Foto: isolatie-woning-mogelijkheden

Zo kun je je huis goed isoleren

Gevelisolatie heeft diverse voordelen. Zo zorgt het ervoor dat het verlies van warmte naar buiten vermindert. Hier lees je over de soorten isolatie.

Guido van Loon

In een goed geïsoleerde woning is het prettig wonen. In de winter blijft het behaaglijk warm, in de zomer is het heerlijk koel. Bovendien vermindert de tocht in huis aanzienlijk en wordt de kans op vochtproblemen veel kleiner. Bij isolatie van woning gaat het al snel over gevelisolatie. We maken hierbij een onderscheid tussen binnenisolatie, buitenisolatie en spouwmuurisolatie. De terugverdientijd van het plaatsen van gevelisolatie varieert van ongeveer drie jaar (spouwmuurisolatie) tot meer dan twintig jaar (isoleren van buitengevel). Dit is uiteraard ook afhankelijk van hoeveel je wilt uitgeven als je isolatiemateriaal gaat kopen.

Isoleren in je woning

Het isoleren van de binnenzijde van de gevel gebeurt door middel van het plaatsen van een voorzetwand. Tussen de oude en de nieuwe wand komt dan isolatiemateriaal. De investering is relatief laag en in circa drie jaar weer terugverdiend. Deze methode is dus relatief goedkoop, nadeel is echter dat er minder energie mee bespaard wordt dan bij het isoleren van de buitengevel. Dat komt doordat er aan de binnenzijde meer obstakels zijn die niet eenvoudig geïsoleerd kunnen worden. Er moet dan het één en ander aangepast worden aan de elektriciteitsvoorzieningen binnenshuis, zoals de wandcontactdozen. Daarbij komt nog dat de werkzaamheden in huis uitgevoerd moeten worden. Deze kunnen daar de nodige hinder veroorzaken. Het is aan te raden om bij binnenisolatie te kiezen voor een relatief dun materiaal dat voldoende isoleert. Dit geeft minder ruimteverlies en is eenvoudiger aan te brengen bij de kozijnen. Let er goed op dat het materiaal nauwkeurig aangebracht wordt en pas hierbij op voor eventuele vochtproblemen. Die kunnen met name optreden bij de aansluiting op de binnenmuur, de vloer en het plafond. Het is verstandig om materiaal te gebruiken waarop een dampremmende laag is aangebracht. Let erop dat die laag naar de binnenkant van de kamer is gericht.

Isoleren aan de buitenkant van je woning

Woningen zonder spouwmuren, met een zogenaamde steensmuurconstructie, kunnen het beste geïsoleerd worden met een gepleisterd buitengevelisolatiesysteem. Dit isolatiesysteem is echter ook toepasbaar bij woningen met een spouwmuur of bij gevels die aan een opknapbeurt toe zijn. Bij het isoleren van de buitenzijde van de gevel wordt een laag isolatiemateriaal op de buitenzijde van de muren aangebracht. De isolatielaag wordt vervolgens afgewerkt met pleisterwerk of een ander type gevelbekleding. Deze manier van isoleren levert veel energiebesparing op, maar is ook het duurst. Dat komt omdat het een arbeidsintensieve klus is, met hoge materiaalkosten. Buitenisolatie is het meest efficiënt omdat deze manier van isoleren voor een ‘warme gevel’ zorgt. Door het isolatiemateriaal aan de buitenkant van het gebouw te plaatsen, valt de meeste warmte te besparen. De gevels worden meestal afgewerkt met pleisterwerk of andere gevelbekleding. Hierdoor krijgt de hele gevel weer een frisse aanblik. Deze aanpak betekent tevens dat het aanzicht van de woning verandert. Doorgaans heb je hiervoor dan ook een omgevingsvergunning nodig. Het beste kun je hier dan ook een professional voor inschakelen, bijvoorbeeld Isolatienoord.nl.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is de combinatie van een binnen- en een buitenmuur met een smalle luchtruimte daartussenin. Deze ruimte, de spouw, kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Een voordeel van spouwmuurisolatie is dat het meestal binnen één dag geregeld is en slechts één keer voor de levensduur van het huis hoeft te gebeuren. Daarnaast verdien je je investering snel terug, doordat er flink bespaard wordt op de stookkosten. Bovendien heb je minder last van buitengeluiden. Spouwmuurisolatie is voornamelijk interessant voor woningen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1975. Oudere woningen hebben geen spouw en bij nieuwere woningen zijn de spouwmuren vaak al geïsoleerd. Belangrijk bij deze methode is om goed in de gaten te houden dat het voegwerk, het dak en de goten in orde zijn. Zo voorkom je dat regenwater in de spouw loopt en het isolatiemateriaal aangetast wordt.

Hoe weet je of je woning al geïsoleerd is?

Vaak is het bij een bewoner niet bekend of de woning volledig geïsoleerd is. Een isolatiebedrijf kan hierbij uitkomst bieden. Zij kunnen vaststellen of er gevelisolatie aanwezig is en of deze van goede kwaliteit is. Het bouwjaar van je woning geeft echter een goede indicatie; ook bouwtekeningen en informatie over eventuele eerdere verbouwingen kunnen inzicht geven.

Bouwjaar voor 1920

Woningen die voor 1920 gebouwd zijn, zijn tijdens de bouw niet geïsoleerd. In veel van deze huizen is later gevelisolatie aangebracht door middel van na-isolatie. Een voorbeeld hiervan is een voorzetwand tegen de binnenkant van de buitenmuur. Woningen uit deze periode hebben geen spouw in de buitenmuur.

Bouwjaar 1920 tot en met 1975

Woningen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, hebben meestal een gevel met een spouw die bij de bouw niet is geïsoleerd. Een deel van de buitenmuren uit deze periode zijn later wel na-geïsoleerd. In veel gevallen is de spouw opgevuld met isolatiemateriaal – spouwmuurisolatie dus.

Bouwjaar 1976 tot en met 1988

Gevels van woningen gebouwd in de periode 1976 tot 1988 zijn tijdens de bouw al geïsoleerd. De kwaliteit van deze isolatie is echter beperkt. Een deel van de woningen heeft later de gevelisolatie alsnog verbeterd (na-isolatie).

Bouwjaar 1989 en later

In de gevels van huizen uit bouwjaar 1989 of later, zit standaard isolatie; meestal is dat spouwmuurisolatie. Hoe nieuwer de woning, des te beter de gevelisolatie.

Je woning is niet goed geïsoleerd - en dan?

Woningen die vóór 1975 gebouwd zijn, zijn dus over het algemeen niet goed geïsoleerd. Dit leidt tot hoge stookkosten, meer dan de helft van de aangevoerde energie verdwijnt naar buiten. Het alsnog isoleren, het zogenaamde na-isoleren, is dan ook erg belangrijk. Na-isolatie is het achteraf isoleren van onder meer de gevel. Een voorbeeld van na-isolatie is, zoals gezegd, het isoleren van spouwmuren. Hiermee kan aanzienlijk op de stijgende energiekosten worden bespaard. Door de gevels van een huis te isoleren kan, afhankelijk van de situatie, op jaarbasis tussen de 225 m3 en 325 m3 gas worden bespaard. Dat is een bezuiniging van circa 10 tot 15% op de gasrekening!

Een goed geïsoleerde woning levert nog meer voordelen op. De woonruimte wordt comfortabeler door een stabiele en behaaglijke binnentemperatuur. Eén van de isolatiemethodes is het inblazen van steenwolvlokken. Hierdoor blijft de temperatuur aan de binnenkant van de spouwmuur aanzienlijk hoger. De muur voelt niet meer kil aan en straalt geen hinderlijke kou meer af. Ook is de temperatuurverdeling in de ruimte veel gelijkmatiger, waardoor de thermostaat lager kan worden ingesteld. Na-isoleren met steenwolisolatie heeft nog meer voordelen. Steenwolisolatie is namelijk brandwerend en niet brandbaar. Daarbij is het ook nog eens erg duurzaam, je kunt er dus jaren mee vooruit!

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

Reacties