Zowel bij het kopen, als het huren van een woning, moet je een aantal verzekeringen in overweging nemen.
Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere verzekeringen zijn gewoon erg handig. Zeker bij het afsluiten van een hypotheek zijn een aantal verzekeringen van groot belang. Soms heb je een keuze, en in sommige gevallen kun je er simpelweg niet omheen. Welke verzekeringen je af moet, en af kan sluiten, lees je hier.
De kans is groot dat de hypotheekverstrekker een goede opstalverzekering verplicht. Logisch natuurlijk, want je woning is het onderpand van de lening. Zodra er schade is aan je woning, wordt ook het onderpand minder waard. Een opstalverzekering dekt de schade aan spullen die vastzitten in en aan de woning. Denk bijvoorbeeld aan leidingen, de badkamer en het toilet. Schade aan de woning door aardbevingen of vulkaanuitbarstingen zijn uitgesloten; maar gelukkig hebben we daar in Nederland weinig last van.
Waar een opstalverzekering de vastzittende spullen dekt, dekt de inboedelverzekering de spullen die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. Een inboedelverzekering is dus niet alleen handig voor een koopwoning, maar kan ook bij een huurwoning veel stress voorkomen. De spullen die verzekerd zijn vallen onder de inboedel, denk hierbij aan meubels, gordijnen, maar ook sieraden, audio -en videoapparatuur. In tegenstelling tot de opstalverzekering, is de inboedelverzekering niet verplicht. Wel is het afsluiten van een inboedelverzekering zeker aan te raden. Zodra er sprake is van bijvoorbeeld een inbraak of een brand, heb je iets om op terug te vallen. De inboedelverzekering dekt meestal de brandschade, waterschade, schade veroorzaakt door blikseminslag, inbraak, ontploffing, gewelddadige beroving, storm en schroeien en smelten. Maar de schade die door de bewoners zelf veroorzaakt is, wordt niet vergoed.
Wil je jouw verzekeringen overzichtelijk houden? Dan kies je voor een woonverzekering. De woonverzekering biedt een basisdekking voor schade aan zowel de inboedel als opstal. Ook de bijbehorende gebouwen zoals bijvoorbeeld de garage zijn meeverzekerd in dit pakket. De woonverzekering biedt je ook de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld ook verzekeren voor schade aan glas, vensters of kunststof koepels. Op deze manier maak je jouw verzekering zelf all-risk.
De woonlastenverzekering zorgt ervoor dat je jouw hypotheek kan blijven betalen wanneer je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Logischerwijs is deze verzekering dus alleen van toepassing in geval van een koopwoning. De hypotheekadviseur biedt deze verzekering vaak aan in combinatie met het verstrekken van een lening of hypotheek.