Foto: 2021/winter-tuin-onderhoud-tips.jpg

Tips voor het onderhouden van jouw tuin in de winter

Nu het winter is, is de perfecte tijd aangebroken om tuinklussen weer eens op te pakken. Onderhoud aan jouw tuin kan tenslotte nooit kwaad.

Guido van Loon

Wil jij weten hoe je jouw tuin het beste kunt onderhouden? Wij geven je in dit artikel de beste tips!

Onkruid weghalen

Aangezien we lang niet altijd een koude winter hebben in Nederland, groeien planten en bloemen vaak gewoon door. Echter niet alleen planten en bloemen, maar ook onkruid.

Grote kans dus dat ook het onkruid in jouw tuin in de winter gewoon tevoorschijn komt. Des te belangrijker is het dat je dit direct weer weghaalt. Let erop dat als je dit doet je niet alleen het zichtbare deel van het onkruid verwijdert, maar ook de wortels. Zo voorkom je dat het onkruid binnen no time weer terugkomt.

Snoeien

Als er een goede periode is om de bomen in je tuin te snoeien, is het de winter wel. In de winter neemt de sapstroom bij bomen namelijk flink af. Dit maakt het makkelijker om jouw boom te snoeien. Let er wel op dat je jouw bomen niet gaat snoeien als er de eerstvolgende dagen vorst wordt verwacht. Op deze manier kan de boom namelijk niet goed herstellen en kan het schade aanrichten.

Onderhoud van gazon

Heb je een gazon? Dan is het belangrijk om deze in de winter ook goed te onderhouden. Gras blijft groeien tot een temperatuur van 5 tot 6 graden. Het is daarom goed om tot die tijd het gazon goed te blijven onderhouden. Hoe je dit het beste kunt doen? Door het gras niet al te kort te maaien. Als je dit wel doet bestaat de kans dat als het echt koud gaat worden in de winter, het gazon te kaal wordt.

Groenafval

Als je druk bezig bent met het onderhoud van je tuin, is de kans groot dat het een flinke troep wordt. Iets dat hierbij enorm kan helpen, is het gebruiken van een groenafval container. In zo’n container kunnen grote hoeveelheden snoeiwerk, beplanting en andere GFT worden afgevoerd. Wanneer je gebruikt maakt van een groenafval container, zal de afval op een duurzame manier worden verwerkt.

Bescherm je planten

Niet iedere plant kan tegen de winterse kou. Om te voorkomen dat jouw planten het niet overleven, kan het een goed idee zijn om bepaalde planten van buiten naar binnen te verplaatsen. Planten in een pot bijvoorbeeld lopen een groot risico op schade. Deze kun je daarom beter naar binnen verplaatsen. Planten die op een beschutte plaats of in de volle grond staan, hebben vaak in de winter wel een iets grotere overlevingskans. Bekijk daarom goed welke plannen het beste naar binnen verplaatst kunnen worden en welke je kan laten staan.

Sluit de buitenkraan af

Ben je voor je gevoel voorlopig weer even klaar met tuinonderhoud? Een ding dat je echt niet mag vergeten, is om ook je buitenkraan af te sluiten. Dit is iets dat vaak nog vergeten wordt en dit kan vervelende gevolgen hebben. Wanneer je de buitenkraan in de winter niet afsluit, kan het namelijk zo zijn dat het water in de leidingen bevriest. Dit kan als gevolg hebben dat de leidingen springen. Hier zit je natuurlijk absoluut niet op te wachten, dus het is goed om deze tip in je achterhoofd te houden. Sluit de buitenkraan af en zorg ervoor dat er geen water meer staat in de leidingen.

 

Als je bovenstaande tips opvolgt, weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan om jouw tuin winterproof te maken. Kom maar op met die kou!

 

Reacties