Foto: Verbouwen-zonder-geld-de-mogelijkheden

Verbouwen zonder geld? Dit zijn de mogelijkheden!

Na de economische crisis die sinds 2008 ook in Nederland goed te merken waren, ziet de toekomst er voor veel mensen weer een stuk rooskleuriger uit.

De economische groei in Nederland in 2017 is zelfs uitgekomen op het hoogste niveau van de afgelopen toen jaar. De afgelopen jaren was er al voorzichtige groei te zien, bijvoorbeeld door de positieve ontwikkelingen op de huizenmarkt en het groeiende aantal klusopdrachten.

Het kan zijn dat ook jij wilt gaan verbouwen thuis, omdat je meer ruimte wilt creëren met een dakkapel of om door middel van isolatie energie te besparen. Of vind je dat die oude badkamer of keuken echt niet meer passen in een modern huis? Hoewel het natuurlijk voor een goed doel is, vraagt een verbouwing vaak veel tijd en levert het de nodige stress op. En dan hebben we het nog niet eens over het geld dat nodig is om de verbouwing te kunnen financieren. Heb je geen eigen spaargeld hiervoor? Lees dan hieronder meer over alternatieve manieren om een verbouwing te realiseren.

De noodzaak van een complete verbouwing

Als je de woonruimte wilt uitbreiden komt er wel het nodige sloopwerk aan te pas. Maar soms heeft een verbouwing ook meer een esthetische reden, omdat je het interieur graag wilt updaten. Ga dan eens goed na of een complete verbouwing wel nodig is, of dat ook oppervlakkige aanpassingen met een veel kleiner budget voldoende zijn. In plaats van een keukenrenovatie kun je bijvoorbeeld ook je fronten en keukendeurtjes van plakfolie voorzien of schilderen.

Geld lenen voor de verbouwing

Gaat het om een grotere klus die echt een investering vraagt, dan kun je ook een lening voor een verbouwing aanvragen. Soms is dit de goedkoopste optie, doordat er geen afsluit- of advieskosten in rekening worden gebracht. Van een lening waarvan het geld besteed wordt aan onderhoud- of verbouwingskosten mag je de rente aftrekken van je belastbaar inkomen.

Niet betalen voor producten of diensten, maar ze ruilen

De laatste jaren heeft de ruil- of deeleconomie ook in Nederland een steeds belangrijkere plaats ingenomen. Van een wegwerpeconomie is er eerst een overgang geweest naar het belang van hergebruik, en intussen ligt de nadruk niet eens meer op bezit maar delen. Bij deze ouderwetse ruilhandel wordt iets dat jij goed kunt of hebt tegenover bijvoorbeeld de diensten van een timmerman, stukadoor of elektricien gesteld.

Doe mee aan winacties

Woonblogs en fabrikanten van badkamermeubelen of keukens willen graag hun naamsbekendheid vergroten. Hoe ze dat onder andere doen? Door mensen die zich bijvoorbeeld abonneren op hun nieuwsbrief of mee te doen met een prijsvraag de kans te geven een verbouwing te winnen. Het kan gaan om bepaalde producten, of een cheque waarmee je zelf producten kunt uitzoeken. Kijk ook eens of je in aanmerking kunt komen om je woning te laten verbouwen door een klus- of woonprogramma!

Je ziet dat er ook zonder spaargeld een hoop mogelijkheden zijn om te verbouwen. We hopen dat het eindresultaat nog mooier is dan hoe je het je voorstelde!

Reacties