Slimme helpers

Is uw auto nog steeds intelligenter dan uw huis?

Slimme helpers voor de eigen vier muren


Wie in een middenklasser stapt, neemt plaats in een hightech wereld. Talrijke elektronische hulpmiddelen in de auto zorgen voor meer comfort, betere veiligheid en geven aan of u brandstofbesparend en dus energiebewust onderweg bent. Thuis moeten de meeste mensen het zonder deze voordelen stellen. Waarom? Omdat de technische uitrusting in de meeste huizen achterloopt op die in de auto. Dat zou echter niet zo moeten zijn – het moderne huis is intelligenter dan veel mensen denken.

Wees eerlijk: wie doet het raam in de auto graag met een raamslinger open en dicht? Precies! Maar dat hoeft ook niet meer: met een druk op de knop gaat het raam automatisch naar elke gewenste positie. En dat is niet alles – de meeste auto’s zitten volgepakt met kleine intelligente hulpmiddelen, die het rijden comfortabeler en veiliger maken en ook nog aangeven of we brandstofbesparend rijden.

Een paar voorbeelden? De binnenverlichting wordt automatisch in- en uitgeschakeld, als de transponder de centrale vergrendeling met een zachte klik heeft geopend. En hij gaat uit als de motor wordt gestart. De elektrische zonnebescherming en de airco zorgen ervoor dat we ook bij veel verkeer het hoofd koel houden. Het navigatiesysteem garandeert (bijna altijd) dat we aankomen op de plaats van bestemming. Als het donker wordt, schakelt de schemeringssensor het licht automatisch in. In bochten wordt het licht dynamisch meegestuurd. Bij regen zorgt de regensensor ervoor dat de ruitenwissers altijd met de juiste snelheid voor goed zicht zorgen. Als u tijdens het rijden wordt gebeld: geen probleem meer – de handsfree installatie maakt het mogelijk. En als we zijn aangekomen op de plaats van bestemming en uitstappen, bewaakt het alarmsysteem ons geliefde vervoermiddel. Wie vandaag in een moderne middenklasser stapt, neemt plaats in een hightech wereld, die voor ons tegenwoordig al vanzelfsprekend is.

Wie doet zijn jaloezieën ’s morgens graag open en ’s avonds weer dicht? Precies! Dat doen velen nog steeds zelf. Veel huis- of woningseigenaren weten nog steeds niet dat er ook voor de eigen vier muren een groot aantal intelligente hulpmiddelen bestaan, die het wonen comfortabeler en veiliger maken, en zelfs aangeven hoe we energie kunnen besparen door deze middelen naar behoefte te gebruiken. Een intelligent huis hoeft zich niet meer voor een auto te verstoppen!

Hier zijn genoeg voorbeelden voor: met een KNX-bussysteem met vaste bedrading kunnen veel functies in huis automatisch worden aangestuurd en opgeroepen, bijvoorbeeld complete lichtscènes schakelen of jaloezieën afhankelijk van het daglicht open- en dichtdoen. Als u thuiskomt gaat het licht op de gang, in de keuken en in de woonkamer automatisch aan en een multiroom-systeem van Revox speelt in alle kamers uw lievelingsmuziek. De verwarmingsbesturing kan worden geautomatiseerd en op de gebruiksgewoonten van de bewoners worden afgestemd. Zo is het ’s morgens in de badkamer al lekker warm, terwijl de temperatuur in andere ruimtes pas langzaam wordt verhoogd. Het gebruik kan worden gemeten, grafisch worden weergegeven en met andere waarden worden vergeleken. Dat geschiedt via de bedieningstableaus Gira Control 9 Client en Gira Control 19 Client, maar ook via een pc in huis of onderweg via een smartphone of tablet.

Rookmelders redden levens in het geval van brand, bewegingsmelders detecteren in het donker en schrikken af, alarmsystemen beschermen tegen inbraakpogingen. Wie wil kan ook op vakantie altijd controleren of thuis alles in orde is. Bovendien kan een KNX-systeem leren hoe in het huis wordt geleefd en deze gewoonten bij afwezigheid van meerdere weken herhalen – voor inbrekers is niet herkenbaar dat er niemand thuis is. Als u geen bussysteem met vaste bedrading wilt gebruiken, kunt u veel beschreven functies ook via draadloze technologie realiseren, bijvoorbeeld met Gira eNet.

Ook het Gira deurcommunicatiesysteem zorgt voor veiligheid, toegang tot het huis is via transponder, codeklavier of fingerprint mogelijk. En indien nodig kan de deur ook op afstand worden geopend, om bijvoorbeeld een pakket aan te nemen. En het mooie daarbij is: de meer dan 300 functies van de moderne gebouwtechniek kunnen ook in de verschillende Gira schakelaarprogramma’s worden geïntegreerd, die visueel aantrekkelijk en exact op de verschillende woonstijlen zijn afgestemd.

Wie vandaag de dag een huis plant of bouwt, zou de technologie van moderne gebouwtechniek moeten gebruiken. Dit verbetert de woon- en leefkwaliteit in en om het huis en zorgt voor meer veiligheid en hogere energie-efficiëntie, waar steeds meer vraag naar is. Ook verhoogt dit de waarde van het vastgoed – zelfs gedurende decennia's. Want dankzij IP-interfaces kunnen ze altijd aan toekomstige ontwikkelingen worden aangepast. Hiermee is uw huis net zo intelligent als uw auto. Minstens!