Foto: bank-welke-soorten-tips

Een bank kopen: uit welke soorten kan je kiezen?

Banken zijn in bijna elk interieur te vinden en te verkrijgen in verschillende soorten, maten en materialen.

Guido van Loon

Omdat er zoveel verschillende banken zijn, is er een grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij alle soorten banken op een rijtje gezet zodat jij meer komt te weten over welke verschillende banken er nou allemaal zijn en waar ze het meest geschikt voor zijn.

Loungebank

Loungebanken zijn vaak van groot formaat met een lange zitting. Vooral deze lange zitting is speciaal bedoeld om te loungen/uitrusten. De loungebank staat vooral bekend om het comfort en kwaliteit.

2, 3 of 4-Zits Bank

Een 2 zits-bank is een kleine bank die geschikt is voor maximaal twee personen. Een 3-zits bank is logischerwijs geschikt voor drie personen en wordt vaak gekenmerkt door drie kussens als zitting en rugsteun. Tot slot de 4 zits-bank. Dit is een groter model bank, hier kunnen vier personen op zitten.

Chaise Longue

Een Chaise Longue kan worden gebruikt als een lange ligstoel. De Chaise Longue werd veel in de 18e eeuw gebruikt in Frankrijk en werd toen ingezet als een soort bed voor overdag om op te rusten. Men beschouwt dit als een eenpersoons bank, maar je kunt er eigenlijk wel met twee personen op zitten maar dit is minder prettig omdat deze soort bank maar een halve rugleuning heeft dus een deel van de rugleuning is een stuk lager.

Hoekbank

Een hoekbank is een model bank waar een hoek in zit. Meestal is het horizontale stuk wat langer dan het verticale stuk. Met de hoekbank moet je rekening met de beschikbare ruimte omdat hij hij vrij groot is. 

Loveseat

Een loveseat is een kleiner formaat 2-zits bank en is een wat breder model. Omdat je er knus met z’n tweeën in kunt zitten, is het een romantisch begrip. (Hier heb je vast weleens van gehoord als je ooit naar een bioscoop bent gegaan).

Slaapbank

Een slaapbank is een bank met twee functies. Als je hem inklapt, is het een bank en als je hem uitklapt, kun je erop slapen. Ideaal voor in een studentenkamer bijvoorbeeld!

Nu er zoveel verschillende banken zijn, wil je natuurlijk wel weten welke bank nou het beste bij jou past. Het is namelijk niet iets goedkoops dat je om de maand kunt vervangen. Je wil de juiste comfort en uitstraling hebben.

Kies het juiste formaat en materiaal

Bij het uitzoeken van een bank is het ten eerste belangrijk om te bepalen waarvoor hij gebruikt moet worden. Bij een relaxbank kan je het beste op zoek gaan naar een diepere bank met veel en zachte kussens. Wil je liever een actievere zitbank? Dan kan je beter kijken naar een bank met een korter zitgedeelte. 

Het kiezen van de juiste opstelling en formaat van je bank is van groot belang omdat dit bepalend is voor je woonkamer. Om zeker te zijn dat de bank goed past in de ruimte waarvoor hij bedoeld is, kan je het beste de afmetingen van de bank opmeten en nabootsen in de kamer. Zo kan je goed inzien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door de bank. 

De keuze voor het materiaal (stof, suède of leer) hangt af van je smaak en de gewenste kleuren waarin de soort stoffering leverbaar is, maar ook van andere factoren zoals belasting en gebruik. Voor huishoudens met kinderen en/of huisdieren zijn onderhoudsarme en robuuste stofferingen meestal meer geschikt dan een materiaal zoals suède met een lichte kleur. 

Reacties