Je tuin klaar voor de lente in 7 stappen

Het is lente! Dat betekent dat je meer tijd doorbrengt in je tuin. Lekker genieten van de eerste zonnestralen of de eerste barbecue van het jaar houden.

Guido van Loon 11 Maart 2022

Dat betekent wel dat je tuin lenteklaar moet zijn. Hoe je dat kunt doen in een paar simpele stappen lees je hier.

Stap 1: Opruimen

In de herfst en de winter heeft je tuin veel moeten doorstaan. Regen, storm en misschien wel een flinke vorstperiode. Grote kans dus dat je tuin een flinke puinhoop is. Begin daarom eerst met opruimen. Gooi alles weg wat los ligt en verweerd is. Losse blaadjes, takken en ander afval? Haal je container erbij en gooi alles erin.

Stap 2: Onkruid verwijderen

Na de winter vind je waarschijnlijk veel mos en onkruid tussen je tegels. Onkruid tussen je tegels kun je eenvoudig verbranden met kokend water of een gasbrander. Het onkruid komt hierdoor los te zitten waardoor het makkelijk te verwijderen is. Je kunt er ook strooizout overheen gooien en daarna water over gieten. Ook zo kun je het onkruid daarna makkelijk tussen de tegels verwijderen. 

Stap 3: Snoeien

Als je tuin is opgeruimd kun je beginnen met het echte werk. Begin met het snoeien van de struiken en bomen. Door te snoeien kunnen de planten en bomen in je tuin beter groeien. Door de oude takken te snoeien krijgen je planten een nieuwe boost. Daarnaast creëer je meer ruimte in je tuin, vaak heb je na de winter te maken met veel overhangende takken. Heb je die gesnoeid, dan geniet je daarna van meer ruimte en licht in je tuin. 

Stap 4: Maaien en schoffelen

Nu het tuinafval verwijderd is en je flink gesnoeid hebt is het tijd om de grond om te schoffelen en eventueel het gazon te maaien. Het is belangrijk om de grond in de borders goed te schoffelen, zo krijgen de wortels weer voldoende zuurstof en meer ruimte om water op te nemen. Als je bezig bent met de borders kun je ook beginnen met het harken en het maaien van het gazon. Zodra de temperatuur boven de 5 graden komt begint het gras te groeien, daarom is begin april is de beste maand om je tuin klaar te maken voor de lente. Is je gras niet mooi meer en heb je veel last van kale plekken, zaai deze plekken dan opnieuw in.

Stap 5: Groene aanslag verwijderen

Na de winter zie je vaak groene aanslag op de tegels. Deze groene aanslag kun je het beste verwijderen met schoonmaakazijn. Aan een emmer met 1 liter schoonmaakazijn en 1 liter water heb je genoeg om de hele bestrating mee te schrobben. Er zijn ook chemische middelen op basis van chloor waarmee je de groene aanslag kan verwijderen. Deze middelen zijn slecht voor de natuur, daarom kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken.

Stap 6: Planten

Nu alles weer netjes schoon is en de borders geschoffeld zijn, kun je beginnen met het leuke werk. Tijd om bloemen en planten uit te kiezen om je tuin op te fleuren. Zaai je borders in met bloemen en planten die jij mooi vindt. Je kunt ook een paar mooie potten gebruiken. Planten die het altijd goed in de tuin doen zijn viooltjes, narcissen en irissen. 

Stap 7: Bemesten

Om de groei van het gras sneller te laten verlopen, is het aan te raden om het te bemesten. Dit kun je doen nadat je het gras gemaaid hebt. Het beste kun je bemesten voordat het gaat regenen. Door de regen trekt de mest namelijk beter en sneller in de grond. Bemest je gazon ook niet te vaak, te veel bemesting is niet goed.

Of: schakel een hovenier in

Wil je je tuin op een professionele manier lenteklaar laten maken? Dan kun je ook een hoveniersbedrijf inschakelen. Een hovenier kan opnieuw structuur in je tuin aanbrengen. Het is een goed idee om een hovenier in te schakelen wanneer je tuin flink verwaarloost is. Als je tot je knieen in het onkruid staat en je de oorspronkelijke elementen van de tuin niet meer ziet is het verstandig om je tuin professioneel op te knappen. Ben je op zoek naar een professioneel hoveniersbedrijf, kijk dan eens op de website van Geerts & Groenedaal Hoveniersbedrijf.

 

Reacties