Foto: Renovatie_Dakkapel1

Dit zijn de kosten van een dakkapel laten plaatsen

Een dakkapel laten plaatsen hoeft niet veel te kosten. Maar waar moet je wat prijzen betreft aan denken? En welke vergunning heb je nodig? Ontdek het hier

Guido van Loon

In de meeste traditionele huizen worden de ruimtes op de eerste verdieping en de begane grond het meest gebruikt. De zolder is het ondergeschoven kindje; deze ruimte heeft vaak de functie van berging of beter gezegd: rommelhok. Veel mensen zouden graag een extra kamer erbij hebben: een logeerkamer, een speelkamer of een hobbykamer. De bouw van een dakkapel maakt het mogelijk!

Dakkapel: extra ruimte en mooie investering

Een extra kamer levert hoe dan ook een meerwaarde op voor je huis. Door de toevoeging van de dakkapel kun je deze ruimte toevoegen aan de bruikbare vloeroppervlakte. Je verkrijgt extra vloerruimte doordat op de plek waar de dakkapel ook extra loopruimte ontstaat. Op die plek zat namelijk eerder het schuine dak en dat deel was niet beloopbaar. De aanwezigheid van een dakkapel wordt door huizenkopers positief gewaardeerd. Een goede investering waar je nu en in de toekomst veel plezier van zult hebben.

Kosten van het plaatsen van een dakkapel
Het laten plaatsen van een dakkapel is een veelvoorkomende verbouwing aan een woning. De gemiddelde kosten voor dit type verbouwing bedragen tussen de 5.000,- en 13.000,- euro. 

--> Benieuwd naar de kosten van andere verbouwingen? Lees het hier

Vergunning nodig voor een dakkapel?

Het plaatsen van zo’n dakkapel kan niet zomaar. Je zult zich namelijk aan bepaalde regels moeten houden, onder meer om je veiligheid en die van omwonenden te waarborgen. Maar ook omdat de dakkapel moet passen in de omgeving en je buren er geen last van mogen hebben. In sommige gevallen is daar een bouwvergunning voor nodig, in andere gevallen niet.

De voor- en achterkant-benadering

Belangrijk is waar je de dakkapel wilt plaatsen. In de regel geldt dat alles wat grenst aan de openbare ruimte (weg of groen), zoals de voorkant en bij hoekwoningen de zijkant van de woning, een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van de woning meestal niet bouwvergunningsvrij worden gebouwd.

Vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel

Voor het bouwvergunningsvrij plaatsen van een dakkapel gelden de volgende voorwaarden:
1. de dakkapel moet op een bestaand gebouw worden geplaatst. Als je tijdens de bouw van je woning besluit toch ook nog een dakkapel toe te voegen, dan kan dat dus niet bouwvergunningsvrij.
2. de dakkapel wordt op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd. Dit zijdakvlak mag echter niet naar de weg of het openbaar groen gekeerd zijn.
3. de afstand tot de voorgevel van het gebouw is meer dan 1 meter.
4. de dakkapel heeft een plat dak.
5. de zijwanden van de dakkapel zijn ondoorzichtig.
6. de dakkapel is, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,5 meter.
7. de onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet(a).
8. de bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok(b).
9. de zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak.(c)
10. de dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of op een woonwagen. De dakkapel mag ook niet op een vakantiehuisje of een andere woning of woongebouw, dat niet permanent mag worden bewoond, bouwvergunningsvrij worden geplaatst.
11. de dakkapel mag niet gebouwd worden op een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden (1 t/m 11) mag je de dakkapel zonder bouwvergunning plaatsen. Deze voorwaarden gelden ook als je bouwvergunningsvrij iets wilt veranderen aan een bestaande dakkapel.

(a) Dakvoet: het laagste punt van een schuin dak.
(b) Daknok: het hoogste punt van een schuin dak.
(c) Bij rijtjeshuizen en twee-onder-één-kap woningen geldt de grenslijn tussen de woningen als zijkant van het dakvlak. In dit geval mag je deze dakkapel bouwvergunningsvrij plaatsen.

Let op: zoals je ziet worden de maten verticaal gemeten (en dus niet langs het dakvlak)!

Deze informatie komt uit de brochure ‘dakkapellen’ over de voorwaarden voor bouwvergunningsvrij en bouwvergunningplichtig plaatsen van dakkapellen zoals die per 1 januari 2003 gelden. Deze brochure is uitgegeven door het ministerie van VROM.

Dakkapel: prefab, op maat of bouwpakket

Dakkapellen kun je ter plekke laten maken, of kant-en-klaar (prefab) of als een soort bouwpakket (prefab in onderdelen) kopen. Prefab gebeurt steeds meer: in de werkplaats of fabriek wordt een kant-en-klare dakkapel gemaakt die dan alleen nog geplaats moet worden. Voordeel hiervan is dat dit meestal goedkoper is en minder overlast bezorgt. Een dakkapel wordt meestal in 1 of 2 dagen geplaatst.

Wil je zelf een dakkapel plaatsen, dan kun je natuurlijk ook zelf materiaal kopen.

Diverse maten en vormen dakkapellen

Dakkapellen zijn er in diverse maten en vormen, zoals:

- dakkapel met een plat dak: dit is de meest geplaatste dakkapel. De kosten hiervan zijn meestal lager dan andere soorten dakkapellen omdat ze meer standaard zijn. Wel is het zo dat dakkapellen met een plat dak meer onderhoud vragen dan dakkapellen met een schuin dak met dakpannen. Op het platte dak van een dakkapel blijft meer troep zoals bladeren achter en dient af en toe schoongemaakt te worden.

- dakkapel met schuin dak: dakkapellen met een schuindak heeft een schuin oplopend dak, dat is bedekt met de pannen van je dak. Dit soort dakkapel geeft meer het gevoel dat het echt bij je huis hoort. Dit soort dakkapel is wel duurder dan een dakkapel met een platdak. Een dakkapel met een schuindak vergt minder onderhoud dan een met een platdak doordat er onder andere minder troep (bladeren etcetera) achter blijft. Ook zijn de dakpannen minder onderhoudsgevoelig dan die van een platdak.

- dakkapel met verhoogde nok: bij een dakkapel met verhoogde Nok wordt het dak als het ware omhoog getild. Hiermee behaal je maximale ruimtewinst; veel meer dan met een normale dakkapel omdat de nok verhoogd is. Dakkapellen met verhoogde nok worden vaak geplaatst bij woningen met een lage zolder, waar men niet of moeilijk kunt staan.

Kunststof dakkapellen

Omdat een dakkapel zich vaak op een moeilijk bereikbare plaats bevindt is het vaak aan te raden om een zo onderhoudsvriendelijke dakkapel te plaatsen. Daarom worden er steeds meer kunststof dakkapellen geplaatst.

In tegenstelling tot jaren geleden verkleuren de dakkapellen nier of nauwelijks meer.
De kleuren zijn ook grotendeels vrij te kiezen. Dus voor ieder wat wils.
Een kunststof dakkapel bestaat uit diverse delen, waarvan veel uit kunststof bestaat. De binnenafwerking echter niet. Bij een dakkapel van kunststof krijg je ook altijd kunststof kozijnen.

Voordelen van kunststof dakkapellen:

Kunststof gaan naar verwachting langer dan 50 jaar mee.
Kunststof hoeft niet geschilderd te worden. Dit bespaart kosten, en dakkapellen zijn soms niet makkelijk te schilderen als ze op een erg schuin dak staan.
Kunststof is zeer sterk.
Kunststof is moeilijk ontvlambaar.
Er zijn wel veel verschillen in kunststof dakkapellen. Kijk daarom rond en vraag meerdere offertes aan. Let op de verschillen, kwaliteit, hoe is alles afgewerkt, etcetera.

Houten dakkapellen

Hout geeft soms meer sfeer aan het huis, echter het kunststof van tegenwoordig is bijna niet meer van hout te onderschijden.
Hout is makkelijker te schilderen als je wel eens een ander kleurtje wilt.

Voordelen houten dakkapel:

Gemakkelijk van kleur te veranderen: je hoeft een houten dakkapel alleen maar te verven.
De natuurlijke uitstraling: het is nog altijd beter dan een kunststof dakkapel. Maar omdat een dakkapel vaak op grote hoogte staat is het op afstand vaak minder goed zichtbaar.
Ook voor doe-het zelf: houten dakkapellen kunnen ter plekke gefabriceerd worden en zijn dus door de handige persoon ook zelf in elkaar te zetten.

Nadelen houten dakkapel:

Een houten dakkapel heeft meer onderhoud nodig. Regelmatig schilderen is een must, vaak minimaal 1 keer in de zes jaar.
Onderhoud is vaak zelf uit te voeren; houten dakkapellen en houten kozijnen kunnen gerepareerd worden
Hoewel kunststof dakkapellen een steeds natuurlijker uitstraling hebben, heeft een houten dakkapel nog steeds de de meest natuurlijke uitstraling.

Sommige dakkapellen zijn ook een combinatie van hout en kunststof.

Een hypotheek op een dakkapel

Een extra hypotheek of het verhogen van een bestaande hypotheek voor je dakkapel kan zeer aantrekkelijk zijn. Een dakkapel valt volgens de Belastingdienst onder verbouwingen en de rente van die hypotheek mag daarom worden afgetrokken van de belasting. Voor elk persoon kan dit verschillend zijn en daarom kun je het beste je hypotheekverstrekker of tussenpersoon voor meer informatie vragen.
Shop voor een nieuwe hypotheek rond; dit kan je veel geld besparen.
Bij ingrijpende verbouwingen kun je ook je dakramen en andere verbouwingen zoals een nieuwe keuken mee laten financieren in je (extra) hypotheek.

Tips bij aanschaf dakkapel

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dakkapel? Er kunnen grote verschillen zitten tussen dakkapellen; neem deze mee in de vergelijking van offertes of informatie die je aanvraagt.

Algemene tips voor het plaatsen van een dakkapel

- Wordt de dakkapel met of zonder ventilatieroosters geleverd?-
- Wordt de dakkapel compleet met bouwkundige aansluitingen, lood etc. geleverd?
- Hoe vindt de afvoer plaats van regenwater?
- Welke glassoort wordt gebruikt: standaard isolatieglas of HR++ glas?
- Is de dakkapel voorzien van inbraakbeveiliging, zoals hang- en sluitwerk (kan meetellen voor het Politiekeurmerk van het huis)
- Welke vorm van isolatie wordt gebruikt (kan in de loop de tijd veel stookkosten besparen)?
- Is de offerte inclusief de bouwvergunningaanvraag en tekeningen of exclusief?

Binnenafwerking dakkapel

Binnenafwerking wordt vaak standaard niet meegenomen (de binnenbetimmering). Je kunt dit natuurlijk zelf doen. Dit hangt uiteraard af van je eigen handigheid, tijd etcetera. Als je het laat doen, laat dit dan in de offerte meenemen. Hier kunnen per leverancier grote verschillen in zitten, zowel in prijs als welke kwaliteit er wordt geleverd.

Let hier op bij offertes voor een dakkapel

- Let bij een offerte voor een dakkapel ook nog op de volgende zaken:
- Zijn er constructieberekeningen (dit geldt voor dakkapellen met grote afmetingen)?
- Wordt het puin en afval afgevoerd zonder extra kosten?
- De uitsluitingen (meestal te vinden onderaan de offerte): wat zit er niet bij?
- Let op een kreet als 'uitgaande van .....'
En kijk als je offertes vergelijkt wat er op de ene niet staat en bij de andere wel.

TIP: vraag om referenties als je twijfelt over de dakkapelleverancier.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties