Maak in maar 7 stappen een paradijs van je tuin

Met deze tips maak je van je tuin een heerlijke en gezellige plek om het hele voorjaar en de zomer van te genieten! 

Sandra van Koningshoven 15 April 2019

Naar buiten!

Ons landje wordt steeds warmer en de zon schijnt veel vaker, dus we zijn steeds meer buiten te vinden. Lekker aan het genieten van onze tuin. Er wordt gekookt, gegeten, geborreld, geluierd, gelezen en gespeeld. Het is dus fijn als je tuin er het hele seizoen gezellig uitziet.

Je tuin klaar voor de lente en de zomer

Hoe je je tuin voorbereidt op een heerlijke relaxte lente en zomer, vertelde ik al in mijn vorige blog. Want na een gure herfst moeten je tuintegels worden schoongemaakt, enthousiast woekerend onkruid moet verwijderd en het gras moet gemaaid. Niet de allerleukste klusjes natuurlijk, maar ze zijn helaas wel allemaal nodig.

Als je dat allemaal hebt gedaan, is je tuin in ieder geval weer lekker fris. Maar je kunt nog een stapje verder gaan. En dat is dan gelijk het leukste deel:

Met deze 7 stappen maak je van je eigen tuin een echt paradijs. Een plekje waar je kunt ontspannen en even helemaal niks moet.

tuin-voorjaar-zomer-paradijs-ramen-tuinmeubels-verlichting-kleed-ongedierte-wespen-mieren-kids-huisdieren
foto: Zoover

1. Ramen lappen

Lijkt het mistig als je van buiten naar binnen kijkt? Dan is het de hoogste tijd om je ramen te lappen. De beste manier is nog steeds ouderwets met de hand, want dan krijg je pas echt streeploos schone ramen:

De beste manier om je ramen te lappen
Pak een emmer en vul die met handwarm water en een klein scheutje afwasmiddel. Zeep je ramen in met een spons en maak de randen en hoeken droog met een goede microvezeldoek. Trek daarna je ramen droog met een raamwisser. Ga je voor kraakheldere ramen? Maak dan een prop van oude kranten en wrijf je ramen ermee extra droog. Ze blijven dan langer schoon en helemaal streeploos!

tuin-voorjaar-zomer-paradijs-ramen-tuinmeubels-verlichting-kleed-ongedierte-wespen-mieren-kids-huisdieren
foto: Emmeline

2. Tuinmeubels naar buiten

Na de hele herfst en winter binnen te hebben gestaan, willen je tuinmeubels ook heel graag weer een frisse neus. Naar buiten dus! Maar ja, in de schuur zijn ze waarschijnlijk hartstikke stoffig geworden. Pak een emmer met lauwwarm water en een scheutje groene zeep en maak je tuinmeubels daarmee weer lekker fris.

Hebben je meubels buiten gestaan en zit er groene aanslag op?
Ook dat haal je ook heel makkelijk weg met een sopje van groene zeep. Borstel de aanslag weg met een zachte borstel, even laten drogen en ze kunnen er de hele zomer tegenaan!

tuin-voorjaar-zomer-paradijs-ramen-tuinmeubels-verlichting-kleed-ongedierte-wespen-mieren-kids-huisdieren
foto: Wehkamp

3. Maak het gezellig met tuinverlichting

Oké, je ramen glanzen en de tuinmeubels staan ook weer heerlijk te stralen in je tuin. Nu is het tijd voor wat extra gezelligheid. Ik denk bij het woord gezellig, altijd aan goede verlichting en waar denk jij dan aan? Juist, aan kaarslicht. Verdeel wat mooie windlichten in je tuin of hang lieve lantaarntjes op in bomen en struiken voor instant sfeer in je tuin (ook leuk voor een romantische date).

Ben je niet zo van de kaarsjes?
Dan zijn er nog andere leuke oplossingen. Een lichtsnoer met ledverlichting bijvoorbeeld: staat altijd superfeestelijk! Of sfeervolle solarlampen, want die kun je tegenwoordig overal krijgen en in alle kleuren van de regenboog. Steek ze in de aarde of hang ze gezellig in je boom. Altijd een succes!

tuin-voorjaar-zomer-paradijs-ramen-tuinmeubels-verlichting-kleed-ongedierte-wespen-mieren-kids-huisdieren

4. Je tuin een extra woonkamer

Juist omdat je steeds vaker buiten bent, mag het ‘huiskamergevoel’ ook terugkomen in je tuin. En daar spelen veel merken gelukkig handig op in. Zo heb je tegenwoordig prachtige kleden die geschikt zijn om buiten te blijven liggen en kussens die wel tegen een buitje kunnen. Stem het af op de kleuren die je binnen ook gebruikt en je verbindt je woonkamer als het ware met je tuin.

5. Hoe minder ongedierte, hoe beter

De uitdrukking ‘hoe meer, hoe beter’, gaat natuurlijk altijd op al je een gezellig tuinfeestje organiseert. Maar als we het over ongedierte hebben, is het natuurlijk andersom. Wespen en mieren hou je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk uit je tuin. Tref daarom altijd op tijd maatregelen.

tuin-voorjaar-zomer-paradijs-ramen-tuinmeubels-verlichting-kleed-ongedierte-wespen-mieren-kids-huisdieren

Wespen
Als je wil voorkomen dat je straks een wespennest in je tuin hebt, kun je een Waspinator ophangen. Die werkt bij mij thuis uitstekend! En als je buiten gaat eten, hou je wespen op afstand met sterk ruikende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, zoals azijn en kruidnagel. Die middeltjes kosten bijna niks en je eet een stuk relaxter.

Mieren
Ook mieren heb je liever niet in je tuin. Nou ja, een paar mag natuurlijk wel, maar geen enorme nesten. Je voorkomt extra mieren door geen etenswaren te laten slingeren. Dat trekt ze namelijk aan. En heb je last van een groot mierennest? Ga dan niet meteen aan de slag met chemische middelen, want dat is helemaal niet nodig. Als je wat gedroogde munt, lavendel of rozemarijn bij het nest strooit, vertrekken de mieren vanzelf.

6. Speelplezier voor je kids

Als je gewoon even zin hebt om lekker thuis te blijven met je gezin op een mooie dag, is het natuurlijk heerlijk als de kinderen zichzelf kunnen vermaken. En daar kan jij ze natuurlijk een handje bij helpen. Maak bijvoorbeeld een leuke schommel in je tuin of een leuke Tipi. Ben je een beetje handig? Dan kun je zelf een krijtbord maken voor buiten: goed voor uren speelplezier!

tuin-voorjaar-zomer-paradijs-ramen-tuinmeubels-verlichting-kleed-ongedierte-wespen-mieren-kids-huisdieren
foto: mamamaai

7. Een fijn plekje voor je huisdieren

Bijna klaar! Want ik heb het nog niet gehad over het liefste gezinslid: je huisdier. Honden, katten, konijnen en cavia’s zijn over het algemeen ook graag buiten. En het is natuurlijk ook supergezellig als ze lekker bij je in de buurt komen liggen.
Katten houden van zon, maar wel graag met een briesje erbij. Bouw zelf mooie platforms of zet een leuk kattenhuisje voor ze in de tuin, want daar kunnen ze heerlijk in liggen.

Is het  erg warm buiten?
Zorg er dan voor dat je huisdieren in de zomer kunnen afkoelen met extra schaduw of een fijne koelmat.

Kattenforum-tuin-voorjaar-zomer-paradijs-ramen-tuinmeubels-verlichting-kleed-ongedierte-wespen-mieren-kids-huisdieren
foto: Kattenforum

Heb je alles gedaan?

Allereerst: petje af. Het is altijd een flinke klus om je tuin bij te houden. Maar je moet het met me eens zijn, het is het waard. Want het enige wat jij de komende maanden in je tuin hoeft te doen is ontspannen en genieten. Hoe lekker is dat? Heel veel plezier!

Reacties