Profielfoto van Dik B.V.
Dik B.V.
Website
Hanzeplein 11-27, 8017 JD Zwolle

Tiny houses; zelfvoorzienend wonen

Tiny houses groeien in populariteit. Ze zijn duurzaam en zelfvoorzienend.

Waarom zou je kiezen voor een tiny house?

Na de opmars van tiny houses in Amerika, waait het concept langzaam over naar Nederland. In steeds meer gemeenten komt steeds er vraag naar deze kleine huisjes. Vanwege economische voordelen, een groeiende drang naar duurzaamheid en een minimalistische lifestyle. Wat houdt dat eigenlijk in, klein en zelfvoorzienend wonen in een tiny house?

Een tiny house is een klein huis met alles erop en eraan, maar dan zeer en zeer tiny. Het oppervlak bedraagt ongeveer tussen de 20-50 m2. Soms staat het minihuisje zelfs op wielen.

Waarom zou je kiezen voor een tiny house?
Het leven in een tiny house is een tegenbeweging van de consumptiemaatschappij. Van ‘groot, groter, grootst’ moet de samenleving streven naar ‘genoeg’. Althans, zo denken de meeste tiny house-bezitters erover. Zij nemen afstand van overbodige spullen en betrekken hun nieuwe huis alleen met de broodnodige inboedel. Het huisje beschikt over basisbenodigdheden zoals water en gas. Wat overigens zoveel mogelijk wordt opgewekt door zelf opgevangen regenwater en zonne-energie. Daardoor gebruik je in een tiny house alleen datgene wat je nodig hebt. Vaarwel hoge energierekeningen, vaarwel hoge CO2-uitstoot.

Leven in een tiny house
Stichting Tiny House Nederland noemt het zelf ‘Minder huis, meer leven.’. In een tiny house ontdek je wat je echt nodig hebt en waar je oprecht gelukkig van wordt. Door klein en zelfvoorzienend te wonen krijg je meer tijd, geld en vrijheid. De stichting realiseert zich dat een tiny house niet voor iedereen geschikt is maar heeft op z’n minst als doel mensen aan het denken te zetten over hun huidige lifestyle.

Is een tiny house echt goedkoper??Het lijkt heel aanlokkelijk: je hypotheek of hoge huur verruilen voor een tiny house van €20.000 á €50.000. Je moet echter wel rekening houden met de extra kosten die dit schattige, kleine huis met zich meebrengt. Wie zelfvoorzienend wil leven, moet namelijk investeren in duurzame energie. Zoals zonnepanelen. Die groeien helaas niet vanzelf op het dak. Ook kleinere uitgaven, zoals de wasserette, moet je opnemen in je begroting. Je hebt namelijk nauwelijks plek voor een wasmachine en/of droger. Waarschijnlijk is een tiny house uiteindelijk goedkoper, maar dat is een berekening die alleen jij kunt maken.