Foto: verbouwen-woning-tips

Waar moet je aan denken als je wilt verbouwen?

Voor een renovatieproject is het verstandig een apart plan te maken. Wij leggen je waar je aan moet denken als je gaat verbouwen.

Guido van Loon

Je kunt bij verbouwen in huis aan verschillende zaken denken. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van laminaat, het plaatsen van kunststof kozijnen, luxe buiten- en binnendeuren, het plaatsen van dakkapellen, dak- en gevelisolatie, maar bijvoorbeeld ook een aanbouw. Dit loopt uiteen van een serre tot een garage tot het bewoonbaar maken van je kelder.

Isoleren populaire verbouwing

Bovenaan de lijst van gewenste verbouwingen in en rondom het huis staat isolatie. Bij slecht geïsoleerde huizen ‘lekt’ de warmte als het ware weg, vooral via ramen, deuren, muren, het dak en de begane grond. Isoleren vermindert het warmteverlies en verbetert het warmtecomfort. In een slecht geïsoleerde woning verstookt men ongeveer 2.150 m3 gas voor verwarming, in een goed geïsoleerd huis is dat slechts 700 m3. Bij isolatie van je woning kun je denken aan gevelisolatie, dakisolatie (zeer effectief), vloerisolatie en isolerende beglazing. Het kan dus geen kwaad aandacht te besteden aan energievriendelijke maatregelen bij verbouwing of renovatie. Let wel altijd op een gezond binnenklimaat. Een goed geïsoleerde woning vraagt namelijk om goede en bewuste ventilatie. Anders ontstaat een grote kans op vocht en schimmelvorming. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid, ook de kwaliteit van het huis gaat ermee achteruit.

-> Ontdek hier meer isolatietips

De mogelijkheden per verbouwing

Voor een verbouwing moet je veel keuzes maken. Op MilieuCentraal  vind je per type verbouwing een compleet overzicht van alle keuzemogelijkheden. Niet alleen informatie over de soorten isolatiemateriaal, maar ook prijzen, terugverdientijd en milieueffecten van het materiaalgebruik vind je hier terug.

Let hierop bij het zoeken naar een aannemer

1. Schrijf voor jezelf punten op waaraan het verbouwde onderdeel moet voldoen.
2. Vraag bij je gemeente de voorschriften van het Bouwbesluit aan, dan ben je goed op de hoogte van alle mogelijkheden en beperkingen.
3. Betrek je buren in een vroeg stadium bij je plannen, zodat er geen bezwaar wordt gemaakt op je bouwaanvraag op het moment dat deze bij de gemeente ter inzage ligt.
4. Vraag bij meerdere bouwbedrijven om een prijsopgave. Drie is een goed uitgangspunt.
5. In een (ver)bouwproces is het belangrijk dat het klikt tussen opdrachtgever en bouwer. Waak ervoor dat niet alleen de prijs van een offerte van doorslaggevend belang is.
6. Zorg voor een schriftelijke overeenkomt met een duidelijke omschrijving van de klus; welke werkzaamheden behoren bij de klus, wat kost eventueel meerwerk, hoe groot zijn de stelposten? Stelposten zijn voorlopig aangenomen kosten die nog niet nauwkeurig zijn vast te stellen, omdat de klant nog nader zijn definitieve keuze moet bepalen. Te denken valt aan zoals stucwerk, hang- en sluitwerk.
7. Zorg ervoor dat de betalingsregeling op papier staat. De meeste mensen betalen in gedeelten. Het laatste gedeelte wordt betaald als de klus helemaal geklaard is.
8. Vraag naar garantievoorwaarden.

Voorkom verbouwingsstress

Tot slot nog een tip: voorkom verbouwingsstress! Houd een logboek bij; voor jezelf, maar houd ook de werkzaamheden van de aannemer bij. Zo kun je gemakkelijk terugvinden wanneer er welke werkzaamheden zijn verricht. Zo is er achteraf geen discussie mogelijk over meerwerk of de invulling van stelposten.

Reacties