Foto: 2021/huis-gekocht-verzekeringen-afsluiten.jpg

Huis kopen? Deze verzekeringen moet je afsluiten

Heb je recentelijk een huis gekocht? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten op de sleuteloverdracht.

Guido van Loon

Voordat je officieel eigenaar wordt van de woning, raden wij je aan het een en ander te regelen. Zo doe je er bijvoorbeeld goed aan om een aantal verzekeringen af te sluiten. Je kunt tegenwoordig talloze verzekeringen afsluiten voor jouw woning. Om jou een handje te helpen, vertellen wij je hier welke verzekeringen je af moet sluiten als je een huis koopt.

Opstalverzekering

Als je een huis koopt, is de kans groot dat je hier een hypotheek voor afsluit. In dat geval ben je verplicht om een opstalverzekering – ook wel bekend als woonhuisverzekering – af te sluiten. Met deze verzekering verzeker jij jouw woning tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, inbraak of storm. Een brand, inbraak of storm kan flinke schade veroorzaken. Dankzij een opstalverzekering worden de kosten voor het repareren van deze schade vergoed door de verzekeraar.

Veel mensen denken dat een opstalverzekering alleen de schade aan de woning zelf vergoedt, maar dit is niet het geval. Een woonhuisverzekering dekt namelijk ook schade van spullen die vastzitten aan jouw woning. Schade aan een garage of carport valt ook onder deze verzekering, evenals schade aan de tuin. Zelfs schade aan een inbouwkoelkast, zonnepanelen of een vaste vloer valt onder een opstalverzekering. Een verzekeraar keert overigens niet altijd geld. Zo hoef je niet op een vergoeding te rekenen als de schade is ontstaan door opzet of grove schuld.

Inboedelverzekering

Waar je verplicht bent om een opstalverzekering af te sluiten als je een koopwoning hebt, is dit voor een inboedelverzekering niet het geval. Toch sluiten veel mensen deze verzekering wel af. Waarom? Omdat je met een inboedelverzekering spullen in huis verzekert tegen schade door brand, storm, water of diefstal. Zo kunnen smartphones en laptops bijvoorbeeld weggenomen worden bij een inbraak. Heb je een inboedelverzekering afgesloten? Dan vergoedt een verzekeraar de kosten voor het vervangen van deze apparaten tot een bepaald bedrag. Kies je voor een inboedelverzekering van Interpolis? Dan wordt diefstal van sieraden en horloges tot 15.000 euro vergoed. Diefstal van onder meer laptops en tablets wordt zelfs vergoed tot 35.000 euro.

Woonlastenverzekering

Een groot aantal Nederlanders is zich bewust van het nut van een opstal- en inboedelverzekering. De woonlastenverzekering is een stuk minder in trek. Dit komt voornamelijk doordat veel mensen het nut van deze verzekering niet inzien. Toch is het niet onverstandig om een woonlastenverzekering af te sluiten. Waarom niet? Omdat jij jezelf hiermee beschermt tegen inkomensverlies. Als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt en een woonlastenverzekering hebt afgesloten, krijg je iedere maand een uitkering. Hierdoor kun jij jouw hypotheek blijven betalen, zelfs als er tijdelijk geen geld binnenkomt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Niet iedereen ziet in waarom hij een aansprakelijkheidsverzekering afsluit bij het kopen van een huis. Je gaat er mogelijk niet van uit dat je schade aanricht aan personen of zaken van anderen. Toch gebeurt dit vaker dan je denkt. Zo kan er bijvoorbeeld een waterleiding in jouw woning springen. Hierdoor ontstaat mogelijk niet alleen schade in jouw woning, maar ook aan die van de buren. Grote kans dat zij jou aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Dit gebeurt zelfs als je zelf niets aan de schade kan doen. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan wordt dergelijke schade gedekt. Als dit niet het geval is, moet je de kosten uit eigen zak betalen. Ondanks dat een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, kun je er zeker baat bij hebben.

Reacties