook heb je de keuze voor een dormeuse of een koppelstuk. Vaak zijn hoekbanken in een diepe en een ondiepe uitvoering de verkrijgen. Ben je echt op zoek naar een grote bank? Er zijn ook (hoek) loungebanken en hoekbanken in een u-vorm die plaats bieden aan wel acht personen.

Hoekbank. Bron: Furnitive.

2-zits of 3-zits bank 

De naam zegt het eigenlijk al; een bank waar je met z'n tweeën of drieën op kunt zitten. Ook wel tweezitter of driezitter genoemd. Behalve banken voor twee of drie mensen bestaan er ook 1,5-zits, 2,5-zits of 3,5-zits banken. Omdat er geen duidelijke standaardmaten bestaan wat banken betreft wordt de grootte van een bank op deze manier aangegeven. Deze banken zijn recht van vorm en hebben over het algemeen altijd aan beide kanten een armleuning.

2-zits of 3-zits bank. Bron: Bankstel Gigant.

Bank met chaise longue 

De letterlijke vertaling van dit woord is 'lange bank' en vindt zijn oorsprong in het 18e eeuwse Frankrijk. Een chaise longue wordt ook wel sofa genoemd en heeft aan slechts één kant een leuning die bestaat uit een geheel. Eigenlijk is het een kruising tussen een fauteuil en een bed, speciaal bedoeld om te ontspannen. Verkrijgbaar in vrijwel alle gewenste stijlen, ontwerpen en kleuren. Het ontwerp van een chaise longue, ook weleens long chair genoemd, wordt tegenwoordig ook vaak in een hoekbank verwerkt.

Chaise Longue via Vizimac.

Fauteuil: in vele kleuren en materialen

Een fauteuil is niet echt een bank te noemen. Het woord leunstoel past beter bij dit zitmeubel. Het woord fauteuil is afkomstig uit de Franse taal en stamt uit de 18e eeuw. Het zitcomfort van een fauteuil is zeer persoonlijk, je kunt er bijvoorbeeld wel lekker in zitten terwijl jouw partner de stoel oncomfortabel vindt. Verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren, materialen en ontwerpen.

Fauteuil. Bron: Zuiver.

Dit is een poef 

Het ziet eruit als een hoog kussen dat gebruikt kan worden om op te zitten of om je voeten op te leggen. De poef komt oorspronkelijk uit het Midden-oosten en werd daar meestal gemaakt van leer met daarop oosterse taferelen afgebeeld. Een moderne poef heeft al snel het uiterlijk van een zitzak of een hocker.

Poef. Bron: Sebra.

Hocker - voetenbank

De hocker is een soort voetenbank in dezelfde stijl als je bank en hoort helemaal bij de trend van nu. Je kunt een hocker gebruiken om lekker je benen op te leggen, als verlengstuk van je bank of als salontafel. Je kunt hockers kopen in combinatie met je bank, maar ook los.

Hocker. Bron: Atelier De Brocante Opkamer.

Slaapbank: verschillende systemen

Ook wel bedbank genoemd. Een slaapbank is een bank die uitgetrokken wordt zodat er niet alleen op gezeten kan worden, maar je er ook languit op kunt liggen. De meeste slaapbanken zijn geschikt voor twee personen en om te bouwen vanuit een tweezitsbank. De materialen zijn uiteenlopend van gezellige bonte stofjes tot romantisch pluche, rieten banken met stoffen kussens of strak leer op stalen poten.

Er zijn verschillende systemen om een bank tot bedbank uit te vouwen:

- De rugleuning van de bank kan platgelegd worden en zo vormen de armleuningen de kussens.
- Onder het zitvlak wordt een bak uitgetrokken en zo onstaat een tweepersoonsbed.
- Uit het zitvlak van de bank wordt een speciale constructie gehaald welke in een kliksysteem om te bouwen is naar een bed.

Slaapbank. Bron: Innovation.

Banken met relaxsystemen 

Voor mensen die echt willen genieten op de bank kunnen kiezen voor een bank met een relaxsysteem. Deze banken zijn er voor een of meerdere personen. Er zijn zelfs hoekbanken die op een bepaalde zitplek een relaxsysteem hebben. Er bestaan verschillende relaxsystemen; een systeem dat je uit kunt klappen zodat je benen de lucht in gaan of je duwt de rugleuning van je stoel naar achteren zodat je heerlijk achterover kunt leunen op je bank. Er zijn zelfs banken of fauteuils waarin een massagesysteem verwerkt zit.

Banken met relaxsystemen. Bron: Neo-Style.

Welke afmetingen voor je nieuwe bank

Een bank die je koopt in de winkel kan er bij je thuis compleet anders uitzien. In een aantal gevallen blijkt de bank thuis toch te groot, maar soms ook echt te klein. Het is belangrijk dat je, voordat je een bank gaat kopen, de ruimte goed opmeet, stel precies vast hoeveel ruimte jouw zitmeubelen in beslag mogen nemen. Wil je alvast een goed beeld krijgen, is het een idee om kranten of handdoeken op de vloer te leggen. Houd er ook rekening mee dat een ruimte tussen de bank en de salontafel van ongeveer 60 cm gewenst is. Dit is ook het geval bij een bank die los in de kamer komt te staan. Wist je dat banken op pootjes of wielen minder zwaar ogen dan een bank die direct op de grond staat? De eerste is een zeer geschikte keus voor kleine ruimtes.

Standaardafmetingen van banken zijn er eigenlijk niet. De breedte, diepte en hoogte hangt sterk af van de manier waarop het zitmeubel ontworpen is. Om deze reden spreken we bij de formaten van banken over 2-zits of 3-zits banken. Dit vertelt ons al dat we met z'n tweeën of drieën op deze banken kunnen zitten. Behalve banken voor twee of drie mensen bestaan er ook 1,5-zits, 2,5-zits of 3,5-zits banken.

Banken. Bron: Woonmall Leerdam.

Het zitcomfort van je bank

Dat je bank er mooi uitziet is een punt, maar niet minder belangrijk is dat hij comfortabel zit. De bank is een gebruiksvoorwerp en het zou zonde zijn als je zich niet thuis voelt op je eigen bank. Het comfort van een zitmeubel is per persoon verschillend. Dit komt doordat mensen anders zitten op een bank; tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die keurig rechtop in een bank zitten, hangen en liggen komt veel vaker voor. Door deze persoonlijke voorkeur is het van groot belang dat alle gebruikers de bank voor de aankoop even uitproberen. Om het zitcomfort goed te kunnen beoordelen kun je letten op de hoogte van de rugleuning en op de breedte van het bankstel in verhouding tot de lengte van de benen. Verder kun je kijken of de zijleuningen prettig aanvoelen.

Ook je gezinssamenstelling heeft een directe invloed op je bank. Hoe groter je gezin, hoe groter je de bank wenst. Er moet natuurlijk wel plek zijn voor iedereen. Naast de bank kun je uiteraard altijd kiezen voor een fauteuil of een poef.

Welk materiaal voor je bank kies je?

Behalve de vormgeving is ook het materiaal van jouw bank belangrijk. Dit omdat je de bank dagelijks gebruikt en je er toch comfortabel op moet kunnen zitten. Er zijn verschillende soorten materialen die gebruikt kunnen worden om banken mee te bekleden, daarnaast zijn kunnen de verschillende soorten materialen ook nog eens op een andere wijze afgewerkt worden. Hierdoor zullen diverse structuren en kenmerken ontstaan. De verschillende materialen waar een bank van gemaakt kan worden, vormen soms ook een specifiek kenmerk van het zitmeubel. Denk bijvoorbeeld aan een bank met een houten onderstel en een bekleding van stof, maar er zijn ook bankstellen met een metalen frame als onderstel en met een leren bekleding.

Alle gebruikte materialen hebben voor- en nadelen. De keuze voor het materiaal van een bank is dus een zeer persoonlijke overweging. Een bank moet passen in jouw thuissituatie, bij de mensen en eventueel dieren die gebruik maken van jouw bank. Zo zal een leren bank aan de ene kant handig zijn als er huisdieren aanwezig zijn met het oog op de haren die de dieren verliezen, maar is een bank van leer niet zo'n goed idee als jouw kat met scherpe nagels aan de gang gaat. In het geval van een bank is het ook belangrijk om te weten wat de reinigingsmogelijkheden zijn. 

Bankstel. Bron: Rolf Benz.

Bank van leer 

Er zijn veel verschillende leersoorten die gebruikt kunnen worden om een bank te bekleden. Zo wordt in de meeste gevallen gebruikgemaakt van runderleer en schapenleer. Daarnaast zijn er nog een heleboel andere soorten die minder vaak voorkomen. Leren banken kunnen van elkaar verschillen door het soort leer en de afwerking ervan, maar ook door de stijl die ermee gecreëerd wordt. Zo kan een leren bank prima een designstijl hebben, maar wordt er ook voor een klassieke uitstraling vaak leer gebruikt. Een leren bank is in de meest uiteenlopende kleuren verkrijgbaar en in combinatie met een onderstel van hout zal er een heel andere stijl te zien zijn dan op een metalen onderstel. Runderleer is een soort dat veel gebruikt wordt. Het leer van een stier is hiervoor zeer geschikt omdat er dan een groot oppervlak beschikbaar is. 

Leren bank. Bron: Bright Living.

De afwerkingen

Om de banken een verschillende uitstraling te kunnen geven, bestaan er verscheidene afwerkingsmethoden. Gedekverfd leer Hier is sprake van een ondoorzichtige bovenlaag die zorgt voor een extra bescherming tegen bijvoorbeeld fel zonlicht, vuil en vocht.

Semi-aniline leer

 

Dit heeft als kenmerk dat je hierin de huid terug kunt zien van het dier waar het leer afkomstig van is. Ook over dit leer wordt een beschermingslaag aangebracht. Vol-aniline leer heeft geen enkele beschermingslaag maar is wel gekleurd. Dit leer beschikt over een zeer soepele eigenschap en heeft een natuurlijke uitstraling.

Geschuurd leer

Leer dat geschuurd is valt onder het kopje vol-aniline leer, maar heeft een extra afwerking die bestaat uit het schuren van de bovenste laag van het leer. Twee bekende soorten van geschuurd leer zijn nubuck leer en suède.

Schapenleer

 

Deze leersoort is afkomstig van een schaap en is een vol-aniline variant waarover geen beschermlaag is aangebracht. Door de extra afwerking van het met de hand aanbrengen van een bruin gekleurde beits op waterbasis wordt er een bijzonder effect gecreëerd. Leatherlook is namaakleer en is een goedkoper alternatief voor een leren bank.

Leren bank. Bron: Lovely Lifestyle.

Het onderhoud van je bank

Tegenwoordig zijn veel bankstellen geïmpregneerd wat vuil en vocht minder kans geeft om door te dringen in het leer van de bank. Het ene leren zitmeubel vereist een ander onderhoud dan het ander, maar over het algemeen kunnen de leren banken gereinigd worden met een licht vochtige doek. Voor de speciale leersoorten is het verstandig om bij aankoop van een leren bank te informeren naar een onderhoudspakket. Een goede meubelzaak is in staat een goed advies te geven en biedt in de meeste gevallen een onderhoud- en reinigingpakket aan.

Leren hoekbank. Bron: Haveco Zitmeubelen.

Stoffen bank

Is een leren bank niet aan jou besteed? Dan past een bank van stof misschien beter bij jouw interieur. Het grote voordeel van een stoffen bank is dat deze in elke denkbare stijl verkregen kan worden, wat betekent dus dat het aanbod enorm is. Zo kan de stijl van een stoffen bank variëren van een klassieke stijl tot een romantische stijl en van een zeer strakke en moderne uitvoering tot een landelijk ontwerp. Ook in de kleuren, met of zonder print, is er een eindeloze variatie mogelijk. Wanneer je kiest voor een bank van stof bied je jezelf veel mogelijkheden op het gebied van kleur, stijl en vormgeving. Een stoffen bekleding past bovendien bij alle soorten materiaal zoals een onderstel van metaal of hout.

Stoffen bank. Bron: Rolf Benz.

Impregneren

Een geïmpregneerde bank is prima bestand tegen vuil en vocht. Dit is vooral handig wanneer er veel gemorst wordt op jouw bank door bijvoorbeeld kleine kinderen. Zelf wassen Er zijn ook stoffen banken die niet geïmpregneerd zijn. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn, is het handig dat je kiest voor een bank waarvan de stoffen hoes eraf gehaald kan worden zodat je deze zelf kunt wassen.

Structuur

Ook de structuur is belangrijk zowel voor de uitstraling als voor het zitgemak, een gladde stof voelt nou eenmaal anders aan dan een stof waarin een bepaalde structuur geweven is. Helemaal of half bekleed Een stoffen bank kan in zijn geheel bekleed, maar het kan ook zo zijn dat het onderstel of de leuningen onbekleed gelaten worden. Dit is afhankelijk van het ontwerp van het zitmeubel.

Kussens

Het voordeel van een stoffen bank met bijv. claudi kussens is dat dat deze na een bepaalde tijd opnieuw bekleed kunnen worden. Levensduur Zoals van alle gebruiksvoorwerpen is ook de levensduur van een stoffen bank niet onbeperkt. Bij normaal gebruik kan een bank van stof zonder problemen nog meerdere jaren mee.

Stoffen bank Lord.

De vulling van je bank

Het is eigenlijk niet het leer of stof van de bank die de zit bepaalt, de vulling is hier grotendeels verantwoordelijk voor. Er zijn verschillende soorten materialen waarmee de banken opgevuld kunnen worden.

Schuimvlokkenbasis, veren of dons

 

Heb je een bank waar je diep in wegzakt? Dan is deze waarschijnlijk gevuld met een schuimvlokkenbasis of een mengsel van veren en dons. In sommige gevallen kan een kussen als deze worden nagevuld. Een bank op basis van deze vulling is zeer geschikt om op neer te ploffen; een echte bankhang-bank.

Foam, koudschuim of polyesterschuim

 

Om een bank strak te maken, wordt over het algemeen foam, koudschuim of polyesterschuim gebruikt, wat in sommige gevallen wordt afgewerkt met een verenvulling. Deze rechte banken zijn ideaal voor iedereen om recht op te zitten en zeer geschikt voor ouderen en zwaargewichten.

Vering

De vering van jouw bank is net zo belangrijk als de vulling. Je kunt kiezen uit drie soorten vering: boxsprings, singles en no sag. De laatste zijn stalen veren met een golf erin en worden met een machine in de diepte van de zetting gezet. Singles zijn banden van elastiek die met de hand in de bank worden vastgezet. Voor een dubbele springvering in zowel de kussens als de zitting moet je een boxspring hebben.

Bank. Bron: Rolf Benz.

Het onderstel van je bank

Een bank heeft altijd een onderstel ook al kun je deze niet zien. Sommige banken staan op vier poten, een andere bank heeft een ingewikkeldere constructie, beide even charmant. Het onderstel van een bank maakt een belangrijk deel uit van het geheel en kan van diverse materialen gemaakt worden. Zo kan er gekozen worden voor een metalen onderstel maar kan de voorkeur ook uitgaan naar een bepaalde houtsoort of rotan.

Eikenhout

Houtsoorten zijn in alle meubeltakken erg populair en dus ook bij bankstellen. Een van de houtsoorten waar veel mensen voor kiezen is eiken, dit omdat dit een erg duurzaam product is. Een ander voordeel is dat eikenhout op alle denkbare manieren verwerkt kan worden zodat het niet alleen meer voor klassieke meubels gebruikt kan worden. Ook de kleur kan naar wens aangepast worden.

Metaal

Materiaal zoals metaal wordt meestal gebruikt bij slanke ontwerpen. Kies bijvoorbeeld voor een onderstel van metaal met een ronde vorm of slanke pootjes onder jouw bank. Dit metaal is uiteraard sterk genoeg om het gewicht van de bank te kunnen dragen. Naast metaal wordt in deze gevallen ook dikwijls kunststof gebruikt of een combinatie van verschillende materialen.

Riet of rotan

 

Een bank van riet of rotan geeft jouw woonkamer een gezellige en warme sfeer mee. Riet en rotan zijn natuurlijke materialen en worden gekenmerkt door de sterkte van het materiaal. Dit brengt met zich mee dat er sprake is van een lange levensduur. Rotan is een bijzondere soort rietstengel dat voornamelijk voorkomt in landen met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Het gewone riet kan in tegenstelling tot rotan ook groeien in landen waar de luchtvochtigheidsgraad minder hoog is zoals in Nederland. Een rieten bankstel of rotan bank is dus een natuurproduct, waarbij men zelf kan kiezen welke kleur de bekleding van het rieten bankstel of rotan bank moet hebben. 

Bank onderstel. Bron: Nooosugar.

Het ontwerp van je bank

In de eerste plaats is het handig om te bepalen wat voor soort stijl de bank zou moeten hebben. De stijl van de zitmeubelen is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de stijl van jouw interieur. Deze twee elementen moeten wel op elkaar aansluiten om te voorkomen dat jouw nieuwe bank uit de toon valt bij de rest van jouw inrichting. Er zijn verschillende stijlen te noemen: klassiek, koloniaal, modern, design en romantisch.

Het ontwerp van de bank is het tweede waar je waarschijnlijk als eerst naar kijkt. Ben je op zoek naar een rechte bank met hoge armleuningen of juist een enorme en zachte bank waar je je lekker in kunt verstoppen? Niet in de laatste plaats is het belangrijk om te kijken voor hoeveel personen de bank geschikt moet zijn.

In navolging op de stijl en het ontwerp zal ook de kleur van de bank moeten aansluiten op jouw interieur. Vaak kunnen banken in alle gewenste kleuren vervaardigd worden. In de meeste gevallen ligt er een waaier van lapjes stof naast of op het bankstel in de winkel waaruit beschikbare kleuren gekozen kunnen worden. Het is aan te raden een kleurenstaal van de kleur in jouw woning mee te nemen zodat je de kleuren naast elkaar kunt houden.

Bank ontwerp. Bron: Roche Bobois.

Tips voor het zoeken naar een bank

Om het zoeken naar dé perfecte bank te vereenvoudigen is het handig om van te voren een lijstje te maken met eisen waaraan de zitmeubel volgens jou aan moet voldoen.

- Kies altijd voor een bank die lekker zit! Het zitcomfort is het meest belangrijke element van jouw bank omdat deze zo goed als dagelijks in gebruik gaat worden genomen. Probeer de bank in de winkel uit met verschillende zitvormen; ga rechtop zitten maar ook onderuitgezakt en misschien kun je ook even gaan liggen. Ga niet op zoek naar een nieuwe bank wanneer je moe bent, want dan zitten alle banken namelijk lekker.

- De vormgeving van jouw bank en de aantal zitplaatsen zijn kenmerken waar je absoluut even bij stil moet staan. De nieuwe bank dient behalve bij de stijl van het interieur ook bij de afmetingen van de ruimte passen. Een enorme hoekbank kan prachtig zijn, maar wanneer er eigenlijk geen ruimte voor is, blijkt het niet echt praktisch.

- Een andere eigenschap waarmee rekening gehouden kan worden is de mogelijkheid tot reinigen van jouw nieuwe bank. Vooral wanneer kleine kinderen of huisdieren tot jouw gezin behoren, is het van belang dat de bank gemakkelijk schoon te maken is. Zo kunnen de kinderen lekker knoeien met limonade of chocolade en de haren van jouw huisdieren zijn geen grote last meer.

- Banken zijn er in alle soorten en maten, maar ook de kosten voor een nieuwe bank kunnen enorm uiteen lopen. Kijk naar jouw budget en kies van daaruit naar welke meubelwinkel je wilt gaan. Online meubelen kopen wint ook steeds meer aan populariteit. Indien jouw budget niet oneindig is, kun je ervoor kiezen een bank te kopen uit een restpartij. Dit zijn banken van een vorig seizoen en zijn over het algemeen zeer gunstig geprijsd.

- Niet geheel onbelangrijk is de levertijd van jouw nieuwe bank. Vooral wanneer je op korte termijn een bank nodig hebt, kan dit nog weleens een probleem vormen, het kan namelijk soms enige tijd duren voordat de bank thuis wordt afgeleverd.

Bankstel. Bron: Inhuys!

Meer informatie over de juiste bank kopen lees je hier.

Reacties