Foto: designtuin

Een designtuin ontwerp je gewoon zelf

Om van jouw tuin een designtuin te maken hoef je echt geen duizenden euro's uit te geven.

Wanneer je je aan bepaalde regels houdt en de gebruikte materialen zoveel mogelijk op elkaar afstemt, ben je al een heel eind. De kenmerken van een designtuin zijn rustig, strak, ruimtelijk en tegelijkertijd warm en uitnodigend. Waar je dus op let is dat er zowel zonnige als luwteplekken worden gecreëerd. Als je geen zijmuren, hoge beplanting of bomen hebt kan je deze realiseren met tuinschermen en schaduwdoeken.

Het aanleggen van een designtuin

Laten we bij de basis van een tuin beginnen: de bestrating. Hoe lichter je de kleur houdt, des te ruimtelijker het effect zal zijn. Afhankelijk van je smaak neem je hier bijvoorbeeld houten vlonders of hardsteen tegels voor. Het materiaal van de erfafscheiding pas je aan op je bestratingssoort. Bij de vlonders passen heel goed tuinschermen van bamboepalen en bij een hardstenen plaveisel combineren schanskorven of betonnen afscheidingen prima.

De beplanting hou je in een kleurtint en soort. Hou je van Mediterrane begroeiing, hou je dan daaraan. Ben je helemaal weg van grassen, combineer dan bepaalde grassen met een uitgesproken groenkleur, sprietvorm en hoogte. Jammer van je geraniums en fuchsia's, maar die kunnen echt niet meer. Wat de eventuele bestaande grotere beplanting en bomen betreft: Heb je grotere bomen staan die met hun takken alle kanten opgaan, kan je overwegen deze in een vorm te laten snoeien of er een leiboom van te maken.

Niet iedereen houdt ervan, maar een waterpartij is in een designtuin eigenlijk onmisbaar. Water brengt rust en trekt de aandacht van de bezoeker naar zich toe. Je kan werken met een grintvlak op een rooster met betonnen bollen waar water uit opwelt, een druipsteen of een vijver. Kies je voor een vijver, maak je deze het best verhoogd, zodat het een echt onderdeel van het tuininterieur wordt en niet zomaar een plas water.

Meubels en verlichting

Kijk bij de aanschaf van je tuinmeubelen niet alleen naar wat lekker zit en hoe je ze wil gebruiken, maar ook wat bij de bestrating en eventueel de tuinschermen, als je daar een lange wand van hebt, past. Eet je graag met familie en/of vrienden in de tuin dan zou je voor een lounge diningsets kunnen kijken. Gebruik je de tuin meer om te lezen en borrelen, ben je beter af met een tuinset waarin je wat dieper zit en eventueel op kan liggen.

Verlichting tot slot, mag er wel zijn maar moet je niet zien. Het meest ideale hiervoor is ledverlichting. Ledstrips en prikspots voor in de tuin zijn er in allerlei vormen en lichtkleuren en geven precies genoeg licht zonder hinderlijk te zijn. Om het design van je tuin ook in het donker mooi tot zijn recht te laten komen, raden we je aan de verlichting tot in de verste hoeken van de tuin door te voeren. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om een lichtlijn langs de gevel van je huis te leggen. Wanneer je maar een kleine tuin hebt, moet je je echter afvragen of een en ander dan niet te overdadig wordt. Het belangrijkste trefwoord van een designtuin is immers, rust.

Reacties