Wat kost een badkamer renovatie?

Ben jij van plan om jouw huidige badkamer te verbouwen of renoveren? Dan vraag je je hoogstwaarschijnlijk af wat het prijskaartje zal zijn..

Zeker als je je volledige woning wil verbouwen, is het belangrijk om te kunnen inschatten wat de kosten voor de badkamerrenovatie zullen zijn en wat er al dan niet haalbaar is. In dit artikel geven we je prijsindicaties per onderdeel zodat je weet waar je ongeveer aan toe bent! 

Type renovatie

Om je op weg te helpen geven we je een inzicht wat een badkamerrenovatie ongeveer kost. Uiteraard zijn alle werkzaamheden die hieronder genoemd zullen worden niet voor elke situatie van toepassing. Afhankelijk van jouw smaak, keuzes en type renovatie kunnen de prijze afwijken. Ga je voor een opfrissing van jouw badkamer? Of wil je een volledig nieuwe badkamer omdat de huidige enorm verouderd is? Bij deze laatste zullen de verbouwingskosten hoger liggen dan bij de beperkte aanpassingen zoals nieuwe betegeling of een nieuw badkamermeubel.

Aan de hand van onderstaande prijsindicaties kun je zelf de kosten van de verschillende opties inschatten, lees snel verder!

Bepalende factoren

Hoeveel betaal je tegenwoordig voor een nieuwe badkamer? De kosten van jouw badkamerrenovatie worden mede bepaald door twee belangrijke aspecten. Het is daarom belangrijk om in de basis van de begroting stil te staan bij deze twee punten. De grootte van de ruimte en jouw smaak en stijl.

Oppervlakte van de ruimte
De oppervlakte van de ruimte heeft een significante invloed op de prijs van jouw badkamerrenovatie. Het aantal sanitaire toestellen is dan vaak ook meer bij grotere badkamers, want er wordt sneller gekozen om twee lavabo’s te plaatsen als je een grotere ruimte hebt. Dat doet de kost meteen stijgen.

Gewenste stijl
De hoogte van de kosten voor het verbouwen van de badkamer hangt ook sterk af van jouw smaak en stijl. Houd jij van veel luxe in jouw badkamer, omdat dit jou een relaxed gevoel geeft? Dan ga je waarschijnlijk werken met duurdere materialen. Dit verhoogt de totale kosten van de ingreep. 

Nu we weten dat onderstaande schattingen sterk afhankelijk zijn van deze factoren, kunnen we overgaan tot 'het echte werk'! Wat gaat jouw droombadkamer nou écht kosten?

Water- en elektriciteitsleidingen
De basis van je badkamer ligt in de leidingen. Deze zijn namelijk onmisbaar om alle sanitaire voorzieningen correct te laten werken. Ze zorgen voor de aanvoer van schoon water én de afvoer van vuil water. Naast waterleidingen mogen ook lichtaansluitingen en stopcontacten niet ontbreken. Wil je extra lichtpunten beschikbaar hebben? Dit zal hogere kosten als gevolg hebben. Denk dan op voorhand alvast na over hoeveel je er nodig hebt en waar je ze wilt hebben.

Kosten materialen en plaatsing door een vakman: €350 tot €850

Vloeren
Er zijn verschillende manieren om de vloer van een badkamer af te werken. Eén van de belangrijkste vereisten van een badkamer is dat deze waterbestendig en waterafstotend is. Hiervoor zijn er uiteenlopende opties waarbij je het type tegel kan kiezen dat het best bij jou en je renovatieproject past. Voor het plaatsen van de tegels kan je beroep doen op een vakman of je kan zelf aan de slag gaan. Een andere optie is om te werken met mortex, wat een erg strakke afwerking geeft.

Mortex is een soort pleister op basis van cement en kalk waarmee je muren, plafonds maar ook badkamermeubelen kunt bekleden. De plaatsing is erg arbeidsintensief en kan je daarom het best uitbesteden aan een specialist.

Kosten materialen en plaatsing door een vakman: €30 tot €150 per m2

Afwerking muren
De afwerking van de wanden in jouw badkamer kan gedaan worden met verschillende materialen. De meest gekozen optie is wandtegels, maar ook mortex wordt hier steeds vaker voor gebruikt. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om jouw nieuwe badkamer te schilderen of te behangen. Deze laatste twee opties zijn enkel mogelijk op niet te vochtige plekken.

Kosten afwerking van de wanden: €15 tot €150 per m2

Tip: bekijk zeker de vele voordelen van onze douchewandbekleding voor de afwerking van de muren in je douche.

Plafond
Net zoals bij de vloer, kan je bij het bekleden van jouw plafond kiezen uit verschillende mogelijkheden. Ook hier is de belangrijkste factor dat deze bestendig zijn tegen water, aangezien de badkamer een vochtige ruimte is. Gelukkig zijn er voldoende opties om je plafond een uitstraling te geven die in je interieur past: een houten, span-, aluminium of een gyproc plafond behoren allemaal tot de mogelijkheden. Let wel op dat, indien je voor een gyproc plafond gaat, je gebruik moet maken van vochtwerende platen om vochtproblemen te voorkomen.

De kosten van het plafond zijn uiteraard ook afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte.

Kosten nieuw plafond: €15 tot €200 per m2

Kosten van sanitair, badkamermeubelen en kranen

Als laatste stap kunnen de sanitaire toestellen worden geplaatst. Afhankelijk van jouw stijl en voorkeuren zullen de badkamerrenovatie kosten hier fluctueren. We bekijken de kosten per onderdeel.

Bad
De mogelijkheden bij het kiezen van een bad gaan van inbouwbaden, vrijstaande baden, hoekbaden, halfvrijstaande baden of zelfs tot whirlpoolbaden. Deze baden kunnen geplaatst worden naar keuze, maar de kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van het type en de afwerking.

Kosten van het bad €650 tot €3.500 

Douche
Als je overgaat tot het kiezen van een douche, heb je de keuze uit inloopdouches, douchecabines, douchehoeken, of douchebakken in combinatie met douchedeuren. Met een inloopdouche kan je naar hartelust de verschillende onderdelen combineren om een douche te maken die helemaal voldoet aan jouw smaak en stijl.

Kosten van de douche: €350 tot €2.000


Toilet
Een toilet mag natuurlijk niet ontbreken en ook hier zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar. Wil je liever een hangend toilet of liever een staand toilet? Welk type je ook kiest, er zijn steeds verschillende soorten, kleuren en maten beschikbaar.

Kosten van het toilet: €50 tot €2.500

Wastafel of waskom
Een wastafel is een onmisbaar meubelstuk in elke badkamer én aparte toiletruimte. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden. Een fonteintje voor het kleinste kamertje of een groter (eventueel dubbel) exemplaar voor in de badkamer. Houd ook rekening met de plaatsing; wil je een vrijstaande wastafel of kies je voor een model dat je in een bestaand badkamermeubel inbouwt?

Kosten van de wastafel(s): €80 tot €2.000

Badkamermeubel
Het badkamermeubel is de eyecatcher van de badkamer. Om dit meubelstuk volledig tot zijn recht te laten komen, kun je het best kiezen voor een model in het materiaal dat naadloos aansluit bij jouw badkamer. Zo heb je badkamermeubels in onder andere hout en beton en kun je kiezen voor een zwevend of staand exemplaar.

Kosten van het badkamermeubel: €200 tot €5.000

Kranen
De functie van de kranen spreekt voor zich. Zonder kranen heb je aan een badkamer niet zo veel. Naast functioneel, zijn kranen ook de kers op de taart wat afwerking betreft. Zowel voor je bad, douche als wastafel heb je kranen in verschillende kleuren en stijlen. Ga je voor zwart en modern of brons en landelijk? De keuze is aan jou!

Kosten van de kranen: €60 tot €3.000

Zoals je ziet zijn er veel aspecten die jouw badkamerrenovatie kosten kunnen beïnvloeden en is het sterk afhankelijk van jouw wensen en eisen. Behoefte aan advies van onze badkamerexperts om jouw droombadkamer samen te stellen? Kom dan langs in één van onze showrooms, dan bekijken we samen welke badkamer bij jou past!

Lees je alles graag nog eens rustig door over badkamerrenovatie kosten, check alle informatie dan hier