Foto: Zo-jaag-je-wespen-uit-je-tuin

Zo jaag je wespen uit je tuin

Met deze superhandige en natuurlijke tips, hou je wespen de hele zomer op afstand.

Sandra van Koningshoven

credits beeld: Medium

Ik weet niet of jij er ook zo’n last van hebt, maar ik zit vanaf juli eigenlijk al nooit meer ontspannen in mijn tuin of op het terras. Lig ik lekker met een boekje in de tuin, zoemt er weer zo’n irritante dikke wesp bij mijn oor. Op terrassen is het precies hetzelfde: die mijd ik steevast tot en met september, want daar is het echt altijd raak.

Al dat eten en drinken op tafel is namelijk heel aantrekkelijk voor de Familie Wesp. Want die verveelt zich, gaat op zoek naar zoetigheid en kan het bar weinig schelen dat ik bang voor ze ben. Met als resultaat dat ik om de zoveel minuten hysterisch opspring en naar binnen ren. Niet echt gezellig.

wespen-wegjagen-tuin-weren-bron-Ivona

Eindelijk kan ik rustig in mijn tuin zitten

Ik wil dus graag van ze af, maar niet aan de slag met chemische rotzooi. Daarvan wordt al genoeg gebruikt tegenwoordig. Op zoek dus naar natuurlijke middelen om wespen te weren. Na niet heel lang zoeken vond ik ze en sindsdien is het heerlijk rustig in mijn tuin.

Met deze geuren jaag je wespen weg

Koop een zakje KRUIDNAGEL bij de supermarkt en steek wat van die kruidnagels in de grond van je bloempotten of leg er een paar op een schaaltje. Bij mij werkt dit fantastisch.

Zet een bakje met AZIJN (warm werkt het nog beter) op tafel en de wespen blijven op afstand. Maak het nog onaantrekkelijker voor ze door er wat kruidnagels in te leggen.

Ik vind het heerlijk, maar wespen haten de geur van CITRUSVRUCHTEN. Snij daarom een sinaasappel, citroen of limoen doormidden en steek er wat kruidnagels in. Leg op de plek waar je zit en je kunt rustig genieten van je tuin.

Niet zo lekker voor ons, maar hé, alles voor een relaxte dag in de tuin: snipper een UI en leg dat op een schoteltje. Doeg wespen!

Wespen hebben een hekel aan de geur van KOFFIE. Wat? Ja, echt waar. Leg wat koffie op een schoteltje en steek het aan zodat het gaat branden of smeulen. Oké, ruikt voor ons niet zo heel erg lekker, maar de wespen zie je voorlopig niet meer terug.

Omdat wespen niet van rook houden, is WIEROOK heel effectief. Dus leef je uit en rook die wespen uit je tuin.

Nog wat persoonlijke tips van de redactie

TIP 1
Steek wat waxinelichtjes aan en laat ze net zo lang branden tot het kaarsvet helemaal zacht is. Druk (voorzichtig, want het is heet) een paar kruidnagels in het vet en laat het weer uitharden. Als je de volgende keer lekker buiten zit, steek je zo’n kaarsje aan en er komt geen wesp meer in je buurt. Ook handig voor op het terras trouwens.

TIP 2
Koop wat kruidnagelolie en doe wat druppels op je kleding als je naar buiten gaat.

TIP 3
Deze is vooral van toepassing in het voorjaar, als wespen hun nesten gaan bouwen. De Waspinator! Dit handige ding lijkt enorm op een wespennest. En omdat wespen nooit een nest bouwen binnen drie meter van een bestaand nest, hou je die rakkers dus heel fijn uit je huis en je tuin. In mijn tuin hangen er elk jaar minstens twee en ik heb tot nog toe geen wespennest gezien hier. Heel fijn.

Nou, gauw aan de slag en heel veel succes met wespen terug pesten!

Reacties
Marielle-en-Wil

houd een plantenspuit bij de hand en in plaats van slaan sproei je wat richting wesp, die denkt dan dat het regent en zal haar nest gaan opzoeken

5 jaar geleden