Foto: 000Sandra/000-Leukegeit-fruitvliegjes-val-maken-bestrijden-in-huis-voorkomen-fruit-vlieg-fruit-fly-kitchen.jpg

Overlast van fruitvliegjes? Met deze simpele tips kun je ze verjagen

Elk huishouden heeft in de zomer - en soms ook in de winter - last van fruitvliegjes. Wil je van ze af? Maak dan zelf een val of volg deze handige tips op.

Sandra van Koningshoven

Fruitvliegjes in de keuken

Zodra het warmer wordt heeft iedereen wel eens fruitvliegjes in huis. Vooral in de groenbak en in de keuken. Dat is logisch, want fruitvliegjes zijn gek op beschimmeld en rottend voedsel, zoals fruit met rotte plekken en etensresten op gebruikt servies.

Hier komen fruitvliegjes op af

1-Pier1-fruitvliegjes-val-maken-bestrijden-in-huis-voorkomen-fruit-vlieg-fruit-fly-kitchen
Beschimmelde groenten
Fruit met rotte of beschimmelde plekken
Glazen met daarin wijnresten of vruchtensap
Planten en kruiden met dorre bladeren
Verwelkte bloemen
Bedorven voedsel
Koffiedik
Gebruikte koffiepads en theezakjes

Voorkom een fruitvliegjesplaag

Dat er af en toe wat fruitvliegjes in je groenbak bivakkeren, is natuurlijk niet zo erg. Maar in huis zijn fruitvliegjes wél vies en vervelend. Zeker als het een plaag wordt. Maak het daarom onaantrekkelijk voor fruitvliegjes en zorg voor een schone omgeving.

Tips tegen fruitvliegjes in huis
2-HouseBeautiful-fruitvliegjes-val-maken-bestrijden-in-huis-voorkomen-fruit-vlieg-fruit-fly-kitchen

  • Gooi etensresten direct in de groenbak en niet in de prullenbak in de keuken. Allereerst natuurlijk omdat afvalscheiden goed is voor het milieu, maar ook omdat je zo minder kans hebt op een fruitvliegjesplaag. Zie je toch fruitvliegjes bij je prullenbak? Maak hem dan even schoon en geef hem een frisse nieuwe zak.
  • Laat overrijp of fruit met beurse plekken niet op de fruitschaal liggen, maar gooi het in de groenbak of maak er een smoothie van. Bewaar zacht fruit - zoals peren, appels en aardbeien zoveel mogelijk in de koelkast.
  • Hou de plekken waar je eet, drinkt of waar je eten maakt, goed schoon. Gebruik geen allesreiniger met de geur van fruit (ook geen citroen!), want dat vinden fruitvliegjes juist lekker. Kies liever voor een neutrale geur of iets met eucalyptus- of lavendelgeur.
  • Pak elke dag een schoon aanrechtdoekje of sponsje en gooi ook de afwasborstel af en toe eens in de vaatwasser. Heb je geen vaatwasser? Zet de afwasborstel regelmatig even in een glas of beker heet (niet kokend) water met afwasmiddel.
  • Geen zin om meteen af te wassen na het eten? Spoel gebruikt servies en vieze glazen dan in elk geval even af. Ook als je een vaatwasser hebt en die niet meteen aanzet.

    3-DogtownPizza-fruitvliegjes-val-maken-bestrijden-in-huis-voorkomen-fruit-vlieg-fruit-fly-kitchen
  • Fruitvliegjes houden niet van de geur van basilicum, salie, dille, kruidnagel, knoflook en lavendel. Leg daarom wat kruiden of knoflook tussen je fruit of zet wat basilicum- of lavendelplantjes in je keuken. De fruitvliegjes blijven dan lekker weg en het staat nog gezellig ook!

Zelf een fruitvliegjes val maken

Dit supermakkelijke trucje werkt een beetje hetzelfde als een wespenval. Pak een bakje of potje met deksel en doe hier wat honing in, wat overrijp fruit of limonadesiroop. Prik een klein gaatje in het deksel. De fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van de inhoud van het bakje, kruipen erin en kunnen daarna niet meer naar buiten. Probleem opgelost!

Oh ja, zet het bakje neer op de plek waar je het minst last hebt van fruitvliegjes. Je wilt ze natuurlijk niet naar de keuken lokken.

Als je al deze tips elk jaar weer opvolgt, heb je straks geen last meer van die vervelende fruitvliegjes. Succes!

Nog meer handige tips!

Zo kun je mieren voorkomen en bestrijden

Bedwantsen: zo herken en bestrijd je ze

Alles over slakken in je tuin

Reacties