Foto: 5-tips-om-je-bank-goed-te-onderhouden

5 tips om je bank goed te onderhouden

Een nieuw bankstel is een grote investering voor het huishouden. Je wilt dus ook dat je nieuwe bank of sofa er zo lang mogelijk mooi en fris uitziet.

Guido van Loon

Hoe zorg je ervoor dat je stoffen of lederen bankstel na jaren nog steeds die nieuwe gloed heeft? We zetten vijf tips op een rijtje!

Wekelijks onderhoud: gebruik een stofdoek!

Wekelijks eventjes een klein onderhoud van je bank hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Ga eerst met een stofdoek over je bankstel, maak deze eventueel lichtje vochtig maar wring deze zeer goed uit. Wrijf zachtjes en altijd in dezelfde richting als de haren. De spleten tussen de kussens kun je even met de stofzuiger schoonmaken. Heb je tussentijds een vlek of iets gemorst? Dep dan zo snel mogelijk met een vochtige stofdoel op de plaats waar de vlek zit, niet hard schuren of wrijven om de stof van je bank niet te beschadigen.

Jaarlijks onderhoud: zelf doen vs. uitbesteden

Een jaarlijks groter onderhoud van je bank kan je zelf doen maar vraagt wel wat tijd en plaats om te rusten. Daarom dat dit een klus is die vaak wordt uitbesteed aan firma's zoals Cinco Cleaning. Een jaarlijkse dieptereiniging zorgt ervoor dat stof, vuil, stofmijt en andere resten uit je bankstel worden verwijderd. Hierdoor ziet de bank er niet alleen weer veel properder uit, hij is weer veel gezonder om in je woning te plaatsen. Cinco Cleaning gebruikt hiervoor milde en ecologische producten die niet schadelijk zijn voor je familie of de natuur.

Onderhoud per materiaal: textiel, leer etc.

Uiteraard gelden er andere onderhoudsregels voor lederen banken dan voor een stoffen uitvoering. Bij een lederen bank wil je scheuren vermijden doordat het leder minder soepel wordt. Daarom vermijd je best grote temperatuurschommelingen door je bank niet bij een verwarmingstoestel of een groot raam te plaatsen. Gebruik dus steeds een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor leder. Deze middelen bevatten naast schoonmaakproducten ook ingrediënten om het leder te voeden.

Vermijd bij stoffen banken ook direct zonlicht, dit hoofdzakelijk om verkleuring te voorkomen. Ook probeer je best het gebruik van chemische producten te beperken. Regelmatig even je stoffen bankstel schoonmaken met een licht sopje of enkel water is beter dan af en toe met schadelijke middelen die veel beloven maar op lange termijn je bank kwalijk kunnen aantasten.

Impregneerspray voorkomt scheuren en andere ongemakken

Met een impregneerspray bank bescherm je je sofa tegen de meest courante vlekken. Wat gemorste drank kan dankzij een impregneerspray meubels minder goed doordringen in de stof en kan zo makkelijk met een keukendoek worden weggenomen zonder dat het je bank of meubelen beschadigt. Impregneerspray voor meubelen kan je zelf aanbrengen of ook door een gespecialiseerde firma zoals Cinco Cleaning laten uitvoeren. Afhankelijk van het type impregneerspray of de professionele behandeling die je kiest is je bank voor één tot vijf jaar beschermd.

Zo voorkom je veel onderhoud aan je bank

Wil je de levensduur van je bankstel zo lang mogelijk maken en het onderhoud tot een minimum herleiden? Dan zijn er natuurlijk een aantal tips om in het achterhoofd te houden:
- Laat huisdieren op hun mat en niet in de bank. Niet alleen hebben ze scherpe nageltjes, ook stof, lichaamsvocht en haar kan je bank besmeuren tot diep binnenin.
- Vermijd het dragen van spijkerbroeken, broeken en rokken met parels, metalen details etc. Naast kleur afgeven kunnen dit soort kledingstukken ook schade toebrengen.
- Probeer niet steeds op dezelfde plaats te zitten of verwissel kussens af en toe indien nodig. Zo kan je vermijden dat de vulling op bepaalde plaatsen dunner wordt dan op andere.

 

Reacties