Foto: 000Sandra/000-Studio-Sabine-muggen-mug-ongedierte-bestrijden-voorkomen-muggenbeet-behandelen-wegjagen.jpg

Irritant gezoem en rode jeukbulten - muggen zijn irritant: zo kun je ze wegjagen

Dat muggen vervelend zijn, weet iedereen. Daarom dit keer een blog helemaal over muggen. Over wat ze doen, waarom ze het doen en hoe je ze kunt verjagen.

Sandra van Koningshoven

credits illustratie: Studio Sabine

Even wat leuke weetjes over muggen

Muggen komen in allerlei verschillende soorten en maten voor. Maar ze hebben gemeen dat ze allemaal een lang dun lichaam hebben, heel hard kunnen zoemen, zes pootjes hebben en meestal twee antennes op hun hoofd. Elke mug heeft een snuit waarmee ze bloed kunnen opzuigen. In Nederland komen even meer dan dertig soorten muggen voor die steken. Of eigenlijk bijten. Want dat is wat ze doen.

Rode jeukbulten

Mannetjes muggen bijten niet, het zijn de vrouwtjes die zich als Dracula gedragen. Als je door een mug gebeten bent, voel je dat heel snel. Eerst krijg je jeuk en tijdens het krabben op die plek, ontdek je vaak een rode jeukbult. En die kan wel een paar dagen blijven zitten.

NRC-muggen-mug-ongedierte-bestrijden-voorkomen-muggenbeet-behandelen-wegjagen
credits foto: NRC

Ben je allergisch?

Dan reageert jouw immuunsysteem wat heftiger op een muggenbeet. Op jouw huid krijg je dan een veel grotere bult met meer jeuk. Het kan geen kwaad, maar het is natuurlijk wel heel vervelend.

Waarom bijten muggen?

Nu zou je denken dat een mug jouw bloed nodig heeft om van te leven, maar dat is niet helemaal waar. Muggen zijn vegetariër - eten dus geen vlees - en leven van het nectar uit planten. Alleen als een muggenvrouwtje bevrucht is, zal ze bijten: haar lichaam heeft dan eiwitten nodig voor de ontwikkeling van haar eitjes. En die eiwitten haalt ze dan uit het bloed van mensen en dieren. Met een beet, kan ze tot wel driehonderd eitjes leggen. En dat doet ze het liefst in water.

001-Studio-Sabine-muggen-mug-ongedierte-bestrijden-voorkomen-muggenbeet-behandelen-wegjagen
credits illustratie: Studio Sabine

Waar komen muggen het meest voor?

Eigenlijk overal, maar muggen zie je het vaakst in waterrijke gebieden. Woon je aan een sloot of meer? Dan is de kans groot dat jij zomers vaak visite krijgt van de familie Mug. Maar ook het water in dakgoten, lege bloempotten en een plas op straat trekt muggen aan.

Zo hou je muggen op afstand

  • Woon je in zo’n waterrijke omgeving? Dan zijn raam- en deurhorren een must. Dan kan je namelijk heerlijk met je ramen open slapen, zonder dat je ’s morgens wakker wordt met allemaal rode bulten.
  • Zorg dat er geen stilstaand water in je tuin of op je balkon te vinden is. Gooi de gieter dus leeg en hou de dakgoot in de gaten.
  • Als je je tuin moet sproeien, doe dat dan zo vroeg mogelijk in de ochtend en zo dicht mogelijk bij de stam van de plant of de boom. Dan droogt de aarde sneller.
  • Een ventilator boven je bed hangen kan ook wonderen doen. Door de luchtverplaatsing raken muggen gedesoriënteerd en komen minder snel bij je in de buurt als je ligt te slapen.
  • Een klamboe over je bed heen hangen, houdt muggen ook op afstand.
  • Zet citroenplanten en/of lavendel in je tuin en slaapkamer. Muggen houden niet van deze geuren. Een beetje water met kruidnagel erin, schijnt ook te werken.
  • Werkt dit allemaal niet? Dan kun je aan de slag met DEET. Dit middel komt in veel muggensticks en -sprays voor en is bewezen effectief tegen muggen.

Hoe behandel je een muggenbeet?

Allereerst: probeer zo min mogelijk te krabben, want dat maakt het alleen maar erger en kan voor infecties zorgen. Koel je huid met een nat kompres en breng daarna een zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula aan op de plek. En na een paar dagen al ben je van de jeuk en de bult af.

Heb je een heftige reactie na een muggenbeet?

Neem dan altijd even contact op met een arts.

Wist je dat muggen ook heel nuttig zijn?

Nee? Kijk dan snel even naar dit leuke filmpje van NTR.


Succes deze zomer :)

Dit wil je ook lezen!

Zo herken je bijen en wespen
Zo jaag je wespen uit je tuin
Alles over mieren

Reacties
Anderen bekeken ook