Foto: Schaduwdoek-zonnezeil

Een schaduwdoek voor elke tuin

Waarom een schaduwdoek?

In de zomerperiode halen we met ons allen de parasols uit onze tuinhuisjes, garages en zolders. Inderdaad, een stukje schaduw in de tuin op een bloedhete zomerdag is meer dan welkom. Een schaduwplek bezorgt de nodige verkoeling wanneer de temperatuur wat te hoog oploopt. Lang in de zon zitten is overigens niet zo goed voor je huid. Specialisten waarschuwen tegen een te intense blootstelling aan het zonlicht. Agressieve vormen van huidkanker blijken het gevolg van te veel zonnebaden. Wat meer in de schaduw blijven op een zonovergoten zomerdag is daarom nog niet zo'n slecht idee. Je hoeft niet noodzakelijk een omvangrijke parasol te gebruiken om schaduw te creëren. Heel handig zijn de zogenoemde schaduwdoeken, die men ook wel zonnedoeken of zonnezeilen noemt. Deze schaduwdoeken bestaan in verschillende vormen en grootten. Je kunt een zonnedoek haast overal ophangen. Je hebt slechts drie of vier bevestigingspunten nodig aan een muur, paal of boom. In elke tuin vindt een zonnedoek wel een plaatsje!

Schaduwdoeken versus parasols

Ten opzichte van een parasol biedt een schaduwdoek heel wat voordelen:
- Het opbergen van een parasol neemt redelijk veel ruimte in beslag. Voor een zonnedoek geldt dit nadeel helemaal niet. Je vouwt het doek op en je legt het weg in een kast of een speciale opbergdoos.
- Een grote parasol is meestal lang, zwaar en log. Het is een heel gedoe om een omvangrijke parasol op te stellen. Een zonnedoek daarentegen is licht en eenvoudig om aan te brengen.
- Om stabiel te staan, heeft een parasol een zware parasolvoet nodig, die je steeds naar de gewenste plaats moet zeulen. Geen probleem met een schaduwdoek: dit bevestig je aan de bestaande bevestigingspunten en klaar is kees.
- Kies een geschikte vorm voor een schaduwdoek en je krijgt een perfecte aansluiting met een muur of een tuinhek. Geen spleten of kieren meer waardoor nog steeds zonlicht komt!
- Ga je op reis naar een zonnige vakantiebestemming? In plaats van een omvangrijke parasol in je wagen proberen te proppen, is het veel praktischer om een compact opgevouwen zonnezeil mee te nemen. Een zonnedoek is ideaal voor een kampeervakantie. Bevestig bijvoorbeeld een waterdicht schaduwdoek aan de voorzijde van je tent. Je bezit dan een luifel die je beschermt tegen de regen, maar die ook verkoelende schaduw oplevert op zonnige dagen.
- Er bestaan zonnedoeken die bestand zijn tegen water. Dit soort doeken mag je in principe het hele jaar door buiten laten hangen. Een schaduwdoek doet op die manier ook dienst als regenscherm.
- Een schaduwdoek bestaat uit robuust materiaal dat lang meegaat. Toch valt de prijs van een zonnedoek over het algemeen erg mee. Een zonnedoek is meestal een heel stuk goedkoper dan een grote parasol met speciale parasolvoet.

Schaduwdoeken in allerlei soorten, maten en vormen

Je treft schaduwdoeken aan in een vierkante, rechthoekige of driehoekige vorm. Je vindt ze ook in allerlei kleuren en afmetingen. Zie je het liefst een hemelsblauw zonnezeil? Of heb je een zwak voor een lichtgroen of fuchsia doek? Zonnedoeken komen voor in de meest uiteenlopende kleuren. Qua afmetingen kun je kiezen uit doeken van drie meter op drie meter, tot doeken met een oppervlakte van vijf meter op vijf meter of zelfs nog groter. Het is bovendien mogelijk om twee of meer schaduwdoeken te combineren, zodat je over een zeer grote oppervlakte schaduw creëert. De geschikte vorm is uiteraard afhankelijk van de plaats waar het zonnezeil moet komen. Houd rekening met het aantal bevestigingspunten dat je nodig hebt. In de handel zijn schaduwdoeken verkrijgbaar met waterafstotende, schimmelwerende en UV-bestendige eigenschappen. Je vindt ook doeken die je eenvoudig in de wasmachine kunt wassen. 

Een speciale uitvoering: het harmonicadoek

Men noemt een harmonicadoek ook wel een wavesail. Een wavesail is, zoals de naam al aangeeft, golfvormig. Een harmonicadoek breng je aan tussen twee staaldraden die je tussen muren of palen spant. Afhankelijk van de hoeveelheid schaduw die je wenst, schuif je het harmonicadoek verder open of dicht. Een harmonicadoek mag je het hele jaar in je tuin laten hangen, want het materiaal is water- en weerbestendig. Als je graag afwisselt tussen zon en schaduw, is het gebruik van een wavesail een goede oplossing.

De montage van een schaduwdoek

Een zonnezeil monteer je met behulp van oogplaten, oogschroeven, kabels en haken. Alle benodigde accessoires vind je in de winkel of webshop. De oogschroeven draai je in een muur of een paal. In de handel verkoopt men hardhouten palen, maar ook palen van staal of RVS zijn verkrijgbaar. Eventueel kan ook een uit de kluiten gewassen boom dienstdoen als steunpaal. Let erop dat de muur of de paal een voldoende stevigheid bezit. Een steunpaal moet minstens 80 centimeter diep in de grond worden aangebracht. Met behulp van spanmoeren is het mogelijk om een schaduwdoek strak te spannen. Er zijn ook gewichtszakken verkrijgbaar waarmee je de kabels strakker aantrekt. Sommige zonnedoeken beschikken over gestikte oogringen, iets dat een grotere stevigheid oplevert dan gestanste oogringen. Een zonnedoek moet steeds hellend opgehangen worden. Op die manier verzamelt het water zich niet in het zonnedoek bij regenval. 

Het onderhoud en de opbergmogelijkheden

Om een schaduwdoek te reinigen heb je meestal niet veel meer nodig dan een zachte spons of borstel en zeepwater. Chemische onderhoudsproducten pas je beter niet toe, om het materiaal niet te beschadigen. Sommige soorten zonnedoeken was je eenvoudig in je wasmachine. Om een schaduwdoek op te bergen tijdens de winter volstaat het om het doek netjes op te vouwen en op een droge plaats te bewaren. In de winkel of webshop verkoopt men speciale opbergdozen waarin je het zonnedoek netjes kunt opbergen. 

Een schaduwrijke zomer

Wanneer het zomerseizoen aanbreekt, haal je je schaduwdoek tevoorschijn en bevestig je het doek op de plaats waar je schaduw wenst. Geen gedoe meer met omvangrijke parasols en zware, onhandige parasolvoeten! In een mum van tijd zorgt je schaduwdoek voor een koel en lommerrijk plekje in je tuin.

Reacties