Foto: inruilpremie houthaard

Nieuwe generatie haarden en kachels beter voor mens, milieu en portemonnee

Branche biedt inruilpremie voor oude haarden en kachels

Nederland telt ca. 500.000 verouderde (open)haarden die nodig aan vervanging toe zijn. In januari start de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) met een landelijke actie waarbij je tot € 350,- inruilpremie kunt ontvangen voor je oude (open)haard. Hiermee wil de NHK consumenten stimuleren om in het nieuwe jaar over te stappen op een nieuwe generatie kachels en haarden die energiezuiniger, milieuvriendelijker en meer comfort bieden dan de verouderde toestellen.

Tot 85% meer rendement

Moderne kachels verbranden hout op een veel hogere temperatuur waardoor het hout volledig verbrandt. Het rendement ligt daardoor hoger wat ook het warmtecomfort bevordert.

“Een bestaande (open)haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen. Daarvoor zijn zeer goede oplossingen beschikbaar. Het rendement gaat dan van 15-20% naar 75-85%,’’ zegt Gert Kooij, woordvoerder van de NHK.

Nauwelijks rookoverlast

De nieuwe generatie houtkachels veroorzaakt ook nauwelijks nog rookoverlast, mits op de juiste manier wordt gestookt.

“De meeste rookoverlast wordt veroorzaakt door verkeerd stookgedrag. Vaak is dit onbewust omdat de stoker zich niet realiseert dat goed stookhout aan voorwaarden moet voldoen. Dat betekent schoon, droog hout van polsdikte en geen behandeld hout als spaanplaat of multiplex. Daarom is een gratis stookcursus onderdeel van onze landelijke actie, “aldus Kooij.

50% minder fijnstof uitstoot

Nieuwe generatie hout- en pelletkachels zijn ook beter voor het milieu. Ze scoren qua emissie veel beter dan oude kachels en open haarden. Door de toegenomen efficiëntie stoot een nieuwe kachel namelijk tot 50% minder fijnstof uit. En in vergelijking met een open haard zelfs honderden procenten.

 

Tijdelijk € 350,- inruilpremie en stookcursus

De inruilactie is een initiatief van de NHK en geldt voor inruil tegen een houthaard of kachel met minimaal een A-label of een gashaard met minimaal C-label De consument wordt daarbij volledig ontzorgd doordat de NHK zorgdraagt voor verantwoorde inname en recycling van de oude haarden. Bovendien ontvangt iedere deelnemer een gratis stookcursus voor verantwoord stookgedrag. De actie loopt tot en met 31 maart 2018. Voor meer informatie en actievoorwaarden zie: www.stichting-nhk.nl.

Meer van Stichting NHK
Reacties