Foto: 2019-04/onrkuidverwijderen.jpg

Vier tips voor het voorkomen en verwijderen van onkruid

Onkruid wil je het liefst niet in de tuin. Hoe voorkom je onkruid en als je het toch in je tuin hebt hoe kom je er vanaf?

Jaimy van de Wal

Onkruid is erg vervelend en wil je natuurlijk niet in de tuin hebben. Er zijn verschillende manier om onkruid te voorkomen en te verwijderen. Hier vind je de vier tips die het beste werken!

Bedekken

Om onkruid te voorkomen tussen tegels en onder grind is er een handig trucje. Voordat je tegels neerlegt, plaats je om eerst een anti-worteldoek. Door dit doek kan er geen gras of onkruid groeien. Zodra de tegels liggen, is het slim om regelmatig voegzand in te vegen. Dit komt tussen de voegen waardoor het moeilijk wordt voor onkruid om te groeien.

Onkruid tussen de planten is ook vervelend. Om het onkruid op deze plek te bestrijden kun je een paar dingen doen. Je kunt bodembedekkers planten, dit zijn kleine plantjes die laag op de grond groeien en dicht bij elkaar staan. Hierdoor heeft het onkruid geen kans om te groeien. Ook kun je de grond bedekken met boomschors, cacaodoppen of houtsnippers. Deze natuurlijke producten houden het zonlicht tegen waardoor het ook weer moeilijk wordt gemaakt voor onkruid om te groeien.

Heet water

Gebruik maken van kokend water is een prima alternatief voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Als je kokend water op het onkruid gooit, beschadigt de plant en blijft het een tijdje weg. Met genoeg kokend water raken ook de wortels beschadigd waardoor het onkruid helemaal niet meer terugkomt.

Schoffelen

Regelmatig de tuin schoffelen voorkomt veel onkruid. Omdat bijna al het onkruid éénjarig is groeit het ook niet terug. Als er toevallig een plant tussenzit die wel meerjarig is kun je deze het best weghalen door de wortels volledig te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een wortelsteker.

Wegvegen

De beste manier om van onkruid tussen de tegels af te komen is door het zelf weg te halen met een onkruidborstel. Doordat je het onkruid als het ware ‘wegborstelt’ neem je de wortels mee en is de kans erg klein dat het terug groeit.

Hopelijk helpen deze vier tips om jouw tuin helemaal onkruidvrij te maken, zodat je lekker kan genieten van de warme zomer!

Als je echt wilt weten wat je per onkruidsoort moet doen om het te verwijderen heeft De Tuinen van Appeltern een handige lijst staan op hun website.

Reacties