Foto: Verbouwen--dit-zijn-de-aandachtspunten

Verbouwen: dit zijn de aandachtspunten

Bij verbouwen komt er een hoop planning en geregel om de hoek kijken. Wat is belangrijk en moet je zeker niet vergeten? Hier volgt een aantal handige tips.

Guido van Loon

Plannen en begroten

Om overzicht te krijgen in alle aankomende werkzaamheden, is het handig om een planner te gebruiken. Daarin noteer je welke werkzaamheden eraan komen en wanneer welke klussen aan bod komen.

Zoek ook alvast op welke professionals je wilt benaderen voor de verbouwingswerkzaamheden. Noteer alvast de geschatte kosten en maak een begroting van het totaalplaatje. Zo weet je van tevoren in grote lijnen wat je financiële budget moet zijn.

Offertes vergelijken

Wanneer je zeker weet wat je zelf kunt doen en wat je wilt uitbesteden, laat dan bij verschillende aannemersbedrijven een offerte maken. Zo kun je zien wat ze rekenen voor alles wat je wilt laten doen aan je huis. Bovendien kunnen ze een schatting geven van een realistische tijdsplanning die je in je planner kunt opnemen. En ook niet onbelangrijk: sommige bedrijven willen nog weleens kortingen hanteren op de totaalprijs als je veel werk bij dezelfde partij laat doen. Alle beetjes helpen!

Lees hier: Stappenplan van de Rijksoverheid bij bouwen en verbouwen

Check je verzekeringen vooraf

Je hoopt er niet op en gaat er ook niet van uit, maar als je gaat verbouwen kan er schade ontstaan. Handig is het daarom om voor de verbouwing je online woonverzekering te checken. Dekt jouw opstalverzekering schade aan je woning tijdens een verbouwing?

Ook kan het slim zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Mocht er een conflict tussen jou en de aannemer ontstaan, dan kun je hierop terugvallen. Vaak geldt bij rechtsbijstandverzekeringen dat je voorafgaand aan een probleem al verzekerd moet zijn. Regel zo’n verzekering dus op tijd.

Een duurzamer huis

Bij een verbouwing letten op hoe je kunt verduurzamen, scheelt op de lange termijn kosten. Je kunt hierbij denken aan het isoleren van je dak of muren. Maar ook zonnepanelen kunnen je uiteindelijk energiekosten schelen. Het is soms even een grote eenmalige uitgave, maar in de toekomst heb je er profijt van.

Past je woonverzekering nog bij je?

En dan: de verbouwing zit erop. Vergeet in deze fase niet je verzekeringen na te lopen. Is je huis bijvoorbeeld uitgebreid met een uitbouw of een mooie serre, dan is het verstandig om te checken of je woonverzekering nog bij je past. Opstalverzekeringen zijn afhankelijk van de verzekeraar uit te breiden met een allrisk module of bijvoorbeeld een glasverzekering.

Reacties