Foto: 000-verschillen-wespen-bijen-hommels-verschil-wesp-bij-hommel

De verschillen tussen wespen, bijen en hommels: zo herken je ze

In het voorjaar en de zomer kom je regelmatig een wesp, bij of hommel tegen. Maar hoe hou je ze uit elkaar en wat zijn de verschillen? Ik leg het uit. 

Sandra van Koningshoven

Bang voor wespen

Laat ik eerlijk zijn: ik ben geen fan van die geel-zwarte zoemers tijdens de zomermaanden. Omdat ze zo snel zijn, herken ik niet direct wat er om me heen vliegt en wil ik niets liever dan wegrennen. En dat doe ik ook vaak. Heel tuttig natuurlijk, want in principe doen die beestjes niks. Als je maar rustig blijft.

Ze doodslaan doe ik trouwens nooit, want dat vind ik zielig. En daarbij zijn ze heel belangrijk voor ons en de natuur, want zonder bijen zouden mensen niet eens kunnen overleven op onze aarde.

Wespen, bijen en hommels herkennen

Om deze aardige beestjes eens wat beter te begrijpen vertel ik je hieronder alles over de verschillen tussen wespen, bijen en hommels. Handig: dan herken je meteen wat in je tuin rondvliegt!

BIJEN EN HOMMELS

Honingbijen, wilde bijen, behangersbijen en metselbijen houden niet van vlees en eten alleen maar plantaardig. Echte vegetariërs dus!

1-honingbij-verschillen-wespen-bijen-hommels-verschil-wesp-bij-hommel

Het uiterlijk van een honingbij: een zacht vachtje met zwart en leerbruin

Bijen en hommels herkennen

Je herkent bijen en hommels aan hun harige vacht. Die vacht is hartstikke handig voor ze, want daarmee verzamelen ze stuifmeel. Het verschil tussen bijen en hommels zie je makkelijk: hommels zijn groter en hariger dan bijen.

2-hommel-verschillen-wespen-bijen-hommels-verschil-wesp-bij-hommel

Het uiterlijk van een hommel: warmgeel met een lekkere dikke bontjas

Bijensteek

Omdat er weerhaakjes aan zijn angel zitten kan een bij maar één keer steken. Bij een steek blijft de angel in je huid zitten en gaat de bij dood. Daarom zal een bij je alleen maar steken als het écht-niet-anders-kan. Bij hevig dreigend gevaar dus.

Steek van een hommel

Hommels zijn vrij relaxte beestjes en zullen niet snel steken. Voelen ze zich bedreigd? Ja, dan kunnen ze je wel steken. En omdat aan de angel van een hommel geen weerhaken zitten, kan een hommel meerdere malen steken.

WESPEN

Wespen houden wel van een mals stukje vlees, want ze hebben eiwitten nodig om te overleven. Ze vangen daarom graag andere insecten en rupsen en voeren die aan hun larven.

3-wesp-verschillen-wespen-bijen-hommels-verschil-wesp-bij-hommel

Het uiterlijk van een wesp: kaal en felgeel met zwart

Een wesp herkennen

Wespen hebben geen vacht – ze zijn zo goed als kaal – en hebben een opvallendere kleur geel. Daarmee houden ze andere dieren en vijanden op afstand.

Wespensteek

Een wesp doet niks, zolang je maar niet dicht in de buurt van zijn nest komt, je een bewoner van het nest aanvalt, of als je om je heen gaat slaan. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren, zeker in de zomer. Pijnlijk, maar - als je niet allergisch bent - niet meer dan dat. Het gaat vanzelf weer over. Een wesp kan wel meerdere malen steken, want zijn angel zit vast aan zijn lijfje.

Tip: ben je door een wesp gestoken? Zuig dan zo snel mogelijk het gif eruit (wel uitspugen!) en wrijf de plek schoon met gras of iets anders. Wespen scheiden namelijk een feromoon uit bij de steek, zodat andere wespen jou herkennen als gevaarlijk. Ze zullen je dan sneller nog een keer steken.

Wespen zijn ook heel nuttig!

Maar bedenk altijd dat wij deze beestjes allemaal heel hard nodig hebben. Bijen en hommels zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten en wespen eten veel schadelijke rupsen, vliegen en muggen.

Dit wil je ook lezen!


Zo jaag je wespen uit je tuin

De Waspinator tegen wespen of wespennesten in je tuin

Ongedierte in de lente en zomer voorkomen en bestrijden: alles over mieren

Bedwantsen: dit is de schade die ze aanrichten en zo herken en bestrijd je ze

Last van vlooien? Wat nu?

Alles over slakken in je tuin en moestuin

6 tips tegen zoemende zomerkriebels

credits beeld en informatie: www.bijenclub.nl 

Reacties