Foto: 2018/Bank-tips-kopen-3.jpg

Zo vind jij de bank die bij jou past!

Waar let je op als je een nieuwe bank gaat kopen? Comfort, materiaal en het design geven de doorslag!

Guido van Loon

Kies je een leren bankstel, wil je een hoekbank of ga je voor een stoffen model? Het zitcomfort, het materiaal en de vormgeving is vaak belangrijk bij de keuze die je maakt.

Soorten banken

Er zijn veel verschillende soorten banken en dan hebben we het niet alleen over de kleuren en het materiaal. De vormgeving en het zitcomfort is vaak doorslaggevend voor de keuze die je maakt.

- Hoekbank
Een hoekbank is een bank die gekoppeld is zodat er een hoek ontstaat.

- 2-zits of 3-zits bank
De naam zegt het eigenlijk al; een bank waar je met z'n tweeën of drieën op kunt zitten. Ook wel tweezitter of driezitter genoemd.

- Sofa
Een sofa heeft aan slechts één kant een leuning die bestaat uit een geheel.

- Slaapbank
Een slaapbank is een bank die uitgetrokken wordt zodat er niet alleen op gezeten kan worden, maar je er ook languit op kunt liggen.

Comfort bankstel

Dat je bankstel er mooi uitziet is uiteraard van belang. Maar hij moet natuurlijk ook comfortabel zitten. Het bankstel is een gebruiksvoorwerp en het zou zonde zijn als je zich niet thuis voelt op je eigen bank. Het comfort van een zitmeubel is voor iedereen verschillend. Iedereen zit namelijk weer anders op een bankstel. Door deze persoonlijke voorkeur is het van groot belang dat alle gebruikers het bankstel voor de aankoop even uitproberen. Om het zitcomfort goed te kunnen beoordelen kun je op een aantal zaken letten. Bijvoorbeeld op de hoogte van de rugleuning en op de breedte van het bankstel in verhouding tot de lengte van de benen. Daarnaast is het belangrijk te zorgen dat de zijleuningen comfortabel zijn.

Materialen

Behalve de vormgeving is ook het materiaal van jouw bank belangrijk. Dit omdat je de bank dagelijks gebruikt en je er toch comfortabel op moet kunnen zitten. Er zijn verschillende soorten materialen die gebruikt kunnen worden om banken mee te bekleden, daarnaast zijn kunnen de verschillende soorten materialen ook nog eens op een andere wijze afgewerkt worden. Hierdoor zullen diverse structuren en kenmerken ontstaan. De verschillende materialen waar een bank van gemaakt kan worden, vormen soms ook een specifiek kenmerk van het zitmeubel. Denk bijvoorbeeld aan een bank met een houten onderstel en een bekleding van stof, maar er zijn ook bankstellen met een metalen frame als onderstel en met een leren bekleding.

Alle gebruikte materialen hebben voor- en nadelen. De keuze voor het materiaal van een bank is dus een zeer persoonlijke overweging. Een bank moet passen in jouw thuissituatie, bij de mensen en eventueel dieren die gebruik maken van jouw bank. Zo zal een leren bank aan de ene kant handig zijn als er huisdieren aanwezig zijn met het oog op de haren die de dieren verliezen, maar is een bank van leer niet zo'n goed idee als jouw kat met scherpe nagels aan de gang gaat. In het geval van een bank is het ook belangrijk om te weten wat de reinigingsmogelijkheden zijn.

Reinigen bankstel

Het beste zou zijn als je je bankstel om het jaar eens laat reinigen. De frequentie van het reinigen hangt af van hoe intensief het bankstel wordt gebruikt. Absoluut voordeel is dat je bankstel veel langer meegaat en bovenal heerlijk schoon blijft. Echter, je kunt niet elk bankstel laten reinigen. Bankstellen waarbij dit niet mogelijk is zijn bijvoorbeeld bankstellen gemaakt van vulmaterialen als jute of andere natuurlijke materialen.

Meer voorbeelden zien? Kijk eens bij Woonenzo

Reacties