Foto: wesp

Wespen verjagen en op afstand houden

Er moet ergens een wespennest in de buurt zitten, dat kan niet anders.Je wilt niet gestoken worden! Wat kun je doen?

Guido van Loon

In de lente zag je al meer wespen dan normaal en het worden er steeds meer. Toen had je er nog geen last van, maar nu worden ze ronduit vervelend. Ze hangen rond op je terras en als je ze wegwuift komen ze vervaarlijk dichtbij.

Liefde komt niet altijd van twee kanten

Je bent vredelievend van aard en hebt respect voor alles wat leeft. Wespen zijn eigenlijk gewoon prachtige insecten, liever doe je ze geen kwaad. Maar als ze er niet voor terugdeinzen om jou of je kind te steken, dan lijkt de liefde niet van twee kanten te komen. Het liefst laat je de beestjes in leven, maar dan moeten ze jou ook met rust laten! En dat… dat lijkt er niet in te zitten.

5.000 boze wespen

Je weet ook dat als je een wesp uit de lucht slaat, haar vriendinnetjes daar niet blij mee zullen zijn. Het feromoon dat vrijkomt bij de gevelde wesp lokt andere wespen. En je weet ook, dat waar ze vandaan komen, er nog duizenden anderen wespen leven. In het nest van een limonadewesp wonen van 5.000 tot mogelijk 7.000 wespen. Je moet er niet aan denken dat die allemaal boos worden! Maar niets doen is ook geen optie. Het is wachten op ongelukken, want de wespen worden met de dag brutaler én agressiever.

Maak je omgeving én jezelf onaantrekkelijk voor wespen

Natuurlijk zijn er dingen die je kunt doen om wespen te verjagen, dan wel op afstand te houden. Dat begint met het continu afgedekt houden van alle eten en drinken buiten op je terras. Het is belangrijk om de tafel(s) steeds goed schoon te maken en afvalbakken goed gesloten te houden. Het is ook verstandig om gevallen fruit van bomen steeds direct op te rapen en te bewaren, dan wel weg te gooien als het is aangetast. Het kan tevens helpen geen al te fleurige kleding te dragen en geen zoete luchtjes op te doen.

Wespen op afstand houden met geuren

Wespen houden van zoete, maar niet van kruidige luchtjes. Kruidnagel in azijn of gestoken in een citroen, koffie die je in brand steekt, een bordje gesnipperde ui: het zijn allemaal geuren die wespen mogelijk op afstand houden. Verder kun je natuurlijk met een wespenval werken. Hang die dan wel op een plek waar je géén wespen wilt hebben. In een wespenval doe je zoete vloeistof (siroop), desnoods met een scheutje alcohol. Daar komen de wespen gegarandeerd op af. Zo kun je er enkele tientallen per dag vangen.

Wat als het niet lukt om wespen te verjagen?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je alles geprobeerd hebt, maar dat je de wespenplaag niet onder controle krijgt. Je kunt niet eens meer buiten zitten! Dat wil je natuurlijk ook niet. Er zit dan maar één ding op en dat is een gecertificeerde wespenbestrijder inschakelen. Jouw lokale vakman komt je graag helpen. Hij helpt je van je wespenoverlast af en redt zo in één klap je zomer!

Reacties