Profielfoto van Meubella
Meubella
maandag
09:00 - 17:00
dinsdag
09:00 - 17:00
woensdag
09:00 - 17:00
donderdag
09:00 - 17:00
vrijdag
09:00 - 17:00
zaterdag
09:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Ontdek: Hoekbanken

Super belangrijk in je huis: een lekkere bank. Ieder huis heeft er een, maar waar let je op en welke koop je uiteindelijk? Wij kijken met je mee!

Kies zorgvuldig

Een heel belangrijk meubel in je huis is toch wel je bank. Waar of hoe je ook woont, je kan altijd terug vallen op je bank. 's Avonds kijken we er onze favoriete serie op en misschien val je er ook wel eens op in slaap. Sommigen zullen er ook hun lunch of diner op nuttigen, of je ontvangt er visite op. Daarnaast is het groot meubel in je woonkamer, waardoor uitstraling ook erg belangrijk is. Kies daarom je bank zorgvuldig, maar waar en hoe begin je?

Wat voor soort bank?

Banken zijn er al in allerlei soorten en maten. Je kan gaan voor de klassieke opstelling: twee 2-zitters of 3-zitters, geplaatst in een hoek met in het midden een salontafel. Tegenwoordig zijn hoekbanken ook erg populair. Wij snappen wel waarom, want zeg nou zelf, zitten/liggen in de hoek is toch heerlijk. Daarnaast zijn ze er in heel veel verschillende groottes, dus voor ieder wat wils. Met een groot gezin kan je gaan voor een grote hoekbank, maar ook als je alleen of alleen met je partner bent, heb je fijne, kleinere hoekbanken. 

Dus, de eerste stap, bedenk wat voor soort bank(en) je wilt: meerdere 2 of 3-zits, of ga je voor een hoekbank? Je kan beide opties altijd nog combineren met een chaise longue of een fauteuil

Chaise longue Cherry - Blauw - Velvet   Chaise longue Ibiza - Zwart - Leer   Fauteuil Caitlin - Antraciet - Velvet - ACTIE  Fauteuil Zari - Cognac - Leer  Fauteuil Moana - Grijs - Stof

Je kan ook een poef toevoegen: dit geeft extra plek voor gasten maar je kan het ook gebruiken om een extra lounge te creëren! 

Hoe groot?

Wij richten ons in dit artikel verder op hoekbanken. Dan volgt gelijk de tweede stap: hoe groot moet de hoekbank zijn? Bedenk voor hoeveel personen je plek wilt hebben op de hoekbank of hoeveel plek jij en de rest van je gezin nodig hebt 's avonds tijdens het TV kijken. Sommige hoekbanken heb je in meerdere maten, zoals hoekbank Aliveri of hoekbank Eddy:
Hoekbank Aliveri Mini - Zwart - Leer - Rechts  Hoekbank Aliveri - Grijs - Stof - Links

Hoekbank Eddy Mini - Olijfgroen - Velours - Links  Hoekbank Eddy - Antraciet - Velours -  Links  Hoekbank Eddy XL - Lichtgrijs - Stof -  Rechts 

Andere hoekbanken heb je wel maar in een formaat, maar gelukkig zit er heel veel verschil in de grootte van hoekbanken. Kijk maar naar het verschil van hoekbank Moana en hoekbank Adel. De kortste kant van Adel is net zo lang als de langste kant van Moana. Hoekbank Adel is daarmee ideaal voor grote gezinnen of als je altijd ruzie maakt met je partner wie in de hoek mag liggen. Hoekbank Moana is daarentegen ideaal voor kleinere huishoudens of als je iets minder plek hebt. 
Hoekbank Moana - Zwart - Leer - Rechts  Hoekbank Adel - Zwart - Leer - Links

Ook heel belangrijk voor het formaat van je bank is de grootte van je woonkamer. Natuurlijk moet iedereen van je huishouden op de bank passen, dus hij moet groot genoeg zijn. Dit is dus eigenlijk het minimale formaat van de bank. Je kan er voor kiezen om dit formaat aan te houden, maar je kan ook gaan voor een maatje groter. Misschien staat dat maatje groter wel mooier in je woonkamer of moet je je juist houden aan een maximale afmeting door dat je maar beperkt de ruimte hebt. 

De grootte van je hoekbank hangt dus af van de samenstelling van je huishouden en van de grootte van je woonkamer. Houd het minimaal aantal zitplekken en de maximale (of gewenste) afmetingen in je achterhoofd als je naar banken gaat kijken. Naast een bank vinden die in de smaak valt, is dit minstens zo belangrijk!Hoekbank Bloom - Zwart - Stof - Links  Hoekbank Destiny - Bruin - Stof - Rechts  Hoekbank Libra - Petrol - Velvet - Links

Kleur en materiaal?

De derde stap: welke kleur kies je en in combinatie met welk materiaal? De meest gebruikelijke materialen zijn toch wel leer, kunstleer, stof of velvet: 

  • Leer heeft een lange levensduur, maar je moet het leer erg goed onderhouden om het mooi te houden en het is erg prijzig in aanschaf. 
  • Kunstleer is een stuk goedkoper dan echt leer, en het is makkelijker in onderhoud en slijtvast. Hierdoor is kunstleer ideaal voor gezinnen met kinderen of voor huishoudens met honden of katten. Je ziet in kunstleer wel eerder plooivorming dan bij echt leer. 
  • Stof heeft een natuurlijke uitstraling en zit vaak erg prettig. De eigenschappen van de stof is afhankelijk van de samenstelling. Stoffen worden steeds beter ontwikkeld. Sommige stoffen nemen weinig vuil en vocht op, zijn minder gevoelig voor kreuken of zijn minder gevoelig voor verkleuringen door zonlicht. Dit kunnen gelijk de nadelen zijn, afhankelijk van de soort stof en kwaliteit die je kiest. 
  • Velvet geeft je bank een natuurlijk schaduweffect, dit geeft een moderne uitstraling. Daarnaast is het erg zacht, maar wel gevoeliger voor slijtage. 
  • Natuurlijk zijn er nog meer materialen mogelijk, zoals ribstof of velours

De weging van de voordelen en nadelen hangt af van jouw situatie. Als je huisdieren hebt, is een kunstleren bank een goede keuze. Ook met kleine kinderen is een kunstleren bank makkelijk in onderhoud. Ga je voor een moderne inrichting, dan kan een bank met velvet bekleding echt iets toevoegen in je woonkamer. Ga je voor een industriële inrichting, dan wordt er vaak voor (kunst)leer gekozen (bekijk hier ons artikel over een industriële inrichting). 

Misschien heb je al een keuze gemaakt voor het materiaal, of ben je er nog niet helemaal uit. De volgende stap is in ieder geval de kleur bepalen. Als je per se een bepaalde kleur wilt, dan kan dit mogelijk ook het materiaal van de bank bepalen. Je zult bijvoorbeeld niet zo snel een kunstleren bank in de kleur blauwgroen of misschien zelfs geel vinden, maar wel in stof of velvet! Dus, als je een aparte kleur wilt, zul je waarschijnlijk leer moeten laten schieten. Natuurlijke kleuren, zoals bruin (ook vaak cognac genoemd), grijs of zwart, worden het vaakst gekozen en zijn beschikbaar in zowel kunstleer als stof. De uitstraling is een combinatie van het materiaal dat je kiest en de kleur. Vandaar dat kleur en materiaal in één stap is opgenomen, dit hangt namelijk nog al van elkaar af.

Hoekbank Lavender - Blauw - Velvet - Rechts  Hoekbank Anando - Groen - Stof - Rechts  Hoekbank Sanford - Geel - Stof - Links  Hoekbank Castell - Cognac - Leer - Rechts  Hoekbank Coyote - Grijs - Stof - Rechts - ACTIE  Hoekbank Nicoreta - Zwart - Links - Leer - Stof

En dan? Zie en voel de bank! 

Als het goed is, heb je ondertussen al een beter idee van wat voor soort bank je wilt, en in welk materiaal en in welke kleur. Grote kans dat je online aan het oriënteren bent, je leest namelijk dit artikel. Hier is helemaal niks mis mee, online heb je namelijk meer keuze dan in de winkel. Beperk je echter niet tot enkel online shoppen. Voor banken is het nameli

jk belangrijk dat je de bank in het echt ziet én voelt. Het materiaal en de kleur kan namelijk net anders eruit zien dan op je telefoon of computer. Daarnaast is het ook belangrijk dat je even op de bank gaat zitten, want dit verschil is enorm. Je hebt 'plof' banken, ideaal als je na een lange werkdag letterlijk op de bank wilt ploffen of vooral 's avonds aan het Netflixen bent. Dit zijn zachte banken. Je hebt ook stevige banken, waarop je net wat actievere dingen kan doen, zoals lezen, een spelletje spelen of borrelen. Dit zijn hardere banken. Vaak wordt dit online wel beschreven bij de bank, maar het zelf ervaren blijft toch het beste. 

Als je dan toch in de showroom bent, kan je gelijk de zithoogte testen, het is namelijk belangrijk dat je nog met je voeten bij de grond kan. Tevens bepaalt de zithoogte het 'plof' versus 'actieve' gehalte van de bank.

Weet je niet goed wat je fijn vind? Ga dan even lekker zitten op alle banken in de showroom en bekijk wat je voorkeur heeft. Let er dan op dat je niet alleen 'netjes' op de bank gaat zitten, maar dat je ook even on

deruit gaat hangen zoals je vaak op de bank eindigd (ook al zullen we ontkennen dat we het doen, we weten toch dat we het stiekem doen, dus het is wel belangrijk). 

De uiteindelijke keuze

Nu komt het lastigste van alles: je moet een keuze maken. Je hebt veel banken gezien en waarschijnlijk ook op gezeten. Door online shoppen wordt de keuze nog groter en dit maakt het nog ingewikkelder. 

De uiteindelijke keuze moet je zelf maken, maar we kunnen je natuurlijk wel wat tips geven. Ga tenminste voor een bank die voldoet aan criteria die je belangrijk vind, bijvoorbeeld de grootte of het materiaal. Ga verder op je gevoel af! Als dan toch blijkt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, bijvoorbeeld omdat de bank toch niet zo mooi in je woonkamer staat als je hoopte, dan kan je bij ons nog gratis retourneren. Maar als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, je goed hebt georiënteerd, en in de showroom bent komen proefzitten, dan komt dit helemaal goed!

Hoekbank Destiny - Cognac - Leer - Rechts  Hoekbank Fergie - Lichtgrijs - Velvet - Links  Hoekbank Genius - Zwart - Stof - Links