Foto: tuin-voorjaar-lente-zomer-tips-schoonmaken-klaar-snoeien-gras-maaien-onkruid-ongedierte

Je tuin klaar voor de lente en een heerlijke zomer: de voorbereiding

Met mijn checklist en handige tips heb je in het voorjaar en de lente geen omkijken meer naar je tuin. Je hoeft er alleen nog maar van te genieten!

Sandra van Koningsbruggen

foto: pinterest

Hoera, het is lente!

Het is je vast niet ontgaan: de eerste hoge temperaturen zijn een feit! Dat betekent dat je heel binnenkort weer volop kunt genieten van het buitenleven. Er lekker op uit met je gezin, terrasjes pakken en natuurlijk heerlijk relaxen in je eigen tuin. Maar dan moet je tuin wel lente klaar zijn natuurlijk.

Ik zelf ben nog niet zover: mijn tuintegels hebben een schoonmaakbeurt nodig, er woekert hier en daar nog wat onkruid en er staat nog maar weinig in bloei. De handen uit de mouwen dus! Heeft jouw tuin ook nog wat liefde en aandacht nodig?

Met deze 6 tips is jouw tuin straks klaar voor een heerlijk voorjaar!

bron-rijnhoven-pot-tuin-voorjaar-lente-zomer-tips-schoonmaken-klaar-snoeien-gras-maaien-onkruid-ongedierte

foto: Rijnhoven

Een goede voorbereiding is het halve werk

Dit zijn misschien wel de minst leuke klusjes, maar ze zijn wel het meest lonend. Want als je deze zes stappen elk jaar goed doorloopt, hoef je je tuin in de maanden erna alleen maar bij te houden. En dat scheelt veel tijd, die je dan weer kunt besteden aan relaxen en genieten van je eigen mooie tuin.

Tip 1. tuintegels schoonmaken

Heb je veel groene aanslag op je tuintegels en wil je snel resultaat? Gebruik dan een hogedrukreiniger. Het water wordt met heel veel kracht op de tegels gespoten, waardoor de aanslag snel en grondig wordt verwijderd.

Groene zeep is een eeuwenoud middel en een effectieve en milieuvriendelijke manier om je tegels te reinigen. Los het op in een emmer heet water, verdeel het met een harde bezem over je tuintegels en laat het even inwerken. Daarna wegspoelen met ruim water en je tegels zijn weer als nieuw.

bron-Bestrating.nl-tuin-voorjaar-lente-zomer-tips-schoonmaken-klaar-snoeien-gras-maaien-onkruid-ongedierte

Ook zo’n handig middel voor schone tuintegels: natuurazijn. Veeg je terras schoon en meng 1 deel azijn met 3 delen water in een plantenspuit en besproei de groene delen ermee. Lekker laten intrekken en je zult zien dat de groene aanslag vanzelf verdwijnt.

Mos en algen verwijder je heel simpel van je tegels: giet er kokend water overheen, veeg de losse delen weg en krab de achtergebleven resten weg met een krabbertje.

Tip 2. onkruid verwijderen

bron-Florum-tuin-voorjaar-lente-zomer-tips-schoonmaken-klaar-snoeien-gras-maaien-onkruid-ongedierte

foto: Florum

Wortelonkruid
is het lastigste soort onkruid om te verwijderen. De naam zegt het al: dit onkruid zit namelijk tot diep in de grond geworteld. Je kunt de plantjes dan wel makkelijk uit de grond trekken, maar de wortels laten altijd sporen achter. En daardoor groeien ze weer gezellig terug! De beste en milieuvriendelijkste remedie tegen dit onkruid is gewoon regelmatig weghalen, goed vegen en af en toe inspuiten met schoonmaakazijn. Dan blijft je tuintje het mooist.

Tip 3. gras maaien

Al ver voordat het echt warm wordt, begint gras al te groeien. Bij een graad of 6 begint het groeiproces namelijk al. En aangezien het elk jaar eerder warm wordt, moet je elk jaar ook eerder beginnen met het onderhoud van je gazon.

bron-Regio-Tuinhuis-tuin-voorjaar-lente-zomer-tips-schoonmaken-klaar-snoeien-gras-maaien-onkruid-ongedierte

foto: Regio-Tuinhuis

Tip 4. je gazon bemesten

Heb je het gras gemaaid? Dan is het klaar om te bemesten. Het ideale moment daarvoor is vlak voor een regenbui, want dan trekt de mest het snelst in je gazon. Check daarom altijd even Buienradar voordat je begint.

Tip 5. snoeien

Je planten en heesters blijven het mooist, als je een aantal belangrijke basisregels hanteert. Allereerst: gebruik altijd goed scherp snoeigereedschap. Want door bot gereedschap ontstaan er rafels bij de snoeiwond en dat is niet goed voor je planten. En daarna: beslis vooraf welke vorm de stuik moet hebben, haal over elkaar groeiende takken weg, knip oude takken van heesters zoveel mogelijk terug en snoei nooit tijdens vorst.

Tip 6. bollen planten voor een fleurige zomer

bloembollen-pot-tuin-voorjaar-lente-zomer-tips-schoonmaken-klaar-snoeien-gras-maaien-onkruid-ongedierte

foto: Pinterest

Als je in de zomer volop wilt genieten van een bloeiende tuin, dan moet je in het voorjaar beginnen met de bollen planten, of in elk geval als de kans op nachtvorst voorbij is. Plant de bollen zoals jij het wil: in een border, in groepjes, tussen het gras van je gazon of op je terras in een mooie bloembak. Bloembollen planten is trouwens heel makkelijk: maak de aarde goed los, graaf een ondiep gaat en leg de bol erin. Gedurende de eerste tijd geef je ze lekker vaak water, want dan groeien ze het best. Het enige wat je daarna hoeft te doen, is wachten en later genieten van je prachtige tuin.

Een heerlijk frisse en vrolijk bloeiende tuin

bron-Hippetuin-tuin-voorjaar-lente-zomer-tips-schoonmaken-klaar-snoeien-gras-maaien-onkruid-ongedierte

foto: Hippetuin

Als je deze stappen doorloopt, geniet je straks van een heerlijk frisse en vrolijk bloeiende tuin. Zin om nog even door te pakken? Hou mijn blogs dan in de gaten, want binnenkort verschijnt mijn nieuwe blog 'Je tuin klaar voor de lente en een heerlijke zomer: de finishing touch'. 

Dit vind je ook interessant!

Ongedierte bestrijden en voorkomen: alles over slakken in je tuin en moestuin

De Waspinator tegen wespen of wespennesten in je tuin

Ongedierte in de lente en zomer voorkomen en bestrijden: alles over mieren

Bedwantsen: dit is de schade die ze aanrichten en zo herken en bestrijd je ze

Reacties