Foto: inboedelverzekering

Hier moet je op letten bij een inboedelverzekering

Je gaat binnenkort verhuizen, dan wil je natuurlijk dat je waardevolle spullen goed verzekerd zijn! Lees hier tips voor een inboebelverzekering.

Guido van Loon

Een inboedelverzekering is bedoeld om eventuele schade aan de inboedel van je nieuwe woning te dekken. Deze schade kan bijvoorbeeld ontstaan door brand, diefstal, vandalisme of waterschade. Een prettig idee natuurlijk als in dat geval jouw spullen verzekerd zijn. Maar waar moet je op letten als je een inboedelverzekering gaat afsluiten?

Wat is er verzekerd bij een inboedelverzekering?

Allereerst is het goed om te kijken welke spullen er verzekerd zijn via een inboedelverzekering. Het gaat bij deze verzekering om 'roerende zaken in het huishouden die jouw eigendom zijn'. Onder roerende zaken worden spullen verstaan die niet vastzitten aan een woning en die je dus bij een verhuizing mee kunt nemen. Bijvoorbeeld apparatuur, sieraden, kleding of meubels. Omdat het om de bezittingen gaat en niet om de woning zelf is deze verzekering van belang van zowel huiseigenaren als huurders.

Waar let je op bij het afsluiten van een inboedelverzekering?

Je kunt bij een inboedelverzekering kiezen wat er vergoed wordt, alleen basisdingen of kies je juist voor een allriskverzekering, waarmee je verzekerd bent tegen alle schadevormen van buitenaf. De waarde van de inboedel bepaalt in grote mate de verzekeringspremie, maar deze kun je zelf tijdens het afsluiten bepalen. Vaak kun je met een waardemeter een inschatting maken van de waarde van je eigendommen. Je kunt natuurlijk ook een inboedellijst maken of de waarde laten taxeren. Wil je weten welk type verzekering en/of verzekeraar het beste bij je past? Dat kun je het beste beginnen met een inboedelverzekering vergelijken om te zien welke de laagste premie en beste voorwaarden voor jou heeft.

Wat doe je als veel waardevolle spullen in huis hebt?

Heb je veel (specifieke) waardevolle spullen in huis, dan kun je deze extra verzekeren. Veel verzekeraars werken bijvoorbeeld met een gelimiteerd verzekerd bedrag. Dit bedrag kan, tegen een extra premie, uitgebreid worden.

Hoe krijg je korting op je inboedelverzekering?

Er zijn een aantal manieren om te zorgen dat je korting krijgt op je inboedelverzekering. Je kunt hiervoor denken aan preventieve maatregelen zoals rookmelders of het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Heb je één van deze (of beide) dan kun je bij een aantal verzekeraars korting krijgen op je premie.

Welke verzekeringen zijn er nog?

Naast een inboedelverzekering zijn er natuurlijk nog meer woonverzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten in het geval van een nieuwe woning. Bijvoorbeeld de opstalverzekering, die schade door water, storm, brand of inbraak aan het huis dekt, zowel binnen- als buitenshuis. Daarnaast kun je bij veel verzekeraars ook een glasverzekering afsluiten. Bij deze verzekering worden het vervangen en plaatsen van nieuwe ruiten alsmede tijdelijke noodoplossingen gedekt.
Tip: het kan in je voordeel werken om je inboedel- en opstalverzekering in eenzelfde pakket (bij één verzekeraar) onder te brengen. De concrete korting die je hierop kan krijgen is lastig te zeggen, dat is afhankelijk van de uiteindelijke verzekeraar waarmee je in zee gaat.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

Reacties