Met deze tips hou je jouw hond, kat, konijn of ander huisdier lekker koel tijdens warme dagen in het voorjaar en de zomer.
In ons kleine kikkerlandje is het altijd afwachten wat het weer in het voorjaar en de zomer doet. Zo kan het weken achter elkaar regenen, maar de laatste jaren kunnen we steeds vaker rekenen op lekker warm en zomers weer.
Ik vind het heerlijk, want de zomer brengt allemaal leuke dingen met zich mee: vakantie, terrasjes pakken, naar het strand, barbecueën en gezellige festivals. En als het me even te warm is, neem ik een frisse duik en pak ik daarna een lekker koud drankje in de schaduw.
Zij hebben namelijk bijna geen zweetklieren en hun lichaam koelt daarom niet zo snel af als dat van ons. Warmte kan daarom voor problemen zorgen. Als het buiten warm is, moet je dus extra maatregelen nemen om het voor je huisdier zo comfortabel en koel mogelijk te maken.
Met deze 6 tips maak je het een stuk makkelijker voor je huisdier:
Net als voor jou, is het voor een dier heel erg belangrijk om goed te drinken. Zeker in de zomer. Zorg daarom altijd voor voldoende vers drinkwater in en om het huis. Niet elk dier drinkt even goed en vaak. Maak het daarom aantrekkelijk voor ze en zet meer en grotere waterbakken neer of een drinkfontein. Je kunt daarbij ook extra water aan hun natvoer toevoegen.
Het water dagelijks - of liever meerdere malen per dag - verversen is trouwens altijd belangrijk. In water dat te lang stilstaat, kan namelijk Giardia ontstaan: een heel nare parasiet waar je huisdier flink ziek van kan worden.
Om het binnen lekker koel te houden, kun het beste de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houden. En doe de gordijnen dicht, zodat fel zonlicht buiten blijft. In je tuin kun je ook heel gemakkelijk schaduwplekken maken. Hang het zonnescherm uit, span een laken of zet een parasolletje op. Niet alleen fijn voor je dier, maar het staat ook nog eens hartstikke gezellig.
En hokken en kooien zet je natuurlijk nooit in de zon. Altijd in de schaduw. Wil je voor wat extra verkoeling zorgen? Gooi dan een wit laken over het hok. Dat maakt het hok namelijk extra koel.
Manden en dekentjes, onze huisdieren houden er enorm van omdat ze zo lekker warm zijn. Maar in de zomer heeft je dier natuurlijk niets aan fleece of pluche. Veel te warm. Leg daarom altijd een katoenen (hand)doek op de favoriete ligplaatsen van je dier.
Extra fijn zijn koelmatten. Die schaf je al voor een klein prijsje aan en zorgen voor een heerlijk koele slaapplaats.
Honden vinden het vaak heerlijk om lang te wandelen en lekker te rennen en spelen. Maar als het buiten warm is, is dat niet verstandig. Asfalt, tegels en zand worden namelijk heet en de voetzolen van jouw trouwe viervoeter kunnen daar niet goed tegen. Laat je hond daarom korter uit (liefst als het wat is afgekoeld buiten), laat hem of haar een lekkere duik nemen en doe vooral heel-erg-rustig-aan.
Dat water drinken goed is voor elk dier, vertelde ik net al. Maar je kunt je hond, kat, konijn of ander knaagdier ook blij maken door ze nat te maken. De meeste van hen vinden het heerlijk als je hun kopje, hals, oren en poten een beetje natmaakt met water.
Gebruik absoluut geen grote hoeveelheden of ijskoud water, want heeft een averechts effect en is gevaarlijk. Doordat hun bloedvaten dan samentrekken, kan het dier dan nog sneller oververhit raken.
Het volgende kan ik niet vaak genoeg zeggen: laat je dier nooit alleen achter in een auto! Zelfs niet voor een paar minuten of met een raam op een kier. Een auto warmt namelijk ontzettend snel op. Probeer het zelf maar eens vol te houden. Het is niet te doen, echt niet! Dit geldt trouwens ook voor een tent, caravan of zolder.
Dus check altijd even waar je dier is, als je van huis gaat.
Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?
De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open.
Eerste hulp aan een oververhit dier
Breng je dier direct naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kan je nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Nogmaals: gebruik geen ijskoud water, want daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan snelle hartslag en ademhaling en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!
Hier vind je het mooiste van het mooiste voor je hond of kat.