string(1) "a"

Ongedierte in de lente en de zomer voorkomen en bestrijden: alles over mieren 

Mieren zijn sterke en nuttige beestjes, maar ze kunnen ook overlast veroorzaken. Hoe je een mierenplaag voorkomt en hoe je er weer vanaf komt, lees je hier.

Sandra van Koningshoven

Voorjaarsschoonmaak

Als het warmer wordt en zonnetje weer voorzichtig gaat schijnen, zorgt dat bij mij voor schoonmaakkriebels. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak dus. Als het binnen klaar is, ga ik buiten nog even verder. Daar pak ik het houtwerk even aan, fris ik mijn tuintje op met bloemen en planten en zorgt manlief voor schone tegels. Dan kunnen we straks heerlijk van ons huis en onze tuin genieten.

Omdat ik elk jaar steevast bezoek krijg van een mierenkolonie, neem ik altijd rond eind februari al de nodige maatregelen.

Wil jij ook geen mieren in je huis of tuin?
Lees dan vooral even verder, want ik vertel je er hier alles over.

De Tuinmier

Ecostyle-mieren-plaag-bestrijden-voorkomen-natuurlijk-milieuvriendelijk-diervriendelijk

De mier waar ik het hier over ga hebben is de Tuinmier. Het welkbekende piepkleine zwarte of bruinzwarte beestje die je tegenkomt tussen je tuintegels en - als je pech hebt - in je keuken. Ondanks dat ze soms voor overlast zorgen, zijn ze ongevaarlijk: ze bijten of steken nooit.

Volwassen tuinmieren leven van honingdauw van bladluizen en andere zoetigheden die ze tegenkomen. Daarom is de keuken in woonhuizen zo populair: daar is altijd wel zoetigheid te vinden.

Heb ik een mierenplaag?

De mieren die je in huis tegenkomt, zijn de werksters. Die zijn namelijk altijd op zoek naar eten voor hun kolonie. Als je één mier in huis tegenkomt, kun je dus rekenen op meer. Werk aan de winkel dus!

De kenmerken van een mierenplaag
- er loopt een rij mieren in of rondom je huis
- je komt mieren tegen tussen je etenswaren
- de mieren lopen over het aanrecht
- er zitten mieren in je planten

Een mierenplaag voorkomen

- hou je keuken en de vloer dagelijks goed schoon
- laat geen vuile afwas staan
- verpak - vooral zoete - etenswaren goed
- probeer bladluizen te bestrijden: mieren eten namelijk van het honingdauw van de bladluis
- heb je kieren onder je deuren? Maak die dan goed dicht
- sluit ventilatiegaten af met fijnmazig insectengaas

Weet je waar de mieren steeds lopen? Dweil de vloer daar dan extra goed, want zo wis je het spoor uit voor de rest van de kolonie en komen ze niet bij je eten terecht. 

Nog wat natuurlijke middeltjes tegen mieren

Buitenlevengevoel-mieren-plaag-bestrijden-voorkomen-natuurlijk-milieuvriendelijk-diervriendelijk

- witte peper
- koffiedik of resten koffie
- gesnipperde rauwe ui
- gepelde knoflook
- kruidnagel in kieren en voegen
- span een koperdraadje voor de drempel of leg wat munten neer

Aan deze planten en kruiden hebben mieren een hekel

Stoneworld-lavendel-mieren-plaag-bestrijden-voorkomen-natuurlijk-milieuvriendelijk-diervriendelijk

Lavendel, tomaten, afrikaantjes, boerenwormkruid, polei (wilde munt), wijnruit, rozemarijn, majoraan, kruizemunt, lavas (maggikruid), brandnetel en goudsbloem.

Strooi de blaadjes hiervan bij een nest en de mieren zullen snel vertrekken.

Milieuvriendelijk mieren bestrijden

Als de mierenplaag niet heel erg is, kun je zelf al het een en ander doen om erger te voorkomen:

Omgekeerde bloempot
Zet ongeveer tien dagen een omgekeerde bloempot met tuinaarde over het mierennest heen. De mieren hebben dan een hun nest in de bloempot gemaakt. Pak de pot op en gooi de inhoud in de groenbak.

Aaltjes!
Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes, je kunt ze bijna niet zien. Deze diertjes kunnen allerlei soorten plagen, waaronder ook mieren, op een zeer veilige en vooral duurzame manier bestrijden. Ze eten insectenlarven namelijk op. Aaltjes zijn effectieve en vooral heel duurzame manier van ongediertebestrijding in de tuin.credits film: ecostyle.nl

Gist, stroop en poedersuiker
Dit is een zeer doeltreffende manier om mieren op een natuurlijke manier te bestrijden. Maak een mengel van bakkersgist en keukenstroop of poedersuiker en droge gist. De mieren nemen het mee naar hun nest, eten ervan en zullen eraan sterven.

Water
Weet je waar het mierennest zit? Giet er dan koud water in en herhaal het een paar keer. De mieren zullen dan vertrekken. Lukt dat niet? Dan kun je er kokend water in gieten. Ook dat herhaal je een paar keer. De mieren zullen daaraan helaas wel sterven.

Kom je vooral mieren in je tuin tegen en heb je er weinig last van?
Laat ze dan lekker hun gang gaan. Mieren zijn heel nuttige beestjes en in de nazomer houden ze zich weer koest.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Ben je van plan iets van deze categorie te gebruiken? Pas dan altijd heel goed op met kleine kinderen en huisdieren. In lokaasdozen, sprays en poeders zit namelijk altijd gif en dat is gevaarlijk.

Heb je last van een ernstige mierenplaag?

Neem dan contact op met een goede ongediertebestrijder. Vraag hem wel altijd naar de meest milieuvriendelijke bestrijdingsmanier.

Succes!

Reacties
henk berends

De mieren wonen veelal onder de bestrating en leggen daar hun eieren. Effectief is dan de tegelsof straatstenen oplichten en met een onkruidbrander deze locatie elimineren

4 jaar geleden
Redactie Wonen

Hoi Henk, bedankt voor deze aanvullende tip!

4 jaar geleden