Profielfoto van Dik B.V.
Dik B.V.
Website
Hanzeplein 11-27, 8017 JD Zwolle

Hoe verbouw je jouw keuken voor meer woningwaarde?

Hoe kun je je keuken verbouwen op een manier waarmee je ook meteen meer waarde toevoegt aan je woning?

Vier tips

In dit artikel geven we je vier belangrijke tips waarmee je zorgt dat de woningwaarde van je huis na de verbouwing is gegroeid.

1. Hou het neutraal en tijdloos

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in huis, voor veel mensen zelfs de aller belangrijkste. Dat is de plek waar je je echt meteen thuis moet voelen. Maar smaken verschillen en niet voor niets is de keuken dus een van de eerste ruimtes die mensen na een verhuizing als eerste aanpakken. Daarom maak je de grootste kans op een hogere verkoopsom door de nieuwe keuken relatief neutraal en vooral tijdloos te houden. Kies niet voor de nieuwste mode van dat jaar maar voor strakke vormen en neutrale kleuren. Dat maakt het veel makkelijker voor de volgende bewoner om er zijn eigen draai aan te geven.

2. Verwacht niet een al te grote waardestijging

Veel financieel experts zijn het erover eens dat het verbouwen van je keuken niet de beste manier is om waarde toe te voegen aan je woning. Zoals we al aangaven is een keuken namelijk heel persoonlijk. En hou je hem daarom zo neutraal mogelijk, dan kan juist de wauw-factor ontbreken voor een potentiële koper. Het is daarom goed om er rekening mee te houden dat je investering in de nieuwe keuken zich zelden 100% vertaalt naar een hogere woningwaarde. Zorg er dus ook voor dat je zelf nog een tijdje van de nieuwe keuken zult kunnen genieten. En tenzij je morgen al wilt verhuizen: verbouw wel gewoon de keuken als dat nodig is want een keuken die aan een volledige renovatie toe is haalt wel degelijk de woningwaarde naar beneden.

3. Bespaar waar je kunt

Wanneer je nieuwe keuken evenveel kost als je wint aan woningwaarde heb je er netto helaas niet zoveel profijt van, buiten het feit dat je de woning met een mooie nieuwe keuken wellicht eerder verkocht krijgt. Doe de verbouwing van je keuken dus zo voordelig mogelijk zonder dat je daarbij meteen een keuken plaatst die de volgende bewoner al snel weer moet vervangen. Besteed gewoon het gebruikelijke bedrag aan een goed keukenblad en andere componenten die lang mee moeten (en zullen) gaan. Geef echter zeker niet teveel geld uit aan bepaalde snufjes die je zelf geweldig vindt, maar waarvan je zelf al weet dat je daarmee in de minderheid bent.

4. Vergroot het woonoppervlak

Een manier om vrijwel gegarandeerd een grote woningwaardestijging te krijgen is door de nieuwe keuken in een nog te plaatsen aanbouw te doen. Dan sla je namelijk twee vliegen in een klap: een nieuwe keuken en ook nog eens een groter woonoppervlak. Natuurlijk verlies je hier tuinoppervlakte door, maar de waarde van je woning is meer gebaat bij woonoppervlak dan een grote tuin.

Dit is natuurlijk niet een project waar je zomaar eventjes aan begint, want er zijn meteen heel wat meer kosten mee gemoeid. Wel heel fijn is dat je de uitbouw in veel situaties vergunningsvrij kunt bouwen wanneer die aan de zijkant of de achterkant van je woning komt. Check daarvoor wel de geldende voorwaarden en overleg bij elke vorm van twijfel eerst met je gemeente. En bekijk ook eens dit artikel op BelegInfo.nl over andere manieren om je woningwaarde te laten toenemen.